Yılmaz: Biz de Tartışmalıyız - Son Dakika
Politika

Yılmaz: Biz de Tartışmalıyız

Yılmaz: Biz de Tartışmalıyız

Cevdet Yılmaz, hükümetin çocuk yapanlara özel teşvik çalışması başlattığı haberlerini değerlendirdi.

30.01.2013 12:12  Güncelleme: 13:57

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, nüfus artış hızı azalınca hükümetin çocuk yapanlara özel teşvik çalışması başlattığı haberlerine ilişkin olarak, "Bizim de giderek bu tartışmaları yapmamız gerektiğini ifade ettim. Şu anda önümüzde somut, yarın yapacağımız bir şey söz konusu değil. Uzun vadede bu işin nereye gideceğini görmeliyiz ve buna yönelik bir takım teşvikleri tartışmalıyız" dedi.

Yılmaz, Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) Meclis toplantısına gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Nüfus artış hızı azaldığından hükümetin, çocuk yapanlara yönelik teşvik çalışması başlattığı yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Yılmaz, nüfusun kendileri için önemli olduğunu söyledi. TÜİK tarafından açıklanan son verilere göre nüfus artış hızında bir azalmanın söz konusu olduğunu belirten Bakan Yılmaz, "Bunun orta ve uzun vadede nereye gideceği bizim için çok önemli. 2030'lu yıllara geldiğimiz zaman uzun vadede nüfusumuzun nereye gideceğine dair detaylı bir tahmin çalışması yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde sizlerle TÜİK detaylı bir şekilde bu çalışmalarımızı paylaşacak. Bu gidişatı öngördüğümüz için ben orta ve uzun vadede bunları tartışmalıyız diye ifade ettim" diye konuştu.

Avrupa'da birçok ülkenin bu konuda çok ciddi teşvikler sağladığını belirten Yılmaz, "Bizim de giderek bu tartışmaları yapmamız gerektiğini ifade ettim. Şu anda önümüzde somut, yarın yapacağımız bir şey söz konusu değil. Uzun vadede bu işin nereye gideceğini görmeliyiz ve buna yönelik bir takım teşvik uygulamaların tartışmalıyız diye ifade ettim. Bu kanaatimi tabi ki koruyorum" dedi.

Yılmaz, şu anda bazı mevcut desteklerin olduğunu anımsatarak, "Ama daha uzun vadede daha farklı sistemleri tartışmalıyız. Bir taraftan iş piyasaları da önemli. Daha esnek çalışma şartlarının oluşturulması da yine bu açıdan önemli" diye konuştu.

Bir gazetecinin 'Söylediklerinizde kısa vadede bir şey beklemek gerektiğini anlayabilir miyiz?' yönündeki sorusuna Bakan Yılmaz, "Kısa vade ile ilgili herhangi bir şey söylemedim. Nüfus dediğiniz hadise zaten uzun vadeli bakılması gereken bir hadisedir. Biz de o çerçevede bakıyoruz" karşılığını verdi.

Geniş bir nüfus araştırması yaptıklarını, 2,5 milyon haneye gidip 8 milyon insan ile görüştüklerini belirten Yılmaz, yakın zamanda bunun detaylı sonuçlarını TÜİK'in paylaşacağını söyledi. Yılmaz, "Önemli olan uzun vadede nereye gittiğimiz görüp, şimdiden belli tartışmaları yapmamız, belli fikirleri geliştirmemiz, olgunlaştırmamız" diye konuştu.

Bir gazetecinin "Şu anda üzerinde tartıştığınız sistem nedir?" yönündeki sorusuna Yılmaz, "Avrupa'yı birebir de taklit etmemeliyiz. Dünyanın tecrübesine bakmalıyız ama kendimize özgü bir takım yeni unsurları değerlendirmeliyiz. Bizde anne olgusu çok önemli. Vereceğimiz destekleri kadın üzerinden, anne üzerinden düşünmemizin faydalı olduğunu düşünüyorum. Yine kadınlarımızın tasarruf oranı daha yüksek. Bunun tasarrufa etkisi olacağını düşünüyorum. Bu tür tartışmaları yapmalıyız, ona göre yol haritasını belirlemeliyiz" cevabını verdi.

Özel sektörde çalışanların durumunun ne olacağına ilişkin soruya Bakan Yılmaz, konuya çalışan kavramı ile bakılması gerektiğini söyledi. Yılmaz, "Bizim 25 milyon civarında çalışanımız var. Bunun yüzde 13'ü kamuda, yüzde 87'si özel sektörde çalışanlar. Bakarken kamu ve özel değil bütüne bakmak durumdayız. Makro politikalarımızı bu çerçevede gerçekleştirmek durumundayız" dedi.

Cari açığın hesaplanmasında turizm gelirlerinin de dikkate alınıp alınmayacağına ilişkin soru üzerine Bakan Yılmaz, bu konuda çalışmaların sürdüğünü söyledi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Yılmaz: Biz de Tartışmalıyız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement