Yemen'deki Siyasi Kriz - Son Dakika
Politika

Yemen'deki Siyasi Kriz

Yemen'de Şii Ensarullah Hareketi (Husiler) tarafından 57 gündür ev hapsinde tutulan istifa eden Başbakan Halid Mahfuz Bahhah ve diğer bakanlara uygulanan ev hapsinin kaldırıldığı bildirildi.

16.03.2015 13:32

Yemen'de Şii Ensarullah Hareketi (Husiler) tarafından 57 gündür ev hapsinde tutulan istifa eden Başbakan Halid Mahfuz Bahhah ve diğer bakanlara uygulanan ev hapsinin kaldırıldığı bildirildi.

Bahhah, sosyal paylaşım sitesi Facebook aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Ensarullah hareketinin yöneticileri ile BM Yemen Özel Temsilcisi Cemal bin Ömer'in çabası ve siyasi hareketlerle sivil toplum kuruluşlarının çağrıları sayesinde bugün bana ve diğer bakanlara uygulanan ev hapsi kaldırılmıştır" ifadesini kullandı.

Ev hapsinin kaldırılmasının, krizin taraflarının BM gözetiminde yürütülen diyalog görüşmelerinin ilerleme kaydetmesi konusundaki "ciddiyetini" gösterdiğini dile getiren Bahhah, 22 Ocak'ta istifa eden hükümetin, ülkenin içinde bulunduğu olağandışı ortamda yönetimi üstlenme niyeti taşımadığını gösterdiğini belirterek, siyasi hareket ve grupları Yemen'in istikrarı ve bütünlüğünü korumaya çağırdı.

Ev hapsinde geçirdiği 57 günlük dönemi "benzersiz bir tecrübe" olarak tanımlayan Bahhah açıklamasında, Sana'dan ayrılıp Hadramevt'teki ailesini ziyarete gideceğini kaydetti.

Ülkedeki kriz

Geçen yıl eylül ayında başkent Sana'da kontrolü sağlayan Husiler ile yönetim arasında 21 Eylül'de, anlaşma imzalanmıştı. Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, anlaşma çerçevesinde önce Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'i hükümeti kurmakla görevlendirmiş ancak tepkiler üzerine bu görev Halid Mahfuz Bahhah'a vermişti.

Bahhah hükümetinin kurulmasının ardından da Husilerin kentlerden çekilmemesi ve sonrasında Cumhurbaşkanlığı Ofis Müdürü Mübarek'in kaçırılmasıyla ülkede gerginlik daha da tırmanmıştı.

Olayların yatışmaması üzerine ocak ayında Hükümet ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin istifa ettiği açıklanmış ardından Husiler, 6 Şubat'ta, ülkedeki siyasi geçiş sürecini belirleyecek "Anayasa Manifestosu" adıyla bir bildiri açıklamıştı. Mevcut anayasanın yürürlükte kalacağı belirtilen manifestoda, 5 üyeli "Başkanlık Konseyi" ve 551 sandalyeli "Ulusal Geçiş Meclisi"nin kurulması öngörülmüştü. Husilerin bu müdahalesi, birçok ülke ve kesim tarafından "darbe" olarak nitelendirilmişti.

Husiler bu süreçte Hadi ve Bahhah'ın aralarında bulunduğu bazı yöneticileri ev hapsinde tutmuştu.

BMGK 16 Şubat'ta oylamaya sunduğu Yemen tasarısıyla, Husilerden, silahlı milislerini hükümet kurumlarından ve kontrolü altındaki bölgelerden çekmesi, ev hapsinde tutulan herkesi serbest bırakması, hükümete ve halka karşı her türlü saldırgan eylemlere son vermesi ve ele geçirdikleri askeri kurumlardan elde ettikleri silahları teslim etmesini istemişti.

Husilerin başkent Sana'daki evinde gözetim altında tuttuğu daha önce istifa ettiği açıklanan Hadi, 21 Şubat'ta Aden'e gitmiş ve burada "Cumhurbaşkanı" sıfatını kullanarak yaptığı açıklamada, "Husilerin Sana'da kontrolü ele geçirdiği 21 Eylül tarihinden itibaren alınan kararların geçerli olmadığını" ifade etmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Yemen'deki Siyasi Kriz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement