Bilkent Tiyatrosu'ndan Batı Rıhtımı - Son Dakika
Kültür Sanat

Bilkent Tiyatrosu'ndan Batı Rıhtımı

Bilkent Tiyatrosu\'ndan Batı Rıhtımı

Bilkent Tiyatrosu Bernard-Marie Koltès'in Batı Rıhtımı adlı oyununu sahneliyor.

27.04.2012 08:16

Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Bölümü öğrencilerinden oluşan Bilkent Tiyatrosu edebiyat dünyasına damgasını vurmuş Fransız oyun yazarı ve yönetmeni Bernard-Marie Koltès'in "Batı Rıhtımı" adlı oyununu sahneliyor. Işıl Kasapoğlu'nun yönetimindeki oyunun prömiyeri 27 Nisan Cuma günü Bilkent Tiyatro Salonu'nda.

Ünlü Fransız yazar Koltès'in öyküleri hayatın gerçek trajedilerinin yansıması gibidir. Koltès tiyatrosu yaşam ve ölüm arasındaki kısır döngünün içinde yaşanan tüm acı, keder ve şiddeti gözler önüne sermektedir. Yaşamın dramatik gücü tamamen Koltès'in modern lirik diliyle sahnede hayat bulur. Yazar "Batı Rıhtımı" hakkında şunları söyler: "Her sözün alaycı olduğu ve her hareketin ciddi olduğunu düşünmek gerek. Böylece ciddi olmayan şeyleri ciddiye almaktan, komik olması gereken sahneleri sıkıcı hale getirmekten kurtuluruz ve bu öykünün tüm trajik yönünü inceleyebiliriz.

Oyun kahramanlarının psikolojilerini asla söylediklerinin anlamından yola çıkarak çıkarsamaya kalkmamak gerek. Tam tersine kelimeleri onlara söyletirken, yaptıklarına bakarak ne oldukları hakkında çıkarsadıklarımızdan kalkınmak gerek... Batı Rıhtımı sonsuz bir savunma, saldırı ve kaçma oyunudur. Bu oyununun herhangi bir sahnesinin aşk sahnesi olarak yorumlanması ihanet olacaktır. Batı Rıhtımı alışveriş, dümen çevirme ve ticaret oyunudur. Ticarette şefkat yoktur, olmadığı yere şefkat eklemenin de anlamı yoktur."

Batı Rıhtımı'nı tiyatro dünyasının ünlü yönetmeni Işıl Kasapoğlu sahneye koyuyor. Sanatçı Paris'te Sorbonne Üniversitesi Tiyatro Bölümü'nde gördüğü eğitimi, 1981'de tamamlar. Paris Devlet Konservatuvarı Pierre Vial atölyesinde çalışır. 1978-83 yılları arasında Paris'te birçok yönetmene asistanlık yapar. 1983'ten başlayarak gerek kendi kurduğu Theatre a Venir'de gerekse ödenekli veya özel tiyatrolarda oyunlar yönetir. Yaklaşık 40 yıllık sanat hayatı boyunca Türk ve dünya edebiyatının önemli eserlerini sahneye taşır. Yaptığı yüzden fazla rejisi ile birçok ödüle layık görülür. 1997 yılında İzmit Şehir Tiyatrosu'nu ve 2002 yılında Semaver Kumanya'yı kurarak Türk tiyatrosu için çok önemli ve değerli bir adım atan Işıl Kasapoğlu, Devlet Tiyatroları ve birçok özel tiyatro için çalışmalarını sürdürmektedir.

Işıl Kasapoğlu "Bize ihtiyacınız Olmasına İhtiyacımız Var... Bizim Size İhtiyacımız Var!" diye sesleniyor izleyiciye, sahnelediği son oyun Batı Rıhtımı aracılığıyla. Ve ekliyor: "On yıl, on beş yıl sonra, belki emekliliğimizde bizleri yönetecek olanlar bugünkü 'medya' kültürüyle yetişen genç, orta yaşlılarımız mı olacak... Tiyatro sahnelerinden sizlere dünya klasiklerini, çağdaş düşünürleri, şairleri sunuyoruz... Paylaşabilmek için birkaç kelimeyi daha... Birlikte olabilmek için biraz daha... Samimiyetle haykırıyoruz… Size İhtiyacımız Var. Bize İhtiyacınız Olmasına İhtiyacımız Var."

27 Nisan'da prömiyeri gerçekleştirilecek Batı Rıhtımı'nın diğer temsilleri 30 Nisan, 4 ve 8 Mayıs günlerinde Bilkent Tiyatro Salonu'nda. Bernard-Marie Koltès'in Batı Rıhtımı Yiğit Bener tarafından Türkçe'ye kazandırılmış. Dramaturjisini Özcan Özer'in yaptığı oyunun dekor ve kostüm tasarımı Hakan Dündar, ışık tasarımı Işıl Kasapoğlu ve Yılmaz Ertekin tarafından yapılmış. Esma Çankaya'nın yönetmen yardımcılığı görevini üstlendiği oyunda Bilkent Tiyatrosu'ndan Ceren Narinoğlu, Ebru Demirdöven, Efe Erkekli, Emre Eren Turan, Mertcan Semerci, Merve Ünal, Muzaffer Saygı, Sedat Yılmaz, Tunca Soysal ve Tunç Efe rol alıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Bilkent Tiyatrosu'ndan Batı Rıhtımı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement