Hastanın Aort Kalp Kapağı Ameliyatsız Değiştirildi - Son Dakika
Sağlık

Hastanın Aort Kalp Kapağı Ameliyatsız Değiştirildi

Hatay'da özel bir hastanede Kapalı Yöntemle Aort Kapak Takılması (TAVI) yöntemiyle, 90 yaşındaki bir hastanın aort kalp kapağı ameliyatsız değiştirildi.

24.10.2017 17:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hatay'da özel bir hastanede Kapalı Yöntemle Aort Kapak Takılması (TAVI) yöntemiyle, 90 yaşındaki bir hastanın aort kalp kapağı ameliyatsız değiştirildi.

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nihat Şen, yaptığı yazılı açıklamada hastanelerine ciddi aort darlığı ve buna bağlı gelişen kalp ve akciğer yetmezliği bulguları ile başvuran hastalar için açık kalp ameliyatının çok yüksek riskli olduğuna karar verildiğini belirtti.

Şen, hastanın kalbi açılmadan ve durdurulmadan kapalı yöntemle 90 yaşındaki hastanın aort kalp kapağının ameliyatsız gerçekleştiğini kaydetti.

İşlem öncesi nefes almakta çok zorlanan ve yatağa bağımlı olan hastanın işlem sonrası rahat nefes alıp vermeye başladığını ifade eden Şen, hastanın iki gün sonra yürümeye başladığını ve kısa süre içinde taburcu olacağını aktardı.

TAVI adı verilen bu işleminin en önemli avantajının açık ameliyattan daha düşük riskle yapıldığını ifade eden Şen, şöyle devam etti:

"Bu işlemi hastanemizde ilk kez gerçekleştiriyoruz. İşlem aort darlığı olan fakat ileri yaş ve diğer akciğer veya böbrek yetmezliği gibi nedeni ile açık cerrahi açısından yüksek risk taşıyan hastalara uygulanıyor. Bu hastalar açık cerrahiye gittikleri takdirde olumsuz bir olayla karşılaşma riski fazla olduğu için kardiyoloji ve kalp damar cerrahisi ekibi tarafından alınan ortak bir kararla TAVI işleminin tercih ediliyor.

İşlemin hastaya kısa süreli bir genel anestezi uygulanması sonrasında göğüs kafesini açmaksızın, kasık damarı yoluyla sığır kalp zarından oluşturulan bir biyoprotez kapağın mevcut kapağın yerine yerleştirilmesiyle gerçekleştiriliyor."

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Hastanın Aort Kalp Kapağı Ameliyatsız Değiştirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement