Uzmandan 'Kurban Eti' Uyarısı - Son Dakika
Sağlık

Uzmandan 'Kurban Eti' Uyarısı

Uzmandan 'kurban eti' uyarısı Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gülnihal Hazar: "Yanlış koşullarda saklanan et ölümcül gıda zehirlenmelerine yol açabilir"DİYARBAKIR - Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gülnihal Hazar, yanlış şekilde ve koşullarda saklanan etlerin ölümcül gıda zehirlenmelerine...

03.09.2017 11:55

Uzmandan 'kurban eti' uyarısı

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gülnihal Hazar:

"Yanlış koşullarda saklanan et ölümcül gıda zehirlenmelerine yol açabilir"

DİYARBAKIR - Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gülnihal Hazar, yanlış şekilde ve koşullarda saklanan etlerin ölümcül gıda zehirlenmelerine yol açabileceğine dikkat çekti.

Özel Genesis Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gülnihal Hazar, kurban etinin korunması ve saklanmasına ilişkin önerilerde bulundu. Etin doğru yöntemlerle, doğru koşullarda saklanması gerektiğini belirten Hazar, yanlış saklama koşullarında gıda içerisinde bakterilerin üremeye başlayabileceğini ve bunun ölümcül gıda zehirlenmelerine yol açabileceği uyarısında bulundu. Hazar, dondurulmuş gıda etlerinin ise mutlaka buzdolabında çözülmesi gerektiğini de vurguladı.

Et için doğru saklama koşulları

Kurban kesimi yapıldıktan sonra etin çeşidine göre saklama koşulları ve saklama gününün de arttığını ifade eden Hazar, "Eğer dana eti ise 0-4 derece arasında buzdolabında 4 gün saklanabilir. Derin dondurucuda ise 8 ay saklanabilir. Kuzu eti dana etine göre biraz daha yağlı olduğu için buzdolabında 2 gün, derin dondurucuda ise 6 ay saklanabilir. Kıymanın ise biraz daha bozulma riski yüksek. Bu nedenle dana kıyma buzdolabında 2 gün, derin dondurucuda ise 3 ay, kuzu kıyma ise buzdolabında 1 gün, derin dondurucu da ise 3 ay saklanabilir. Derin dondurucuda saklanan ürünler, marketten veya kasaptan alınan ürünler için de geçerli bu. Eğer kanlı ve sulu ise ambalajı açılıp kanı ve suyu süzüldükten sonra tekrar ambalajlanıp öyle derin dondurucuya atılmalı" dedi.

"Gıda zehirlenmesi ölüme kadar götürebiliyor"

Etler derin dondurucudan çıkarıldıktan sonra bakterilerin nemli veya sulu ortamlarda, ısının uygun olduğu koşullarda çoğalabileceğini vurgulayan Hazar, "Bu nedenle etler mutlaka buzdolabında çözdürülmeli. Çünkü 10 derecenin altındaki ısılarda bakterilerin, mikropların faaliyetleri yavaşlamaya başlar. Yoksa aksi taktirde tek bir mikrop birkaç saat içerisinde milyonlarca bakteri oluşturabilir. Ama buzdolabında çözdürdüğümüz zaman bakteri oluşum riskini minimuma indireceğiz. Derin dondurucundan çıkarılan et kesinlikle çözdürüldükten sonra tüketilmeli tekrar derin dondurucuya atılmamalı. Çünkü çoğalan bakteriler maalesef 18 derecenin altında artık ölmüyor sadece mikropları belli bir süre uyutmuş oluyoruz. 65 derecenin üzerinde pişirince bakteriler ölüyor ama bakteri miktarı çok olunca bazı bakteriler bu ısıda da ölmüyor o yüzden gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor. Yapmamız gereken kurban etini kestikten sonra sindirim zorluğunu önlemek için eti 1 gün dinlendirdikten sonra pişirilmeli. Eğer bu eti saklamayı düşünüyorsak belirttiğimiz koşullarda ve ürüne uygun olarak saklanmalı. En önemlisi de derin dondurucudan çıkarılan et buzdolabında çözdürülüp bir gün içerisinde tüketilmeli. Gıda zehirlenmesi ölüme kadar götürebiliyor o yüzden bu kurallara mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

"Kızartma yerine ızgara ve haşlama tercih edilmeli"

Bayramda en çok ihmal edilen konulardan birinin de sağlık olduğunu belirten Hazar, "Kırmızı et tüketimini çok arttırmak diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve tansiyon için risk faktörü. O yüzden tüketimine mutlaka dikkat edilmeli. Öğle yemeğinde et tüketiliyorsa akşam yemeğinde en azından sebze yemeği tüketilerek bu dengelenmemiz gerekiyor. Kızartma şeklinde değil de fırında, haşlama veya ızgara şeklinde yapılmalı. Izgarada da en önemlisi et kömürden en az 15 santimetre yükseklikte olmalı yoksa kömürleşme yani yanma oluşabiliyor. Yanma dediğimiz olayda akrilamid denilen bir madde oluşuyor ve kanserojen riski artabiliyor. O yüzden kömürden 15 santimetre yükseklikte ve et yanmadan veya haşlama şeklinde tüketilmesine özen gösterilebilir. Onun dışında öğünlerde etin yanında bol salata tüketimine özen gösterilmeli ve tatlı tüketimine de mutlaka dikkat edilmeli. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edebilirsek sağlığımız açısından daha faydalı olacaktır" ifadelerinde bulundu.

Uzmandan \'Kurban Eti\' Uyarısı
Kaynak: İHA

Son Dakika Sağlık Uzmandan 'Kurban Eti' Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement