Yalova'da yaşayan resim öğretmeni, naylon poşet, kağıt, pet şişe, tahta, oyuncak parçaları gibi atık malzemeleri 200 çeşit eşyaya dönüştürerek adeta birer sanat eseri haline getiriyor.
Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesinde görevli öğretmen Ayşegül Arat (47), AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğanın korunması, atık maddelerin çöpe gitmesini engellemek ve çevresindeki insanların bu konuda bilinçlenmesi için atölye kurduğunu söyledi.
Yaşadığı mekanda, şehirde, ülkede ve evrende çevresine daha bilinçli, duyarlı ve yararlı bireyler yetiştirmek için çaba gösterdiğini dile getiren Arat, şöyle devam etti:
"Hem görsel hem de estetik anlamda bireylere, 'artık sanat zamanı' diyerek farklı çalışmalara imza atmak istedim. İnsanlara, çevreye duyarlı olmaları açısından kullandıkları her türlü malzemenin atığının mutlak surette bir dönüşümünün olduğunu, bir materyalin işi bittikten sonra atık bir malzeme olmadığını, onun 'artık bir malzeme' olduğu bilincini veriyoruz. Atık malzemenin gerek işlevsel gerek sanatsal verilerle hayata kazandırılabileceği görüşündeyim. Tek amacım, evrende atık hiçbir şeyin olmadığına dikkati çekmek"
Arat, her türlü atık materyalin değerlendirilmesi bilincini ailesinden öğrendiğini anlattı.
"Doğanın kirlenmemesi adına çalışmalar yaptım. Bu vesileyle de 'Artık Sanat Zamanı' adı altında bir atölye kurdum" diyen Arat, atölyeyi tek başına çalışarak yaklaşık 12 yıl önce yapılandırdığını belirtti.
"Beni 'çöpçü' olarak adlandıranlar olabilir"
Atölyesini, insanlara hem sanat öğretmek hem de onlarda doğayı koruma bilinci oluşturmak için kurduğunu vurgulayan Arat, burada kurslar verdiğini ve seminerler düzenlediğini bildirdi.
Kurs ve seminerlerde, çevrede geri dönüşüm bilinci oluşturmak için atık ürünlerin ayrı ayrı toplanması gerektiğini söylediğini kaydeden Arat, şöyle konuştu:
"Yaptığım iş itibarıyla beni 'çöpçü' olarak adlandıranlar olabilir. Atölyede açmış olduğumuz bir kalemin çöpünü dahi biriktiriyoruz. Silgi atıklarını bile sanatsal veride kullanıyoruz. Atöyeyi kurduğum zamandan bu yana çevremde her türlü atık malzemeyi estetik kaygıyı da göz ardı etmeksizin topladım ve bunları işledim. Bu ürünlerden 200'ün üzerinde ürün elde ediyorum. İnsanlara şu mesajı vermek istiyorum; evrende 'çöp' diye bir şey yok. Yani her şey değerlendirilebilir. Ev hanımlarına çağrım, bir ürünü kullandıktan sonra onu hemen çöpe atmasınlar. 'Bundan ne yapabilirim?' diye birkaç kere düşünsünler. Bu atık malzemeyi değerlendiklerinde bir şeyler yapabilmenin mutluluğunu yaşayacak ve hayatın daha kaliteli, güzel ve kolay olduğunu göreceklerdir."
Arat, atölyesinde, doğayı koruma kaygısıyla atık malzemelerden ürün elde etmeyi öğrenmek isteyen herkese eğitim vermeye hazır olduğunu sözlerine ekledi. - Yalova
Son Dakika › Kültür Sanat › Çöpleri 'Sanat Eseri'Ne Dönüştürüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?