GAZİANTEP - Nemli ve loş mağaralarda kendir mesaisi - Son Dakika
Kültür Sanat

GAZİANTEP - Nemli ve loş mağaralarda kendir mesaisi

Gaziantep'te kendirciliğin son ustaları, gelişen teknolojiye rağmen mesleklerini loş ve nemli yer altı mağaralarında el yapımı tezgahlarda üretim yaparak sürdürüyor.

28.03.2021 11:05  Güncelleme: 12:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep'te kendirciliğin son ustaları, gelişen teknolojiye rağmen mesleklerini loş ve nemli yer altı mağaralarında el yapımı tezgahlarda üretim yaparak sürdürüyor.

Kentin en eski semtlerinden Şehreküstü bölgesinde bulunan büyük yer altı mağarasında asırlık kültürü zor şartlar altında yaşatan kendirciler, sağlam iplik üretmek için iki tezgah arasında günde kilometrelerce yürüyor.

Fabrika atığı malzemeleri mağaraya getiren ustalar, ilk olarak bunları ahşaptan yapılmış silindir şeklindeki çıkrığa sarıyor.

Tezgahı elle çevirerek iplik haline getirdiği ürünü bir müddet dinlendiren kendirciler, iplikleri pota filesi, balıkçı ağı, çamaşır ve köşker ipliği şeklinde ayırarak tezgahlar arasında bazen koşarak bazen de yürüyerek sarıyor ve kendire dönüştürüyor.

Bir asırlık geçmişi bulunan kendirciliği yoğun çabayla yaşatan ustalar, bu şekilde günde ortalama 600 kilograma yakın kendir üreterek geçimlerini sağlamaya çalışıyor.

"Bizler bu mesleğin son ustalarıyız"

Kendirci Cuma Demir, AA muhabirine, 27 yıldır kendir işiyle uğraştığını ve kentin birçok mağarasında çalıştığını söyledi.

Nemli ortam nedeniyle kendirin daha kaliteli olduğunu ifade eden Demir, mesleklerinin unutulmaya yüz tuttuğunu ve kendilerinin son ustalar olduğunu belirtti.

Demir, mağarada çalıştıkları için kışın bazı zorluklar çektiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Ben 7 yaşından beri bu işi yapıyorum. Bizim işimizin hepsi el emeği göz nurudur. Teknolojinin çok ilerlediğini biliyoruz ama sağlam iplik mağarada üretilir. Diyorlar ki 'Fabrikada niye çalışmıyorsunuz?' Fabrikalarda nem ve rutubet olmadığı için ip sağlam olmuyor. Fabrikaların atık malzemelerini biz burada değerlendiriyoruz."

Kentte kendirin yapıldığı birçok mağara olduğunu aktaran Demir, "Çünkü dedelerimizin mesleği bu. Kışın üşüyoruz mağaralarda ama yaz aylarında serin oluyor. Gelişen teknolojiye rağmen bizler dik durmaya bu mesleği yapmaya devam edeceğiz, bunun için mücadele ediyoruz. Çünkü bizler bu mesleğin son ustalarıyız." dedi.

Kendir ustası Cahit Bol ise 48 yaşında olduğunu ve çocukluğundan beri bu mesleği yaptığını söyledi.

İşlerinin hem zahmetli hem de yorucu olduğuna işaret eden Bol, "Özellikle mağaralar kışın çok soğuk oluyor, o zaman zorluk çekiyoruz. Yani hem yürüyoruz ayaklarımız çalışıyor hem de ipleri sürekli çekiyoruz ellerimiz çalışıyor. Yorucu ama ekmeğimizi buradan kazanıyor." diye konuştu.

GAZİANTEP - Nemli ve loş mağaralarda kendir mesaisi
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat GAZİANTEP - Nemli ve loş mağaralarda kendir mesaisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muğla'da 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı
    19:13 Muğla'da 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı

    Muğla'nın Fethiye ilçesinde düzenlenen 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali kapsamında çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Festivalde, kuzugöbeği çorbası ikram edildi, yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Ayrıca, kuzugöbeği mantarları da satışa çıkarıldı. Festivalin açılış töreninde konuşan Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, gelecek yıllarda festivallerin devam edeceğini belirtti. Festival, 21 Nisan'da sona erecek.

  • Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda öğrencilerin atıktan sanata ürünleri sergilendi
    19:04 Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda öğrencilerin atıktan sanata ürünleri sergilendi

    Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı'nda, Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin atıklardan yaptığı ürünler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü standında sergilendi. Karnavalın ana teması olan karbon ayak iziyle ilgili bilinçlendirme yapılırken, öğrencilerin geri dönüşüm bilincini ve doğa sevgisini aşıladığı belirtildi.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Duo Brno ve Suk Quartet Konser Verdi
    18:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Duo Brno ve Suk Quartet Konser Verdi

    Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin üçüncü gününde, Duo Brno ve Suk Quartet, Ayazini köyünde bir konser verdi. Çekyalı sanatçılar, obua, fagot, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserler seslendirdi. Konser, sanatseverler tarafından ilgiyle karşılandı.

  • Muğla Datça'da Çocuk Evleri Sitesi Projesi Temel Atma Töreni Düzenlendi
    18:43 Muğla Datça'da Çocuk Evleri Sitesi Projesi Temel Atma Töreni Düzenlendi

    Muğla'nın Datça ilçesinde, Hazineye ait 15 bin metrekarelik alanda beş villa tarzı dubleks çocuk evi ve hizmet birimlerinden oluşacak çocuk evleri sitesi projesinin temsili temel atma töreni düzenlendi. Törene Datça Kaymakamı Murat Atıcı, Muğla Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup Kütük, Kadın İşgücünü Geliştirme ve Yaygınlaştırma Derneği (KİGDER) Başkanı Menşure Yavuz ve dernek üyeleri katıldı. Kaymakam Atıcı, projenin tamamlanmasıyla 50 çocuğa hizmet vereceklerini belirtirken, Dernek Başkanı Yavuz da projeye destek verenlere teşekkür etti. Ayrıca etkinlik kapsamında sanatçı Suavi'nin konser vereceği duyuruldu.

  • Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı turizme katkı sağlıyor
    18:10 Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı turizme katkı sağlıyor

    Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nın turizmin yıl geneline yayılması açısından önemli olduğunu belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen karnaval, Adana ve Türkiye'nin tanıtımı açısından büyük önem taşıyor. Karnavalın, Kültür Yolu Festivali ile birlikte gerçekleştirilmesi ise daha da önemli hale geliyor. Adana'da düzenlenen etkinliklerin içeriğini artırarak 12 aya yaymayı hedefleyen Vali Köşger, karnavalın başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde merkezi idare, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıldığını vurguladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da karnavalın halk tarafından sahiplenildiğini ve Adana'nın tanıtımına katkı sağladığını belirtti. Karnavalın ekonomik değeri ise yaklaşık 5 milyar lirayı aşacak.

  • 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başladı
    18:09 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başladı

    14. Beijing Uluslararası Film Festivali, film sektörünün gelişimini ele almak ve sektördeki kültürel etkileşimi teşvik etmek amacıyla yurtiçi ve yurtdışından film yapımcılarını ağırlıyor. Festivalde 118 ülkeden 1.509 film başvurdu ve 15 film Tiantan Ödülü için seçildi. Brezilya, festivalin onur konuğu olarak dört filmle temsil ediliyor. Festival süresince 250'den fazla yerli ve yabancı film gösterilecek.

  • Diyarbakır Müzesi'nde öğrencilere Hacivat ve Karagöz gösterisi
    17:48 Diyarbakır Müzesi'nde öğrencilere Hacivat ve Karagöz gösterisi

    Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Arkeoloji Müzesi'nde, öğrenciler için 'Hacivat ve Karagöz' gölge oyunu gösterisi sunuldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Müzesi ve SICPA Türkiye firmasınca düzenlenen gösteri, öğrencilere tarihi sevdirmek, müze sevgisini aşılamak ve Müzekart'ı tanıtmayı amaçlıyor.

  • İzmir'de düzenlenen resim sergisiyle öğrenciler zararlı alışkanlıklara karşı bilinçlendirildi
    17:22 İzmir'de düzenlenen resim sergisiyle öğrenciler zararlı alışkanlıklara karşı bilinçlendirildi

    İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yeşilay İzmir Şubesi'nin düzenlediği "Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek" isimli resim sergisi, açıldı.

  • Erol Küçükyalçın'ın Anma Konseri Cem Karaca Kültür Merkezi'nde Yapıldı
    17:10 Erol Küçükyalçın'ın Anma Konseri Cem Karaca Kültür Merkezi'nde Yapıldı

    2018 yılında hayatını kaybeden Türk Musikisi'nin önemli isimlerinden Erol Küçükyalçın için anma konseri düzenlendi. İstanbul Türk Musikisi Sevenler Derneği Başkanı Nilüfer Fenerci Yargıcı, konuşmasında hocanın adını yaşatmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Konserde Küçükyalçın'ın en sevdiği Türk Musikisi şarkıları seslendirildi ve izleyiciler de şarkılara eşlik etti. Erol Küçükyalçın, TRT radyolarında bantları denetimden geçen nadir sanatçılardan biriydi ve 40 yıl boyunca İstanbul Türk Musikisi Sevenler Derneği'nin hocası ve şefi olarak görev yapmıştı.

  • Gelibolu'daki Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezar restorasyonu revize projeyle devam edecek
    17:10 Gelibolu'daki Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezar restorasyonu revize projeyle devam edecek

    Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde bulunan Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezarının restorasyon çalışmaları revize projeyle sürdürülecek. Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, restorasyonun yüzde 50'sinin tamamlandığı ve Çanakkale Müze Müdürlüğü tarafından revize restorasyon projesinin istendiği belirtildi. Ayrıca, türbeyle ilgili gelen şikayetler üzerine gerekli tedbirlerin alınması için yükleniciden talepte bulunuldu.


Advertisement