Öğrencilere Enfeksiyon Uyarısı - Son Dakika
Sağlık

Öğrencilere Enfeksiyon Uyarısı

Medicana Sivas Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanı Opr. Dr. Emel Peru Yücel, toplu yaşanan yerlerde damlacık yoluyla yayılan ve solunum yollarına yerleşen virüslerin yol açtığı enfeksiyonların okulların açılmasıyla artabileceğini bildirdi.

19.09.2016 16:50

Medicana Sivas Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanı Opr. Dr. Emel Peru Yücel, toplu yaşanan yerlerde damlacık yoluyla yayılan ve solunum yollarına yerleşen virüslerin yol açtığı enfeksiyonların okulların açılmasıyla artabileceğini bildirdi.

Yücel, yaptığı yazılı açıklamada, özellikle kreş ve ilkokul çağındaki çocukların ebeveynler tarafından sürekli kontrol altında tutulması gerektiğini belirterek, her eğitim döneminin başlangıcında olduğu gibi kreş ve anaokullarında eğitim gören birçok çocukta çeşitli enfeksiyonlara sık rastlanıldığını aktardı.

Ebeveynlere "işitme" uyarısı da yapan Yücel, "Eğer çocuğun işitmesiyle ilgili en ufak bir şüphe varsa mutlaka kulak burun boğaz uzmanı tarafından muayene edilerek işitme testlerinin yapılması gerekiyor. Ayrıca toplu yaşanılan alanlarda, toplu kullanılan tuvaletlerde, el yıkanmasına da dikkat edilmezse paraziter hastalıklar görülebiliyor. Üst solunum yolu hastalıkları da sıklıkla karşımıza çıkıyor. Anaokuluna ve ilkokula ilk başlanılan senede özellikle çok sık görülüyor. Çünkü okula gitmeden önce çocuk steril bir ortamda yaşıyor. Okula gittiğindeyse kalabalık bir ortama giriyor. Üst solunum yolu hastalıkları damlacık enfeksiyonuyla bulaştığı için biri öksürdüğünde hepsine geçebiliyor." ifadelerini kullandı.

Salgın halde görülebilir

Sivas'ta havaların soğumasıyla birlikte salgınlar halinde görülen hastalıkların en önemli sebeplerinin başında okulların geldiğini antan Yücel, şunları kaydetti:

"Soğuk algınlığıyla gribi birbirinden ayırt etmemiz gerekiyor. Genelde soğuk algınlığıyla grip birlikte zannediliyor. Fakat ikisi farklı şeylerdir. Öncelikle etkenleri farklıdır ve tedavi yöntemleri farklıdır. Soğuk algınlığında çok tipik bir özellik boğaz ağrısı olur. Çok hafif bir ateş, eklem ağrısı, baş ağrısı ve vücutta kırgınlık hali olabiliyor ama gripte bu olay daha şiddetli olarak görülüyor. Gripte farklı olarak boğaz ağrısı olmaz, ateş çok daha yüksek olur."

Nezle ve grip olanlarda sıvı alımının çok iyi yapılması gerektiğini vurgulayan Yücel, "Özellikle sigaralı ortamdan uzak durmak ve hava kirliliğinin engellenmesi gerekir. Meyve ve sebze ağırlıklı bir diyetin yapılması önerilmektedir. Bademcik enfeksiyonları ve faranjit dediğimiz hastalıklar çok görülmektedir. Eklem ağrılarına neden olan eklem ağrılarının olduğu ve bademciklerin çok büyüdüğü ileride romatizma dediğimiz duruma neden olabilen bir hastalıktır. Bu durum çocuklarda çok sık görülebiliyor ve özellikle aynı ortamda kalan kişilerin hapşırması sonucunda çevredeki diğer kişilere bulaşıcılık gösterebilir. Bunun engellenmesi için en güzel yöntemlerden biri bulunduğumuz ortamın havasının nemlendirilmesi ve özellikle temizlenmesidir. Hastalıklar çoğunlukla burun ve eller aracılığıyla bulaşıyor, el temizliğine dikkat edildiği takdirde bulaşmalar da büyük ölçüde önlenebilir." açıklamasında bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Öğrencilere Enfeksiyon Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement