Yunus Emre Anıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Yunus Emre Anıldı

Yunus Emre Anıldı

Büyük Türk düşünürü, mutasavvıf ve halk şairi Yunus Emre, Aksaray Valiliğinin ev sahipliğinde düzenlenen programla anıldı.

24.09.2018 15:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Büyük Türk düşünürü, mutasavvıf ve halk şairi Yunus Emre, Aksaray Valiliğinin ev sahipliğinde düzenlenen programla anıldı.

Ortaköy ilçesine bağlı Sarıkaraman köyü ile Kırşehir merkez Ulupınar köyü sınırlarındaki Ziyarettepe mevkisinde bulunan Yunus Emre Türbesi'nde düzenlenen program, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve dua okunmasıyla başladı.

Aksaray Valisi Aykut Pekmez, yaptığı konuşmada, Yunus Emre'nin geçmişten bugünlere ulaşan sesiyle bütün insanlığa hitap eden büyük bir isim olduğunu, sözleri ve fikirleriyle gönüllere girdiğini söyledi.

Yunus Emre'nin sevgi dili ve aşk söyleminin Yüce Mevla'ya odaklı olduğunu, canlı ve cansız bütün varlıkların sevgisini Yaradan'a bağladığına dikkati çeken Vali Pekmez, şunları kaydetti:

"Yunus'taki aşk anlayışı, sadece sevenle sevileni kucaklayan bir felsefe değil, tüm mahlukatın yaratıcısına duyulan derin bir saygıdır. Onun şiirleri, öz Türkçesi ile gönül dünyamızın derinliklerine kadar işlemektedir. Yunus'taki tevazu, insan sevgisi, yoksullara yakınlık, hoşgörü gibi ahlaki tavırlar, ilahi menşeli bir kavrayışın sonucudur.

İnsana gösterilen saygı ve sevgi, bir bakıma Allah'a gösterilmiş demektir. Bu da gönülleri kırmamakla, onları onarmakla mümkün olabilir. Yunus'a göre dervişin kalbi temiz olacak, halka yukarıdan bakmayacak, emeği ile geçinecek, açgözlü olmayacak, bölücü değil, birleştirici olacaktır."

- "Yunus Emre'nin nasihatleri doğrultusunda yaşamaya gayret göstermeliyiz"

Kırşehir Valisi İbrahim Akın da Yunus Emre'nin, "Gelin tanış olalım/İşi kolay kılalım/Sevelim, sevilelim/Bu dünya kimseye kalmaz" sözleriyle insanların birlik ve beraberlik içinde hareket etmesiyle bütün işlerin kolaylaşacağını belirttiğini anlattı.

Akın, "Yunus Emre'nin söylediklerinin tam aksini yaşıyor, farklı sebeplerle birbirimizi hiç düşünmeden kırmaya ve yıpratmaya devam ediyoruz. Sadece millet olarak değil, insanlık olarak bu fenalıklardan vazgeçmeli, güzel hasletleri hayatımıza hakim kılmalı ve Yunus Emre'nin nasihatleri doğrultusunda yaşamaya gayret göstermeliyiz." diye konuştu.

Program, lise öğrencileri ile Devlet Tiyatrosu sanatçısı Osman Nuri Ercan'ın okuduğu şiirler, Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nca Yunus Emre'nin eserlerinden bestelenen ilahilerin seslendirilmesinin ardından çilehane ziyaretiyle sona erdi.

Programda katılımcılara alıç meyvesi ikram edildi.

Programa Aksaray Valisi Pekmez ve Kırşehir Valisi Akın'ın yanı sıra AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu, İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, Aksaray Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Cansever, Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Aksaray Emniyet Müdürü Ali Karabağ ile çok sayıda kişi katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Yunus Emre Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement