Asırlık Evde Hem Üretip, Hem Satıyorlar - Son Dakika
Kültür Sanat

Asırlık Evde Hem Üretip, Hem Satıyorlar

Asırlık evde hem üretip, hem satıyorlar Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesi'nde uzun süre kullanılmaz halde olan yaklaşık 100 yıllık 2 katlı ev tekrar kullanılır hale getirilerek, hem üretim hemde satış merkezi olduELAZIĞ - Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesi'nde uzun süredir kullanılmaz halde...

25.10.2017 11:35

Asırlık evde hem üretip, hem satıyorlar

Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesi'nde uzun süre kullanılmaz halde olan yaklaşık 100 yıllık 2 katlı ev tekrar kullanılır hale getirilerek, hem üretim hemde satış merkezi oldu

ELAZIĞ - Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesi'nde uzun süredir kullanılmaz halde olan yaklaşık 100 yıllık 2 katlı ev tekrar kullanılır hale getirilerek, kadınlar için hem üretim hemde satış merkezi oldu.

Elazığ'da Valilik, Belediye ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün desteklerini arkalarına alan kadınlar, tarihi Harput Mahallesi'nde asırlık 2 katlı kerpiç bir evi kullanılabilir hale getirdi. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Kurs ve Eğitim Salonu adını alan tarihi evde her gün bir araya gelen kadınlar, el emeği göz nuru ürünlerini ile çeşitli hediyelik eşyalar üretiyor. Kadınların hem merkezde ürettikleri hemde evde ürettikleri ürünler, tarihi ile turizmin gözdesi olan Harput'ta, gezmeye gelenlere satılarak ekonomik kazanca dönüşüyor.

Daha önce yaptıkları çalışmaları yılda 2 sefer açtıkları kermeslerde sergilediklerini belirten usta öğretici Ayfer Vural, yıllarca kalıcı bir yer hayali ile yaşadıklarını, tarihi 2 katlı yer ile bunu gerçekleştirdiklerini aktardı.

İki katlı kerpiç tarihi binayı teslim aldıklarında durumunun çok kötü olduğunu vurgulayan Vural, " Hem tarihi binanın ölmemesi hem de ev hanımlarına sabit bir yer olması için burayı düzenledik. Halk Eğitim Merkez binası olduğundan dolayı herkes babasının eviymiş gibi gelebilir. Kadınlar yaptıkları el işlerini burada sergiliyor ve satıştan güzel paralar kazanılıyor. Tüm Elazığ kadınlarının yeri olarak açtık. Burası şahsı bir yer değildir. Herkes rahatlıkla gelip ürünün bırakabilir, satıldığı zaman ücretini alıp evine katkı yapabilir"dedi.

"Hayal kurarak çalıştık"

Merkezin tozu ve toprağını birlikte hareket ettikleri kadınlarla temizlediklerini vurgulayan Vural, "Güzel iki katlı kerpiç binamız çok kötü bir durumdaydı. 1 kamyon kadar çöp çıktı. Bunu temizlerken de hayal kurarak çalıştık. Şuanda tarihi dokuyu da koruyoruz. Tarihi doku içerisinde insanlar geldiği zaman geçmişini hatırlıyor. 'Ben böyle bir evde büyüdüm, dedemin evi böyleydi' diyorlar. Atmosferini de değiştirmedik. Halılarımızla, şark odamızla, çayımızı ve kahvemizle gelen misafirleri sanki babasının evine gelmiş gibi karşılıyoruz. Gelip geziyorlar ve tarihin kokusunu da çekiyorlar. Bir yandan da alışverişimizde güzel oluyor" diye bilgi verdi.

Ev ekonomisine katkı sağlıyorlar

Tarihi evde el işlerini yaparak sattıklarını dile getiren 3 çocuk annesi Zarife Kılınç, "Her birimiz bildiklerini ortaya koymaya çalışıyor. Herkes bir şeyler biliyordur ama desteğe ihtiyacı vardır. O desteği de hocamız bize sundu. Annemin babamın öldüğü böyle bir kerpiç evde dünyaya geldim. Benim için ayrı bir önemi var. Emekliyim ama burada ufakta olsa ev ekonomisine bir katkı sağlıyorum. Yaptıklarımızı eşe dosta hediye ediyoruz. Gidip hazır almaktansa kendimiz yapıp veriyoruz ve daha mutlu oluyorlar. Herkesin gelip Harput'tan böyle mutlu ayrılması da hoşumuza gidiyor. Daha da ilerlemek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Yaptıkları ürünleri sattıklarını aktaran 52 yaşındaki Sabiha Kılınç ise, "Burada yapıp satıyoruz. Hocamız bize gösteriyor. Satış yapıp evimize katkıda bulunuyoruz. Herkesi buraya davet ediyoruz. Boşuna vakit öldürmesinler. Biz bu zamana kadar boşa zaman öldürmüşüz" ifadelerini kullandı.

Asırlık Evde Hem Üretip, Hem Satıyorlar
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat Asırlık Evde Hem Üretip, Hem Satıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement