Ramazanda Beslenme - Son Dakika
Sağlık

Ramazanda Beslenme

İftarda orucumuzu açarken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var.

26.06.2013 15:23

Ramazan yaz dönemine denk geldiği için 17-18 saatlik oruç tutmuş olacağız. Uzun süre açlık metabolizmamızın yavaşlamasına, daha kolay yağ depolamasına neden olmaktadır. Aynı zamanda hazımsızlık şikayetine sebep olabilmektedir. Bu durumundan olumsuz etkilenmemek için iftarda orucumuzu açarken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var. İşte bunlardan bazıları:

1)Sahura muhakkak kalkın. Eğer kalkmazsanız açlık süreniz uzar ve metabolizmanız yavaşlar ve vücut normalden daha az enerji tüketir.

2)İftardan sahura kadar 3-4 öğün yapın.

3)İftarda orucumuzu 3-4 adet hurma YA DA 3-4 adet zeytin ile açın.

4)Orucunuzu açtıktan sonra yemeğe hemen geçmeyin. 10 dakika evde tur atın ya da arkanıza yaslanıp dinlenin ya da namaz kılıyorsanız namazınızı kılın.

5)10 dakika bekledikten sonra çorbanızı içerek devam edin.

6)Kırmızı et tüketiminize dikkat edin. Haftada 2 günü geçmesin. Daha hafif olan balık ya da tavuk tercih edin.

7)Uzun süre açlığa bağlı barsak düzeninizin (kabızlık)etkilenebileceğini de göz önünde bulundurarak bol posalı gıdalar tercih edin. Kurubaklagiller, tam tahıllı ürünler, salata ve sebze yemekleri gibi.

8)Suyu yemeklerle birlikte değil, yemekten 15-20 dk sonra tüketin. İftarda suya çok yüklenmeyin. 1 bardakla sınırlandırmaya çalışın. Bu bir bardak suyun içine birkaç yaprak nane ve 1 adet çubuk tarçın koyun ve daha sonra içeceğiniz suların içinde sürekli bunlar bulunsun.

9)Ramazanda yaptığımız önemli hatalardan biri yemekten hemen sonra tatlı tüketmektir. Tatlınızı yemekten sonra fakat ara öğün olarak tüketin. Yani 1,5-2 saat sonra...

10)Tatlı olarak şerbetli ve hamur işi tatlılarından uzak durun. Sütlü tatlılar, meyve tatlıları, meyve salatası tercih edin.

11)İftarda asitli içeceklerden uzak durun. Rezene çayı, papatya çayı ve maden suyu tüketmeye çalışın.

12)İftarda kızartma besinler tüketmeyin.

13)Ramazan pidesi kan şekerinizin dengesini bozar. Haftada birkaç kez tüketerek sınırlandırın. Tam buğday ekmeği tercih edin.

14)Sahurda kahvaltı yapın. Kahvaltınızın protein içeriğine dikkat edin. Süt, yumurta, peynir kesinle bulunsun. Hiperlipidemisi olanlar yumurta tüketimini haftada 2 günle sınırlandırsın yerine peynir koysun.

15)Sahura kan şekerinizin dengesini bozmayacak 1 meyve ekleyin. Şeftali, elma, ekşi erik gibi sert ve tatlı olmayan meyveler olsun. Üzerine tarçın serpin ki kan şekeriniz dengelensin.

16)Sahurdan hemen sonra yatmamaya çalışın ve az en yarım saat ayakta kalın.

Ancak bu önerilere dikkat etmekle birlikte herkesin beslenme şekli kendine özel olmalıdır. Diyabet, tansiyon, kalp gibi hastalıkları olanlar uzman yardımıyla oruç tutmalıdır.

Kaynak: Hastane.com.tr

Son Dakika Sağlık Ramazanda Beslenme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement