Bastonla Yürüyor, Deveyle Turist Gezdiriyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Bastonla Yürüyor, Deveyle Turist Gezdiriyor

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Deveye binen turistler Deveden detaylar Metin Ünlü ile röportaj Eşeğe binen turistler Bastonla yürüyor, deveyle turist gezdiriyor Mersin'in Silifke ilçesinde bacaklarındaki rahatsızlık nedeniyle yıllardır bastonuyla yürüyebilen 56 yaşındaki Metin Ünlü, 30 senedir deveyle turist gezdirerek ekmek parasını kazanıyor Unutulmaya yüz tutmuş bir geleneği sürdürdüğü için çevresinde "Deveci Metin" olarak anılan 3 çocuk babası Ünlü, kazandığı parayla ailesinin geçimini sağlıyor Ünlü: "Bu işten yorulmuyorum, zevk alıyorum.

14.06.2016 10:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Deveye binen turistler

Deveden detaylar

Metin Ünlü ile röportaj

Eşeğe binen turistler Bastonla yürüyor, deveyle turist gezdiriyor

Mersin'in Silifke ilçesinde bacaklarındaki rahatsızlık nedeniyle yıllardır bastonuyla yürüyebilen 56 yaşındaki Metin Ünlü, 30 senedir deveyle turist gezdirerek ekmek parasını kazanıyor

Unutulmaya yüz tutmuş bir geleneği sürdürdüğü için çevresinde "Deveci Metin" olarak anılan 3 çocuk babası Ünlü, kazandığı parayla ailesinin geçimini sağlıyor

Ünlü: "Bu işten yorulmuyorum, zevk alıyorum. Bu iş artık benim mesleğim oldu. O yüzden hiç yorulmak bilmiyorum"

Mersin'in Silifke ilçesinde bacaklarındaki rahatsızlık nedeniyle bastonla yürüyebilen 56 yaşındaki Metin Ünlü, 30 yıldır bölgeye gelen turistleri deveyle gezdirerek hem unutulmaya yüz tutmuş bir geleneği yaşatıyor hem de engeline rağmen ailesinin geçimini sağlıyor.

Çocukken geçirdiği bir hastalık nedeniyle kemikleri gelişmeyen Ünlü'nün bacaklarına, daha sonraki yıllarda hastalığının nüksetmesi üzerine platin takıldı. Bacaklarında oluşan kireçlenmenin önlenmesi için sürekli hareket etmesi gereken 3 çocuk babası Ünlü, hem ailesini geçindirmek için hem de çok sevdiği develerle bir arada olmak için 30 yıl önce deveyle turist gezdirme işine başladı.

Kentin inanç ve tarih turizmi açısından öne çıkan yerlerinden Silifke ilçesindeki Cennet ve Cehennem obrukları ile Astım Mağarası önünde bekleyen Ünlü, buraya gelen yerli ve yabancı turistleri 10 lira karşılığında develeriyle gezdirerek geçimini sağlıyor.

Bastonla yürüyebilen Ünlü'nün engeline ve yaşına rağmen develeri duraksamadan çekmesi görenlerin takdirini topluyor.

"Bu işten yorulmuyorum, zevk alıyorum"

Ünlü, AA muhabirine, Yörük olduğu için gençliğini yaylalara develerle yolculuk ederek geçirdiğini söyledi.

İlk olarak eşya taşımak için kullandığı hayvanları daha sonra turizm alanında değerlendirmek istediğini anlatan Ünlü, "Develeri çok seviyorum, yıllardır onlarla uğraşıyorum. Eskiden Toroslar'daki yaylalara göçüyorduk. Sonrasında turizme yöneldik. Develeri artık turizmde kullanıyoruz." dedi.

İşinde önceleri sadece develeri kullandığını aktaran Ünlü, minik ziyaretçilerinin isteği üzerine de 2 devesinin yanına, bir tane de eşek aldığını, isteyen çocukları da bu eşekle gezdirdiğini söyledi.

Ünlü, mesleğinin sağlığına da iyi geldiğini belirterek, "Buralara gelen turistleri develere bindirip gezdiriyorum, aldığım ufak tefek paralarla da çocuklarımın geçimini sağlıyorum. Yürüdüğüm ve spor yaptığım zaman kireçlenmeler gidiyor, kendimi iyi hissediyorum. İki kalçamda da protez var. İşimden çok memnunum. Turistler ve vatandaşlar da sağ olsunlar 30 yıldır gelir develerimize biner, biz de çalışırız." diye konuştu.

Deveyle turist gezdirmenin uzun yıllardır yapıldığını anlatan Ünlü, "Bu işten yorulmuyorum, zevk alıyorum. Bu iş artık benim mesleğim oldu. O yüzden hiç yorulmak bilmiyorum. Buralarda herkes 'Deveci Metin' diye tanıyor beni." ifadesini kullandı.

Ünlü, sağlığı el verdikçe hayatının geri kalanını da çok sevdiği develeriyle geçirmek istediğini sözlerine ekledi.

Bastonla Yürüyor, Deveyle Turist Gezdiriyor
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Bastonla Yürüyor, Deveyle Turist Gezdiriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement