Akbaş Şehitliği'ndeki yenileme çalışmaları tamamlandı - - Son Dakika
Kültür Sanat

Akbaş Şehitliği'ndeki yenileme çalışmaları tamamlandı -

Akbaş Şehitliği\'ndeki yenileme çalışmaları tamamlandı -

Çanakkale Savaşları'nda önemli bir yeri bulunan, o dönemde Gelibolu Yarımadası'ndaki en büyük iki hastane şehitliğinden biri olan Akbaş Şehitliği'ndeki yenileme çalışmaları tamamlandı.

16.12.2013 11:26

Çanakkale Savaşları'nda önemli bir yeri bulunan, o dönemde Gelibolu Yarımadası'ndaki en büyük iki hastane şehitliğinden biri olan Akbaş Şehitliği'ndeki yenileme çalışmaları tamamlandı.

OPET'in, 2006 yılında Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nı çağdaş bir görünüme kavuşturmak amacıyla başlattığı "Tarihe Saygı Projesi" kapsamındaki çalışmalar sürüyor.

Proje kapsamında Akbaş Şehitliği'nde gerçekleştirilen yenileme çalışmaları sona erdi.

OPET Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akbaş Şehitliği'ndeki projenin mevcut şehitlikte yapılan yanlışların düzeltilmesinden, peyzaj düzenine kadar birçok adımı kapsadığını söyledi.

Akbaş Şehitliği'nde de 2011 yılında hizmete açılan 57. Alay Şehitliği'ndeki gibi 2016 yılına kadar her türlü bakım ve onarım işlerini takip edip, tüm şehitliklere örnek olmasını sağlayacaklarını belirten Öztürk, "OPET olarak, Tarihe Saygı Projemiz kapsamında, şehitlerimize olan minnet duygularımızın göstergesi olarak yaptığımız çalışmaları görev ve sorumluluk sayıyoruz" dedi.

- Şehitlikte gerçekleştirilen çalışmalar

Şehitlikte 7 bin 500 metrekare tarım arazisi, 50 santimetre kalınlığında taş dolgu yapıldıktan sonra granit küp taşlarla kaplanarak otoparka dönüştürüldü. 9 bin metrekarelik alan çimle kaplandı. 2 bin 500 gül, 4 bin 800 ardıç, 150 mazı,150 alev çalısı, 250 orman sarmaşığıyla peyzaj çalışması gerçekleştirildi.

Kadın ve erkeklerin kullanımı için 2 mescit, 2 abdesthane, 8 kabinden oluşan 2 tuvalet, bebek bakım odası ve engelli tuvaleti olmak üzere 350 metrekareden oluşan tesis oluşturuldu. Temsili şehitlik 4 bin 500 metrekarelik alana 459 mezar taşı kullanılarak inşa edildi. 4x35 metre ebadında perde duvar üzerine 3x10 metre ebadında rölyef duvar inşa edildi. 754 şehidin adı rölyefin her iki yanındaki duvara yazıldı.

Projeye uygun olarak eski Akbaş Şehitliği Anıtı yenilendi ve heykel peyzaj alanı düzenlendi. Şehitliğin giriş kapısının her iki yanına dönem kıyafetli nöbet tutan iki asker heykeli yerleştirildi. Proje kapsamında 7 bin 500 metrekare kaplama taşı, 3 bin yığma duvar taşı kullanıldı. 2x2 metre ebadında 5 satış kulübesi inşa edildi.

Gerçek şehitlik alanı 650 metrelik ahşap çitle çevrelendi, merdivenler yapıldı. Ziyaretçilerin gerçek şehitlik alanında, mezarların üzerinde dolaşmasını önlemek için 90 metrekare ahşap teras alanı inşa edildi, toprak kaymalarını engelleyecek önlemler alındı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Akbaş Şehitliği'ndeki yenileme çalışmaları tamamlandı - - Son Dakika


Advertisement