Çoğumuz suyun değerini önemsemeyiz fakat su, insan vücudundaki sindirim sisteminden doku organlarının çalışmasına, zararlı maddelerin vücuttan atılmasından vücut ısısının dengede kalmasına kadar birçok konuda hayati önem taşır. Suyun vücudumuzun yüzde 55'den 85'e varan bir kısmını oluşturduğunu ve birçok metabolik olayda etkili olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, sağlıklı su içme kültürünü; günlük ihtiyacımıza uygun, düzenli ve uygun pH aralıklarında su içmek olarak tanımlıyor. Su içimini susamayı beklemeden gerçekleştirmemiz gerektiğinin altını çizen Demir, şunları söylüyor: "Çay, kahve, meyve suları da gün içinde aldığımız sıvılardandır ancak birçoğunun idrar sökücü olması sebebiyle suyu su olarak içmeliyiz. Suyun faydasını en üst düzeyde sağlayabilmek için yemeklerden 15 dakika önce su içimine başlamalı ve yemek sırasında su içme alışkanlığı varsa devam ettirmeliyiz. Yapılan fiziksel aktiviteye göre değişmekle birlikte günde 1,5 - 2 litre su tüketimini ihmal etmemeliyiz."
Fazla Kilonuz Varsa Daha Çok Su Tüketmelisiniz
Suyun iştahı doğal olarak bastırdığını ve bedenin depolanmış yağlarını metabolize etmesine yardımcı olduğunu söyleyen Çağatay Demir, "Çoğumuz suyun değerini önemsemeyiz fakat sürekli kilo kaybı için en ideal formül sudur. Araştırmalar göstermiştir ki, alınan su miktarı azalınca vücutta depolanan yağ miktarı artmaya başlamaktadır. Kilolu çocuklar ve yetişkinlerin metabolik yükleri fazladır. Yağların kullanılmasında suyun özel bir yeri olduğu için, fazla kilo problemi olanlar suya çok daha fazla ihtiyaç duyarlar" diyor.
Yeterli Miktarda Su İçmek Çok Önemli
Gün içinde yeterli miktarda su almadığımızda ve bunu bir alışkanlığa dönüştürdüğümüzde başımıza neler gelebilir? Demir, bu konuda önemli bilgiler paylaşıyor: "Dehidrasyon dediğimiz vücut sıvı hacminin azalması, birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Bu durum, deri yoluyla vücutta toksik maddelerin atılımını bozmakta ve çeşitli cilt sorunlarına (sedef, dermatit vs.) karşı vücudumuzu dirençsiz hale getirmektedir. Toksik maddelerin birikimi bakterilerin gelişimine neden olurken; bu da böbrek ve mesanede inflamasyon gibi sorunları karşımıza çıkarmaktadır. Toksinlerin vücut tarafından atılamaması ve yağ altında saklanmasıyla kilo kaybı zorlaşabilmekte, suyun içinde bulunan çeşitli alkali minerallerin eksikliği sebebiyle de mide rahatsızlıkları görülebilmektedir. Bunların yanı sıra kan basıncında yükselme, kabızlık ve yaşlanma belirtilerinin erken zamanda ortaya çıkması da suyu az içmenin sebeplerinden olabilmektedir."
Dört Dörtlük Su Tüketimi İçin;
1. pH değeri 4,5 – 9,5 arasındaki suları tercih edin ve sabah kalktığınızda mutlaka 2 bardak su için,
2. Kilo probleminiz var ise yemek yerken tokluk hissi için yemeklerden önce mutlaka su içmeye özen gösterin,
3. İdrarınızı yaptıktan sonra, kaybedilen sıvının yerine 1 bardak su içmeyi ihmal etmeyin,
4. Suyu her zaman görebileceğiniz yerlerde bulundurun. Özellikle elinizin altında sürekli su olmasına dikkat edin.
Son Dakika › Sağlık › Fazla Kilonuz Varsa Daha Çok Su Tüketmelisiniz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?