Gebelik Şekeri Bebeğin Yaşamını Tehdit Edebilir - Son Dakika
Sağlık

Gebelik Şekeri Bebeğin Yaşamını Tehdit Edebilir

Gebelik döneminde vücutta bazı değişiklikler yaşanıyor ve özellikle son üç ayında bebek kilo alabilmesi için kan şekerini yükselten birçok hormon da bu dönemde üretiliyor.

30.10.2015 09:39

Gebeliğe bağlı diyabet nedeniyle anne adaylarının şeker düzeyleri kontrol altına alınamadığında, bebeklerin %10'u ani şeker yükselmesi ya da düşmesi sonucu kaybedilme tehlikesi ile karşı karşıya kalınıyor. Gebeliğe bağlı diyabet nedeniyle, doğum sonrasında bebeklerin % 25'i, annelerin ise % 33,3'ü şeker hastası olabiliyor.

Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Doç. Dr. Gökalp Öner, gebelikte diyabet riski ve şeker testinin önemi hakkında bilgi verdi.

Gebelikte şeker düzeyi bebek sağlığı için önemli

Anne adayının şeker düzeyi, bebeğin büyüme ve gelişimi açısından çok önemlidir. Şeker seviyesinin yüksek olması direkt olarak anne karnındaki bebeğe yansıyacak ve bebeğin de kan şekerinin yükselmesine neden olacaktır. Aynı zamanda yüksek şeker seviyesi, bebeğin pankreasını uyaracak ve daha fazla insülin salgılanmasına yol açacaktır. İnsülin büyümeyi hızlandıran bir hormon olduğu için anne karnındaki bebek de çok kilo alacaktır. Bu nedenle doğum sırasında 4 kilonun üzerinde olan bebeklerde önlem alınmazsa; omuz çıkması ve kol sinirlerinde felç gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Doğum sonrasında plasenta yolu ile gelen yüksek şeker akışı azalacağından, bebekte hipoglisemi atakları gelişebilir. Yeni doğan sarılığı da bu komplikasyona bağlı olarak ortaya çıkabilir. Annenin gebelikte şekeri olup olmadığı, yapılacak 50 gram şeker yükleme testi ile anlaşılır. Şeker testi yaptırılmazsa hem bebek hem de anne, şeker hastası olmaya adaydır.

Gebelik süresince kan şekeri kontrol edilmeli

Gebelik süresince kan şekeri düzenli olarak kontrol edilmelidir. Kontrol sayesinde düşük riski azalmakta ve bebeğin sağlıklı gelişimi kontrol altında tutulmaktadır. Gebelik öncesinde anne adayının insüline bağlı diyabeti (Tip 1) varsa tedavinin yoğunlaştırılması ve sık aralıklarla insülin tedavisine alınması gerekmektedir. Eğer anne adayının insüline bağımlı olmayan (Tip 2) diyabeti varsa ağızdan alınan ilaçlar kesilmeli ve uygun insülin tedavisine geçilmelidir. Ağızdan alınan şeker seviyesini düşüren ilaçların gebelik sırasında güvenli olduğuna dair bir araştırma bulunmamaktadır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Gebelik Şekeri Bebeğin Yaşamını Tehdit Edebilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement