LEVENT KİŞİ - Antalya'da karanlık dünyasını müzikle aydınlatan Zeynep Temirci, önüne çıkan engelleri bir bir aşarak müzik öğretmeni oldu.
Eğitim aldığı Beyaz Baston Görme Engelliler Derneğinde kabartma nota öğrenen 23 yaşındaki Zeynep Temirci'nin hayatı müzikle değişti. Antalya'daki Güzel Sanatlar Lisesine kabul edilen ilk engelli öğrenci olmayı başaran Temirci, ardından eğitim fakültesini de tamamlamayı başararak müzik öğretmeni oldu.
Hayatında çok önemli yer tuttuğunu belirttiği Beyaz Baston Görme Engelliler Derneğinden kopmayan Temirci, burada kendisi gibi görme engelli olan çocuklara müzik dersleri veriyor.
Müziğe karşı çocukluğundan beri ilgisinin olduğunu belirten Temirci, AA muhabirine, hayatının her döneminde sürekli şarkı söylediğini anlattı.
İmkanı olmadığı için çocukluğunda bir enstrüman çalamadığını söyleyen Temirci, "Ortaokulda sesimin güzel olduğunu fark eden müzik öğretmenim konservatuvara gitmemi önerdi. Daha sonra dernekte kabartma nota eğitimlerine başladım. Konservatuvar sınavı için özel dersler aldım." diye konuştu.
Sonra güzel sanatlar lisesinin varlığını öğrendiğini dile getiren Temirci, sanatçı değil de öğretmen olmak istediği için bu okulun kendisine daha cazip geldiğini vurguladı.
Okula kabul edilen ilk engelli
Güzel sanatlar lisesi öğrencilerinin eğitim fakültesine gitme şanslarının daha yüksek olduğunu öğrenince bu okula girmek için mücadele verdiğini kaydeden Temirci, şunları söyledi:
"Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Güzel Sanatlar Lisesine girme sürecim sıkıntılı oldu. Engelli öğrenci kabul etmiyorlardı. Hocaların tutumu negatifti. Beni mülakata almadılar. Babam çok uğraştı. Bakanlık devreye girince okula kabul edilen ilk engelli öğrenci oldum. Yetenekliydim ve torpil değil hakkım olanı istiyordum. Okulu kazandım. 2009 yılında müziğe kemanla başladım. Ardından piyano ve gitar eğitimi de aldım. 2013'te mezun olup Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalını 21. olarak kazandım. Üniversiteden 2017'de mezun oldum. Öğretmen olmak istiyorum. Atanmayı bekliyorum."
İleride kendisinden daha iyi engelli müzisyenler yetiştirmek istediğini dile getiren Temirci, "Ben müziği zor şartlarda yaptım, kaynak sıkıntımız vardı, hala var. Kabartma nota eğitimi veren öğretmen sayısı çok az. Hayalim, kendim gibi engelli öğrencilere faydalı olmak. Ben zor şartlarda eğitim aldım, onlar benzer zorlukları çeksin istemiyorum." diye konuştu.
"Gözlerin açılsa psikolojim bozulur"
Temirci, sonradan değil de doğuştan görme engelli olduğu için kendisini şanslı hissettiğini söyledi.
Şu anda engelinden dolayı çok önemli bir güçlük yaşamadığını ifade eden Temirci, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eğer doğuştan değil de sonradan kör olsaydım, bu o kadar kolay olmazdı. Doğuştan olunca şu an görmememin benim için daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Şimdi gözlerim açılsa psikolojim bozulur. Çünkü görmenin ne demek olduğunu bilmiyorum. O yüzden hayatımdan memnunum. Küçüklüğümde radyo elimden hiç düşmezdi. Sürekli kulağımda kulaklıkla gezerdim. Kendimi bildim bileli hep müzik dinler ve şarkı söylerim.
Müzik benim gözlerim oldu."
Beyaz Baston Görme Engelliler Derneğinin hayatında çok önemli bir yer tuttuğuna dikkati çeken Temirci, "Bu kurumda 11 yıldır bulunuyorum. Buradakiler ailem gibi, ailemden çok buradaki öğrenciler ve öğretmenlerle haşır neşirim. Bu kuruma hizmet etmek istiyorum." dedi.
Merkezi Antalya'da bulunan Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği bünyesinde görme engellilere özel hizmet veren rehabilitasyon merkezleri bulunuyor. Dernekte sınıf öğretmenleri ve okul öncesi rehberlik öğretmenlerince görme engelli öğrencilere günlük bakım, öz bakım, bağımsız hareket gibi eğitimler veriliyor.
Son Dakika › Kültür Sanat › Müzik Benim Gözlerim Oldu' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?