BBP Genel Başkan Yardımcısı Kaptan Kartal, "Ortak anılar, ortak kültür dil ile aktarılır. Milli sınırlar dil ile çizilir. Aynı dili konuşamayanlar ortak bir gelecek inşa edemezler. Birbirini anlayamayanların birlik olma iddiaları boşlukta kalır" dedi.
BBP Genel Başkan Yardımcısı Kartal, dili farklılaştırmanın, insanları birbirini anlayamaz hale getirmenin etnik ayrılıkçıların temel hedeflerinden biri olduğuna dikkat çekerek "Ortak anılar, ortak kültür dil ile aktarılır.Milli sınırlar dil ile çizilir. Aynı dili konuşamayanlar ortak bir gelecek inşa edemezler. Birbirini anlayamayanların birlik olma iddiaları boşlukta kalır" ifadesini kullandı.
Dil farkının etnik ayrılıkçılığın en fazla müracaat ettiği ayrıştırma araçlarından biri olduğuna dikkat çeken Kartal şöyle devam etti:
"Ortak bir anlaşma lisanı olduğu müddetçe bu ayrıştırma çabalarının hedefe varması çok zordur. Ortak dil ya eğitim yoluyla, ya da toplumsal ilişkilerde yaygın kullanımı yoluyla öğrenilir. Sosyal ortamda farklı dil konuşuluyorsa, ortak dili öğretecek yegane müessese eğitim kurumları, yani okullardır. Okulda bu eğitimi vermez,farklı bir dil ile eğitim yaparsa ortak anlaşma lisanı ortadan kalkar, kısa zaman sonra insanlar birbirini anlayamaz hale gelirler.Ana dil eğitimi talebinin arkasında yatan esas saik budur;Türkçeyi unutturarak insanları birbirine yabancılaştırmak.
Bir dilin unutulmaması için okullarda öğretilmesi,medya vasıtalarında kullanılması kafidir. Nitekim UNESCO'nun unutulmaya yüz tutmuş dillerle ilgili tedbirleri de bu istikamettedir. Ötesi dili devletleşme aracı haline getirmek, toplumu bölmek için silah olarak kullanmaktır. Hiç bir dil unutulmamalı, unutturulmamalıdır. Hele Kürtçe gibi en az üçte biri Türkçe olan bir dil Türkçe'nin bir mirası olarak da muhafaza edilmelidir. İki topluluk o kadar iç içe geçmiştir ki, üzerine ayrı bir millet inşa edilmeye çalışılan dili bile büyük oranda Türkçenin izlerini taşımaktadır. Hatta Kurmanci lehçesi ile Türkçenin ortak kelimeleri günlük konuşma dilinde yaygınlaştırılarak ayrıştırma-çabaları bir başka açıdan boşa çıkarılabilir. Son yıllarda etnik bölücülerin Kürtçedeki Türkçe kelimeleri atma çabasının arkasında bu ihtimali yok etme amacı vardır."
"Sınırların dillere göre çizildiği, ayrıştırmanın dil üzerinden yürütüldüğü bir çağda ana dille eğitimin yolunu açmak kesin olarak bölünmenin yolunu açmaktır" diyen Kartal, bir arada yaşamanın ortak bir dile sahip olmakla mümkün olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:
"Geçmişte aramızdaki din bağı makaslandı, şimdi de dil bağını ortadan kaldırmak etnik bölücülere arayıp da bulamadıkları fırsatı vermektir." - ANKARA
Son Dakika › Politika › BBP Genel Başkanı Yardımcısı Kaptan Kartal Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?