Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, vücuda karışan mikroplastiklerin inme ve kalp krizi riskini arttırdığını belirtti. Plastik materyallerin günlük yaşamda yaygın olarak kullanıldığını ifade eden Altay, mikroplastiklerin besinler, solunum ve cilt teması yoluyla insan vücuduna girdiğini söyledi. Yapılan bir araştırma sonucunda mikroplastiklerin şah damarı tıkanıklığı, inme ve kalp krizi riskini arttırdığı ortaya çıktı.
İngiltere'de yayınlanan sağlık dergisi New England Journal of Medicine, bir erkek öğrencinin arkadaşının akşamdan kalan tavuk etli erişteyi tüketmesi sonrası fenalaştığını yazdı. Durumu giderek kötüleşen öğrencinin hayatta kalmasını sağlamaya çalışan doktorlar, genç adamın ellerini ve bacaklarını kesmek zorunda kaldı.
BEİJİNG, 13 Temmuz (Xinhua) -- Yeni bir araştırmaya göre, Omicron için özel üretilmiş aşıların olmaması nedeniyle dozlar arasındaki aşılama süresinin uzatılmasının bu Kovid-19 mutasyonunun hızlı bir şekilde ortaya çıkmasının durdurulmasına katkıda bulunabileceği kaydedildi.
Halüsinojenik mantarlar tıbbi yararları için umut vadediyor, ancak depresyon tedavisine nasıl yardımcı olabileceklerini ancak şimdi anlamaya başlıyoruz.
BEİJİNG, 5 Mayıs (Xinhua) -- The New England Journal of Medicine'de Perşembe günü yayınlanan araştırmaya göre, Çin tarafından Kovid-19'a karşı geliştirilen rekombinant protein tabanlı aşının, insan deneylerinin son fazında güvenli ve etkili olduğu gözlendi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, obezitesi olan kişilerin bir yıl takip edildiği araştırmayla, "aralıklı açlık" diyetinin geleneksel diyete göre daha avantajlı olmadığının saptandığını bildirdi.
Japonya'dan bilim insanlarının yaptığı deneysel çalışma, Covid-19 tedavisinde kullanılan antiviral ilaçlar Remdesivir ve Molnupiravir'in Delta mutasyonunda olduğu kadar Omicron mutasyonuna karşı da etkili olduğunu ortaya koydu.
Japon bilim insanları, ülkemizde de görülen Mu varyantıyla ilgili bir araştırma gerçekleştirdi. Yapılan araştırmaya göre Mu varyantının aşının oluşturduğu antikorlara karşı 9.1 kat direnç sağladığı ortaya konuldu.
Katarlı bilim insanlarının Türkiye'de de uygulanan BioNTech koronavirüs aşısıyla ilgili yaptığı araştırma gündem oldu. 1 milyon insanın gerçek zamanlı verilerini inceleyen uzmanlar, iki doz BioNTech olduktan 6 ay sonra aşının enfeksiyon bulaşmasını engelleme seviyesinin yüzde 20'lere kadar düştüğünü ortaya koydu. Araştırmayı yürüten bilim insanları bu durumun potansiyel olarak yeni salgın dalgaları yaratabileceği üzerinde duruyor.
ABD'de bir hasta göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye başvurunca kalbinde 10 santimetrelik çimento parçası bulundu. Şahsın bir süre önce omurga kemiğinin bir kısmının kendi içine çökmesi sebebiyle operasyon geçirdiği ve çökmeyi önlemek için omur içine özel bir tür çimento enjekte edildiği ortaya çıktı. Uzmanlar, kemikten damarlara sızan çimentonun sertleştiğini ve hastanın kalbine kadar gittiğini ifade etti.
İngiltere'de yapılan bir araştırma, en az iki yıl antidepresan kullanan kişilerin, ilaç kullanımını tekrar hastalığa yakalanmadan bırakmasının mümkün olduğunu gösterdi.
Üreme Tıbbı ve Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, bebek düşünen çiftlerin Kovid-19'a karşı önce mutlaka tam doz aşılanması gerektiğini belirterek, "Kovid-19'a karşı aşılanmanın sperm, yumurta ve gebelik oranları üzerinde hiçbir...
GERÇEKTEN EN ÖNEMLİ ÖĞÜN MÜ?Son araştırmalara göre uzmanların çoğu kahvaltının isteğe bağlı olması gerektiğini söylüyor.
Orta Afrika Cumhuriyeti'ne giden Alman bir kadının başına gelenler, tıp literatürüne girdi. Duyanların ağzını açık bırakan olayın detaylarının paylaşıldığı dergide, kadının gözüne giren solucanın ameliyatla çıkarıldığı bilgisine yer verildi.
İngiltere'de yapılan bir araştırma Pfizer/BioNTech aşısının Delta varyantına karşı ne kadar etkili olduğunu gözler önüne serdi. Yapılan araştırma, tek doz BioNTech aşısının Delta varyantına karşı yüzde 30, ikinci dozun ise yüzde 88 oranında korumaya sahip olduğunu ortaya koydu. Yetkililer, aşı olanlarda da Delta varyantı bulaşının arttığını, fakat aşı olup hastalığa yakalananlarda hastalığın baş ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı gibi hafif belirtiler şeklinde seyrettiğine dikkat çekti.
ABD'de UCLA Mattel Çocuk Hastanesi doktorlarının, AIDS'ten yararlanarak geliştirdikleri gen terapisiyle, doğuştan bağışıklık sistemi olmayan 48 bebek ve küçük çocuğa, çalışan bir bağışıklık sistemi sağladığı belirtildi.
ABD'li ilaç devi Pfizer ile Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech'in korona virüse karşı birlikte geliştirdiği aşının Brezilya tipi mutasyona karşı etkili olduğu açıklandı.
Pfizer BioNTech'in koronavirüse karşı geliştirdiği aşısının, Brezilya'da Kovid-19 varyantlarına karşı koruma sağladığı ortaya çıktı.
Yaklaşık iki bin kişiyle yapılan uluslararası bir çalışmada, iştahı bastıran "semaglutide" adlı bir ilaç, bazı kişilerin vücut ağırlığının beşte biri kadar kilo vermesini sağladı.
İngiliz hükümeti bütün aşıların ikinci dozunu 3-4 haftadan 12 haftaya çıkardı.
ABD'de New England Journal of Medicine tarafından yayımlanan çalışmaya göre koronavirüse karşı antikor üreten kişilerin en az altı ay koronavirüs olma ihtimallerinin çok düşük olduğu açıklandı.
YERLİ AŞI NE ZAMAN HAZIR OLUR?
ABD'li biyoteknoloji şirketi Moderna, taşıyıcı RNA teknolojisiyle geliştirdikleri korona aşısına ilişkin gelen son verilerin tüm yaş gruplarında kalıcı bağışıklık potansiyeli sunduğunu açıkladı. Aşı, bazı ciddi vakalarda %100 etkinlik göstermişti.
Bilim insanları, yeni tip koronavirüsün enfekte ettiği laboratuvarda büyütülen solunum yolu hücrelerinin görüntülerini tıp dergisinde yayımladı.
Virüse karşı aşı ve ilaç çalışmaları son hızla devam ederken, bilim insanlarının yaptığı yeni bir çalışma koronavirüsle ilgili gerçeği ortaya koydu. Son araştırmaya göre koronavirüs, enfekte olan hastanın beynindeki hücreleri giderek öldürüyor.
ABD'li bilim insanları, vücuda sızan az sayıda patojenin neden olduğu enfeksiyonların bağışıklık oluşturabileceğini ve buna göre de maskelerin bazı insanlarda kaba bir aşı etkisi yapabileceğini iddia ediyor.
Alman bilim insanlarının son araştırmasında, kan grubunun koronavirüse yakalanan bireylerin hastalığı atlatma sürecini etkilediği ortaya konuldu. Buna göre kan grubu A olanlar virüsün etkilerini daha şiddetli, 0 olanlar ise daha hafif şekilde yaşıyor.
ABD'de insanlar üzerinde denenen Kovid-19 aşısı son aşamaya geldi. Aşının denendiği gönüllülerin kanında koronavirüsü etkisiz hale getiren antikorlar geliştiği gözlendi.
Koronavirüsün tedavisinde kullanılan Hidroksiklorokin'in ölüm riski taşıdığı gerekçesiyle bilim dergilerinde yayımlanan makaleler tartışma konusu oldu. Sağlık Bakanı Koca, araştırmaların gerçeği yansıtmadığını ve ilacın Kovid-19 tedavisinde olumlu tesir ettiğini belirten bir mektup yazdı. Bilim insanları mektubun ardından makalesini geri çekti.
TÜRKİYE'de koronavirüs tedavisinde kullanılan ve geçmişte sıtma tedavisinde de başarılı sonuçlar elde edilen 'Hidroksiklorokin' adlı ilacın ölüm oranlarını artırdığına yönelik iddialar içeren uluslararası iki dergideki makaleler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın mektubu ve gelen diğer...
Dünya Sağlık Örgütü hidroksiklorokin ilacının koronavirüs tedavisinde kullanılmasını askıya almıştı. Bu karara ilk itiraz eden ülkelerden biri Türkiye olurken Bakan Koca, ilacın olumlu etki gösterdiğini ve kullanılmaya devam edileceğini açıklamıştı. Türkiye'nin itirazı sonuç verirken DSÖ, ilacın yeniden kullanılacağını duyurdu.
Fransa'da yapılan bir araştırma nikotinin 'koronavirüs bulaşmasını önleyebileceğine' işaret ediyor.
Fransa'da 480 kişi üzerinde yapılan bir araştırma, sigara içenlerin koronavirüs salgınından daha az etkilendiğini ortaya çıkardı. Fransa'nın başkenti Paris'in Pitie Salpetriere Hastanesi'nde yapılan araştırma sigarada bulunan nikotinin virüsle mücadelede etkili olduğunu işaret etti.
ABD ve Çin'de yapılan iki araştırma, Covid-19 hastalığı ile sigara tüketimi arasında soru işaretlerine neden oldu. Hastalığın görüldüğü kişilerde sigara kullanımı normalden daha az çıkarken uzmanlar, bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiğine dikkat çekiyor
Koronavirüsün ayakkabı tabanlarında da yaşayabildiğini tespit eden Çinli bilim insanları, bunun sağlık personeli tarafından hastane içine ve çevresine taşınabileceği uyarısında bulundu. Uzmanlar, ayrıca sosyal mesafenin en az 4 metre olması gerektiğini ifade ediyorlar.
Nasıl bulaşıyor?
Georgia Üniversitesinde Moleküler Tıp ve İmmünoloji Uzmanı olarak görev yapan Dr. Ebru Karpuzoglu, ABD'deki son durumu anlattı.
Koronavirüsün yüzeylerde yaşama süresi 3 gün olarak biliniyordu. Ancak ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi, asıl sürenin bunun 5 katından fazla olduğunu duyurdu. Koronavirüsün bazı yüzeylerde 17 güne kadar yaşadığı açıklandı
ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi, daha önce yüzeylerde 3 gün yaşadığı tahmin edilen yeni tip koronavirüsün, bundan 5 kat daha uzun süre canlı kaldığını açıkladı.
Yeni koronavirüsün (SARS-CoV-2) havadan bulaşıp bulaşmadığı bilim dünyasını ilgilendiren konuların başında geliyor.
Bilim insanları, tüm dünyanın bir numaralı gündemi haline gelen koronavirüs salgınıyla ilgili çok önemli bir araştırmaya imza attı. Virüsün hangi zeminler üzerinde ne kadar yaşadığı üstüne çalışma yapan bilim insanları, kovid-19'un plastik zemin üzerinde 3 güne kadar yaşayabildiğini gördü.
ABD'de Ulusal Sağlık Enstitüsü adına yapılan bir araştırma, koronavirüsün havada 3 saat, plastik ve çelik yüzeylerde ise 3 güne kadar canlı kalabildiğine işaret ediyor.
2019 sağlık alanında Tedavi edilemeyen hastalıkların tedavilerinin bulunması, felçlilerin yürütülmesi ve ölümden sonra beyni canlı tutmayı başarmak gibi büyük gelişmelere sahne oldu.
ABD'de John Hopkins Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, gün içinde 16-18 saat aç kalmanın (Aralıklı Oruç Diyeti) insan ömrünü uzatabileceğine işaret ediyor.
66 yaşında bir adam, öksürük ve göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerde adamın bütün organlarının ters tarafta olduğu ortaya çıktı.
Avustralya'da bilim insanları tarafından dünyanın ikinci yarı özdeş ikiz vakası keşfedildi. Tek yumurta ikizi oldukları tespit edilen bebekler, farklı cinste doğdular ve hamilelik sırasında keşfedilen ilk örnek olarak tıp literatürüne girdiler.
Kaliforniya Üniversitesi San Francisco Tıp Merkezi'nde 36 yaşındaki erkek hasta, tıp dünyasını şaşkınlığa uğrattı.
Yediği çiğ deniz ürünleri nedeniyle bir tür deri enfeksiyonuna yakalanan Güney Koreli vatandaşın elini kestiler.
66 yaşındaki kadın iki haftadır kuru öksürükten yakınıyordu. Şiddetli öksürük yüzünden talihsiz kadının kaburgaları kırıldı.
Bir süre önce her iki burun deliğine saat piline benzeyen küçük iki manyetik disk sokan 11 yaşındaki erkek çocuğunun, burnuna sıkışan mıknatısları çıkarmak için Doç. Dr. Kadir Çağdaş Kazıkdaş başkanlığında gerçekleştirilen operasyon literatüre geçti.
İngiltere'de klinik deneyler, migrene karşı geliştirilen yeni bir tedavi yöntemin hem nöbetlerin sayısını hem de ağrıların şiddetini azalttığını ortaya koydu.
Avustralyalı araştırmacılar, hamilelikte B3 vitamini alımının doğum kusurlarını ve düşük yapma olasılığını azaltabileceğini tespit etti.
Avustralya'da yapılan bir araştırmaya göre, hamilelikte B3 vitamini takviyesi düşük riskini ve doğum kusurlarını ciddi şekilde azaltıyor.
Dünyanın en saygın tıp dergilerinden New England Journal of Medicine’nin yayınladığı dünya şişmanlık raporuna göre, 1980 ile 2015 yılları arasında dünyanın 73 ülkesinde yaşayanlardaki şişmanlık oranı iki katına çıktı.
Hepatit C virüsü taşıyan ölmüş hastaların böbrekleri nakledilen 10 kişide, hastalığın tamamen tedavi edildiği bildirildi.
Bilim adamları türünün ilk örneği olan "gen susturucu" ilaç sayesinde risk altında bulunan bireylerdeki kolesterol seviyesini yüzde 50 oranında düşürmeyi başardı.
Nanateknoloji, Doku Mühendisliği ve Biyokoruma alanlarındaki çalışmalarını ABD'de sürdüren Prof. Dr. Mehmet Toner, ABD'nin en saygın ve profesyonel kurumlarından olan Ulusal Mühendislik Akademisi'ne (NAE) seçildi.
Bu kitabı niye yazdınız?İPEK KİP: Altı sene tansiyon yükselmesi sorunu yaşadım. Çok önemli bir profesöre gittim. İlaç tavsiye etti.
MUĞLA İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, vatandaşları gereksiz radyolojik incelemeler konusunda uyardı.
Avrupa Kanser Kongresi'nde sunulan iki araştırmanın sonuçları, kanserle mücadelede bağışıklık tedavisinin, "ezber bozan etkiye" sahip olabileceğini ortaya koydu.
Bebeklerde mikrosefaliye neden olduğu düşünülen Zika virüsünün yol açtığı endişenin, kürtaj yaptırmak isteyen kadınların sayısının büyük ölçüde artmasına neden olduğu bildirildi.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan'a, dünyanın en prestijli tıp dergisi 'The New England Journal of Medicine' dergisinde yayınlanarak uluslararası başarı getiren, akciğer ana damarından pıhtı çıkartma görüntüsü, dünyada 39 bin 975 hekim tarafından izlendi.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan’a, dünyanın en prestijli tıp dergisi “The NEW ENGLAND JOURNAL of MEDICINE” dergisinde yayınlanarak uluslararası başarı getiren akciğer ana damarından pıhtı çıkartma görüntüsü, dünyada 39 bin 975 hekim tarafından izlendi.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan’ın 77 yaşındaki bir kadın hastanın akciğer ana atardamarından mekanik yöntemle pıhtı çıkarma görüntüsü ABD’de yayınlanan dünyanın en prestijli tıp dergisinde yayın oldu.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan'ın, 77 yaşındaki bir kadın hastanın akciğer ana atardamarlarından mekanik yöntemle pıhtı (Pulmoner emboli-Sessiz katil) çıkartma görüntüsü, ABD'de yayımlanan tıp dergisi 'The New England Journal of Medicine'de yayınlandı.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan’ın, 77 yaşındaki bir kadın hastanın akciğer ana atardamarlarından mekanik yöntemle pıhtı çıkartma görüntüsü, ABD’de iki asırdır yayında olan dünyanın en prestijli tıp dergisi ‘The NEW ENGLAND JOURNAL of MEDICINE’ yayın oldu.
Brezilya'nın Sao Paulo kentinde nefes darlığı ve baş ağrısı şikayetiyle hastaneye giden bir kişinin burnundan tam 100 tane et yiyen kurt çıkarıldı.
Brezilya'da nefes darlığı şikayetiyle doktora gitti, burnundan tam 100 adet et yiyen kurt çıkarıldı
Deng humması aşısının 2015’te piyasaya sürülebileceği açıklandı.
Yeni yapılan bir araştırma, Ebola virüsüne yakalananların yüzde 70'inin öldüğünü gösteriyor.
Dünya Sağlık Örgütü, önlem alınmazsa, 2 Kasım'a kadar virüs bulaşan insan sayısının 20 bini aşacağını bildirdi.
ABD'de yayınlanan yeni ve kapsamlı bir araştırmaya göre kahvenin yaşam süresi üzerinde bakın nasıl bir etkisi var?
ABD'de yayınlanan yeni ve kapsamlı bir araştırma "Kahvenin Ölüm Riskini Azalttığını" ortaya koydu
65 yaş üstü kadınlarda, kemik yoğunluk ölçümü ne sıklıkla yaptırıl malı?
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı'na ait bir laboratuvarda ergenlik sürecinin başlamasını engelleyen gen bozukluğunu saptadı.
Prof. Dr. Kemal Topaloğlu ve ekibi, insanlarda ergenlik sürecinin başlamasını engelleyen bir gen bozukluğunu saptadı.