Fenerbahçe Kulübü Yüksek Divan Kurulu Temmuz ayı toplantısı, Faruk Ilgaz Tesisleri'nde başladı.
Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, Yönetim Kurulu Üyeleri ve divan kurulu üyesinin yer aldığı toplantıda açıklamalarda bulunan Yüksek Divan Kurulu Başkanı Vefa Küçük, birlik ve dayanışma içinde çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.
Vefa Küçük, 24 Haziran'da Türkiye için önemli bir seçim yapıldığını aktararak, "Ülkemizde 24 Haziran'da demokratik şekilde yapılan seçimle yeni seçilen Cumhurbaşkanımız ve milletvekillerimize de başarılar diliyoruz. Biz Fenerbahçe olarak siyasetin dışındayız ama birey olarak seçmeniz. Fenerbahçe olarak ne iktidarın ne de muhalefetin yanında yer alırız. Türk sporuna yön veren en büyük sivil toplum örgütüyüz" diye konuştu.
Burhan Karaçam: "Dün itibarıyla 200 milyonun üzerinde borç ödedik"
Fenerbahçe Kulübü Başkan Yardımcısı Burhan Karaçam, Faruk Ilgaz Tesisleri'ndeki Yüksek Divan Kurulu Temmuz Ayı Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu.
Karaçam yapacağı sunum ile alakalı toz pembe şeylerden bahsedemeyeceğini ifade ederek, kulübün içinde bulunduğu durumdan kısa bir süre içinde olmasa da belli bir süre sonra altından kalkacaklarını söyledi. Karaçam, aktaracaklarının çok iç açıcı olmayacağını ancak üyelerin umutsuzluğa kapılmamaları gerektiğini dile getirerek, "1 Mayıs 2018 tarihi itibarıyla Fenerbahçe Spor Kulübü'nün tüm öğeleri denetleniyor. Bir sonraki Divan Kurulu Toplantısı'na kadar denetim bitmiş olur ve sizlerle paylaşırız. Dernekte 2015-2018 arası gelir ve gider denk görünüyor. Bütçe denk ama fiili durum denk değil. Burada iştirakler, vakıf ve futbol A.Ş. yok. 2016'da 271 milyon olan gider kalemi, bir sonrası sene 346 milyon TL'ye çıkmış. 2015'ten itibaren baktığınızda giderler sürekli yükselirken, gelir sürekli aşağıya gidiyor. Bu sadece dernekle ilgili. Kesin rakamlar henüz elimizde değil ama aynı durum diğer birimlerimizde de devam etmekte. Bu ayrılmakta olan gelir-gider dengesini, birbirlerine kavuşacak duruma getirmek istiyoruz. Olağandışı gelir 2015'te 1 milyon TL olarak bütçede yer almış ama gerçekleşmemiş. Bir sonraki sene 2016'da 5 milyon, 2017'de 50 milyon, 2018'de ise 35 milyon olarak bütçelenmiş, ancak fiili durumda gerçekleşmemiş. Temettü'de 2015'te 1,5 milyon TL, 2016'da 5 milyon TL, 2017'de 8,3 milyon TL, 2018'de ise 90 milyon TL olarak bütçelenmiş. Dış kaynak diye bir madde var. Ama bu bir gelir midir, borç mudur, nasıl bir kaynaktır? Bunlar tamamen genel kurul raporlarından alınmıştır. 2016'da 23 milyon TL bütçelenmiş, 0 gelir. 58.1 milyon TL olarak bütçelenmiş, 0 gelir. 2018'de ise 97.7 milyon TL olarak bütçelenmiş.
2015'te 55.7 milyon gider fazlası, 2016'da 99.1 milyon TL, 2017'de de 249.3 milyon TL gider fazlası gösterilmiş, 2018'de bu yapıyla girilmiş olsaydı, 300 milyon TL civarı bir gider fazlası oluşacaktı. Gider fazlası diye teknik bir terim yok. Bu zarardır ve bunun taşınma maliyeti vardır. Bu da kredidir ve kulübü çok büyük yükün altına sokan uygulamalardır.
Denetimi devam eden verilere göre 31 Mayıs 2018 tarihi itibariyle 3.2 milyar TL toplam borcun bir bölümü olan 1.4 milyar TL'ye ulaşan birikmiş zararların finansmanında kullanılmaktadır. Toplam cironun 800 milyon TL olduğu dikkate alındığında toplam borç, cironun 4 katı, toplam zarar cironun 2 katı.
Göreve geldiğimiz andan itibaren rekor şekilde forma ve kombine satışı gerçekleşti. Ancak yapılan temlikler nedeniyle biz buradan gelen paranın 1 kuruşuna bile dokunamadık.
"ESKİ BORÇLAR KURLARIN ARTMASIYLA 31 MAYIS'TA 621 MİLYON EURO OLDU"
Fenerbahçe Kulübü'nün 3.2 milyar TL borcu bulunduğunu da hatırlatan Karaçam, "1 milyar 770 milyon TL'lik kısmı bankalara. Bu borcun da yüzde 80'i döviz üzerinden. Bizim bütçemiz TL. Bu durum bizi çok büyük bir risk içine atıyor. Bu zararların birçoğu, kur farkı nedeniyle oluştu. TL krediler de çok yüksek faizli. Önceki yönetimin dediği gibi 400 milyon Euro değil, 621 milyon Euro toplam borç var. 2017 yılının faaliyet raporunda ilk kez konsolide tablolar yer aldı. Ama bir denetimle değil. Konsolide edilmiş rakamlar. 31 Aralık 2017 tarihi itibariyle toplam konsolide borçlar 2 milyar 560 milyon TL olarak gösteriliyor. O günkü döviz kurunda bu borç 567 milyon Euro yapıyor. Bunlar bizim uydurduğumuz rakamlar değil. Daha önce 400 milyon Euro ifade edildi ama biz bilmiyoruz neyin ifade edildiğini. Eski borçlar kurların artmasıyla 31 Mayıs'ta 621 milyon Euro oldu. Bize sürpriz olan kısa vadeli toplam borçlar. Toplam borçlar 3.2 milyar TL, kısa vadeli borçlar 2.2 milyar TL. Sadece haziran ayında vadesi gelmiş ve daha önceki aylardan geçmiş, haziran ayında ödenmesi gereken borç toplamı 270 milyon TL. Haziran-Eylül arasında ödenmesi gereken toplam borç 820 milyon TL" diye konuştu.
"SPORCULARIMIZA VE PERSONELİMİZE HİÇBİR BORCUMUZ YOK"
Başkan Ali Koç'un kişisel olarak 50 milyon Dolar hibede bulunduğunu ifade eden Burhan Karaçam, "Bu 50 milyon Dolar'ın o günkü kurdan değeri 237 milyon TL. Borçlarımızı yeniden yapılandırıyoruz. Biraz esnek bir durum var kulüp içinde her kuruşumuz çok önemli. Bunun için de disiplin çok önemli öyle ya da böyle bunu sağlayacağız. Yeni sponsorluklar elde etmek için çalışıyoruz. Yeni bağışlar ile ilgili de çalışmalarımız sürüyor. Borçların yüzde 80'i döviz üzerinden alınmış bu da dövizin yükselmesiyle artış gösteriyor. 2017 yılının faaliyet raporunda ilk defa tablolar sunulmuş ama sadece konsalizasyon yapılmış. Başkanımız Ali Koç'un desteği ile 1.5 aydan kısa bir sürede dün itibarıyla 200 milyonun üzerinde borç ödedik. Şu an sporcularımıza ve çalışan personelimize hiçbir borcumuz yok. Bankalara ve finans kuruluşlarına ödeme talimatları da gitti. Büyük bir borç ödedik ama buna devam etmemiz gerekiyor. Bu borçların ne başkanımızın tek başına, ne de bizim üstesinden gelmemiz mümkün değil. Çok zor bir yoldayız ve camiamızın desteğini bekliyoruz. Bunun üstesinden ancak bu şekilde geliriz.
Tribün gelirleri, loca gelirleri, yayın gelirleri, Spor Toto gelirleri, Fenerium gelirleri ve muhtelif reklam gelirlerinde 1,36 milyar TL temlik bulunuyor. 2018-2019 sezonunda elde edilmesi planlanan 400 milyon TL'lik geliri, bu temlikler nedeniyle kullanamayacağız. Finansal kurumlara 1.77 milyar TL borç var ve bunların yıllık 450 milyon TL faizi var. 31 Mayıs itibarıyla toplam borç 3.2 milyar TL. 2018-2019 sezonunda öngörülen toplam faaliyet giderleri 900 milyon TL. Birikmiş olan sorun 3.2 milyar TL. Bunu taşımakla yükümlüyüz ama bizim de aynı zamanda yaşamamız gerekiyor. Bu sene en azından 900 milyon TL kaynak bulmamız gerekiyor. Bu durumda da toplam yükümlülük 4.1 milyar TL. Ama siz camia olarak bizlere güvenin, biz de taraftara ve sizlere güvenelim. Bunların altından kalkacağız, merak etmeyin" dedi.
Sevil Zeynep Becan: "82 bin 148 forma satıldı"
Fenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreter Sevil Zeynep Becan, Yüksek Divan Kurulu Temmuz Ayı Toplantısı'nda konuştu.
Faruk Ilgaz Tesisleri'ndeki toplantıda konuşan Sevil Zeynep Becan, 40 bin 444 satılabilir kombiden 39 bin 226 adet satış gerçekleştirdiklerini ve göreve geldikleri günden bu yana 82 bin 148 forma satıldığını ifade etti.
Yüksek Divan Kurulu Toplantısı'nın kendileri için çok büyük anlam taşıdığını aktaran Becan, "İlk kez sizlerin karşısına yönetim olarak çıkıyoruz. Bunun tarifi zor ama çok heyecanlı. Yaptığımız ve halen devam eden denetleme faaliyetlerini bugün sizlere aktaracağız. Kongrede 40 bin 444 satılabilir kombiden 39 bin 226 adet satışımız oldu. Bizim çağrılarımıza cevap veren taraftarlarımız kombineleri kısa sürede tüketti. Öğrenci tribün projesine olan ilgi de bizleri memnun etti. Bu tribüne ayırdığımız kontenjanda halen az da olsa yerimiz bulunuyor. Stadımızda öğrenci tribünü haricinde indirimli kombine olmamıştır ve olmayacaktır. Yine buna bağlı olarak da bedava bilet uygulamamız olmamıştır ve olmayacaktır. 19 Temmuz'da Fenerium'larda ilk 3 günde 37 bin 017 adet, 8 günde 48 bin 117 adet forma satışı yapıldı. Göreve geldiğimizden bu yana 82 bin 148 forma satıldı. Bu yeni bir rekordur. Önümüzdeki yılların kadrosunu oluşturmaya ve imkanlarımız doğrultusunda, katkısı olacak futbolcularla görüşmelere başladık" dedi.
"ÜNİVERSİTEYİ AÇMAYI 1 YIL ERTELEMENİN MANTIKLI OLACAĞINI DÜŞÜNDÜK"
Seçimden önce şeffaflık dediklerini, şimdi ise hesap verilebilirlik dediklerini kaydeden Becan, "24 Temmuz akşamı başkanımızın yaptığı Camiaya Sesleniş ile, kulübün içinde bulunduğu durumu herkese aktardık. Bir diğer aktarmak istediğimiz konu ise Fenerbahçe Üniversitesi. Eğitim kalitesi ve eğitim mekanlarının uygun düzeye getirilmesi nedeniyle bunun açılışı 1 sene ertelenmiştir. Amacımız bu süre içinde konuyu etraflıca ele almaktır. 1 milyon 58 bin TL bağış yapıldı. Mal varlığı olarak 13 milyon TL değerinde Futbol A.Ş.'nin hisse senetleri gösterildi. 8 adet villa, Ataşehir'de 2 daire, çeşitli araziler olmak üzere 50 milyon TL toplam değer gösterildi. Bunları incelediğimizde üniversiteyi açmayı 1 yıl ertelemenin mantıklı olacağını düşündük" diye konuştu.
Sizin düşünceleriniz neler ?