Barutçugil'in 100. Kişisel Sergisi - Son Dakika
Kültür Sanat

Barutçugil'in 100. Kişisel Sergisi

Barutçugil\'in 100. Kişisel Sergisi

Ebru sanatçısı Hikmet Barutçugil'in "Ebrunun Mermer Yüzü" isimli sergisi, İTÜ Rektörlük Sanat Galerisi'nde izlenime sunuldu.

08.05.2014 21:48

Ebru sanatının usta ismi Hikmet Barutçugil'in "Ebrunun Mermer Yüzü" isimli 100. kişisel sergisi, İTÜ Rektörlük Sanat Galerisi'nde sanatseverlerle buluştu.

40. sanat yılını kutlayan Barutçugil'in sergisinde, ebru sanatıyla yapılmış hareketli balıklar, Göktürk alfabesiyle yazılmış Kur'an-ı Kerim ayetleri ve gün batımı silüetlerinden oluşan 38 eserin de aralarında bulunduğu 100 çalışma yer alıyor.

Taşların doğal desenlerinin ebru ile resmedildiği sergide, ebrunun kaligrafi, minyatür, illüstrasyon gibi diğer sanat dallarıyla bir araya geldiği örnekler de izlenime sunuldu.

Barutçugil'in ebru çalışmaları, "Ebrunun Mermer Yüzü", "Yazılı Akkase", "Akkase Ebru", "Çiçek Motifleri", "Kaya Resimleri", "Minyatürler", "İllüstrasyonlar", "Fosiller" ve "Kaligrafi" olmak üzere 9 kategoride sanatseverlerle buluştu.

Açılışta AA muhabirine açıklama yapan Barutçugil, sergide 6 ayrı temayı işlediğini ve bunların tamamının mermer görünümlü ebrular üzerine olduğunu söyledi.

Sergide, ilham ve feyz aldığı rahmetli hocası Emin Baran'ın yazılarından örnekler bulunduğunu vurgulayan Barutçugil, şöyle devam etti:

"Burada toplam 100 eser var. 'Ebrunun Mermer Yüzü' derken, hem sudan çıkan ebruların mermere benzeyen görüntüsü, hem de 100. kişisel sergi olması açısından öyle bir isim taktık. Ben üniversite hocasıyım, Avrupa'da ve Amerika'nın birçok müze ve üniversitesinde sergiler açtım. Hepsinin kendine göre mutlaka bir hatırası var ama yurt dışında açtığım sergiler daha çok ilgi çekiyor. Çünkü bu, bize özgü bir sanat. Yepyeni bir yorumla karşılaşıyorlar."

Yakın tarihte batılılaşma hareketleri içinde kültür ve sanatta batı taklit edilerek bir medeniyet kurulmaya çalışıldığını ama böyle bir şeyin mümkün olmadığını kaydeden Barutçugil, medeniyetin mutlaka ulusal köklere dayanması gerektiğini vurguladı.

Barutçugil, bu sanata başladığında ebruyla uğraşan kimse olmadığını, şu anda ise Türkiye'de ebru sanatını icra edenlerin sayısının 10 bine ulaştığının söylendiğini aktardı.

Bunun, ebru sanatına gelen yeni bir soluk olduğunu ifade eden Barutçugil, "Ebru tekniğinde müthiş bir dinamizm var. Biz bunu sadece boyalı bir kağıt olarak düşünürsek, bu sanatı bir yere götüremeyiz. Burada ufuk açan bir sergiyi görüyoruz. Bunun benzerleri de var. Tekstile, seramiğe, ahşaba, cama uygulanır hale geldi. Eskiden tek çeşit sadece bir lale yapılıyordu, şimdilerde çok farklı çeşitlerini görüyoruz. Ebrunun resimle, minyatürle, kaligrafiyle, hatla birleşmesini görüyoruz."

Sergi, 5 Haziran'a kadar açık kalacak. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Barutçugil'in 100. Kişisel Sergisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement