Futbolda Grev Var! - Son Dakika
Spor

Futbolda Grev Var!

Futbolda Grev Var!

Yazarlarımızdan Aslı Pelit, Brezilya'da futbolcuların başlattığı protesto eylemlerini BBC'nin Brezilya uzmanı Tim Vickery ile konuştu.

17.11.2013 16:26

Futbol, samba ve karnaval… Kısaca Brezilya...  Son yıllarda hızla büyüyen ekonomisi ile dünyada yeni bir yer kazandığı gibi önümüzdeki yıl ev sahipliği yapacağı Dünya Kupası ve daha sonra Rio de Janeiro'da yapılacak Olimpiyatların arefesinde her şey mutlu mesut gelişirken bir anda haziran ayında başlayan protestolar ile bir anda her kesime yansıdı.

Görülmemiş protesto haberini okumak için tıklayın...

Dünya Kupası için yapılan harcamaları kınamak adına başlayan gösteriler giderek büyürken, tarihi boyunca büyük gösterilerden hatta devrimlerden uzak sakin bir hayat süren Brezilya'da bu ayaklanma furyasına futbolcular da katıldı. Aralarında Coritiba Kaptanı Alex de Souza'nın da bulunduğu bir grup, Brezilya Futbol Federasyonu'nun lig sisteminde değişiklikler yapması için eylemlere başladılar. Öyle ki daha ligin bitmesine 4 hafta kala şampiyonluğu garantileyen Cruzeiro'nun zaferini bile gölgede bırakarak aynı anda maçlar başladığı anda yapılan durma eylemi tüm Brezilya'nın gözleri önünde gerçekleşti ve belki de organizasyona ilk kez bu kadar görünürlülük kazandırdı.

Brezilya Ligi'nin bu ilginç anını konuşmak için konunun uzmanı,  BBC'nin 20 yıldır Rio de Janeiro'da yaşayan spor uzmanı Tim Vickery ile buluştuk. İşte o röportaj…

Merhabalar, her zamanki gibi seninle buluşmak çok güzel. Son birkaç haftadır Brezilya Ligi'nde ilginç olaylar gözlemleniyor. Biraz anlatır mısın neler olduğunu?

Ben de çok sevindim tekrar görüştüğümüze. En son beraber Botafogo maçını izlemiştik, ligin 28. haftasıydı, o günden bu yana ilk önce büyük Rio takımlarından en az birisi Serie B'ye düşme tehlikesi içinde, Vasco veya Fluminense… Birisi gidecek! Neyse… Ama senin sorun sanırım futbolcuların başlattığı direniş ile ilgili daha çok… Kısaca anlatmak gerekirse futbolcular fikstürden memnun değiller. Özellikle bu sene Konfederasyon Kupası yüzünden fikstür iyice sıkıştı ve yeni sezon fikstürü açıklanınca Dünya Kupası yüzünden 2014 daha da zor olacak ve federasyon bu konuda hiç önlem almadığı gibi futbolcuları da dinlemiyor. Bir şeyin altını çizmek istiyorum… Brezilyalılar çok fevri insanlar değillerdir, burada her şey yukarıdan gelen emirle yapılır, Latin Amerika'da bağımsızlıklarını bile kazanmalarına gerek kalmayan tek ülke burası.  Dönemin Brezilya İmparatoru kendi kendine Portekiz'den bağımsızlık ilan etmiş. Kölelik yine hükümetin isteği ile sona ermiş. Daha sonra modern tarihe bakınca askeri diktatörlük ile yönetilmişler yıllarca ve sonra yine dikta yönetimi kendi isteği ile demokrasiye geçene kadar da pek bir değişiklik olmamış. Kısacası haziran ayında bir grup insan otobüs biletleri fiyatlarına reaksiyon olarak sokaklara dökülene kadar bu ülkede hiç aşağıdan yukarıya doğru değişim için bir hareket yapılmadı. O protestolar Brezilya için yeni bir yol açmış durumda. Futbolcular da uzun yıllardır değişmesi gereken bu saçma sapan lig sistemi için ilk kez harekete geçtiler ve ciddiler bu konuda. Alex aralarında en çok sesi çıkan diyebiliriz. Ama grup beraber hareket ediyor ve maçların başladığı anda eylemler yapmayı planlıyorlar.

Peki, sence şansları var mı? Bir şeyler değişebilir mi? Değişirse nasıl değişmeli sence Brezilya Ligi?

Brezilya çok büyük bir ülke ve eyalet ligleri Brezilya Ligi ve oradan buraya yolculuk derken futbolcuların dinlenmeye vakti olmuyor.  Bu sezon bazen haftada üç maç yapıyordu takımlar, çok saçma. Bir de buna uluslararası turnuvalar eklenince düşünebiliyor musun ne kadar yorucu olduğunu bir oyuncu için bu tip bir lig sisteminin? Seyirci yok diyorlar, gelmiyor tabii seyirci… Maça doymuş, zaten statlar çok pahalı olduğu için çoğu seyircinin statları doldurmasına imkan yok. Biz Avrupalılar mesela tüm yaz futbolun geri dönüşünü bekleriz, ağustos ayı gelse de maç izlesek deriz, transfer sezonuydu, sezon öncesi maçlardı heyecanlanırız. Burada yok böyle bir şey… Bir lig bitiyor, hop ötekisi başlıyor, hiç ara vermeden… Ligin değişmesi ancak şöyle olabilir… Eyalet turnuvalarını bitiremezler. O zaman küçük takımlar için kötü ama Brezilya'nın 12 büyüğü dediğimiz takımları bu eyalet turnuvalarına, sezonun sonuna doğru entegre edebilirler. Böylece o büyük takımların toparlanacak ve daha başarılı olacakları bir lig sistemine kavuşulur.

Peki, futbolcuların sence şansı nedir?

Gordüğüm kadarı ile organize oldular, avukatları var, ellerinde raporlar var, bu ligin yorucu ve zor olduğunu gösteren belgelerle federasyonun karşısına çıkıyorlar. Belki bu sezon olmaz ya da bir sonraki ama amaçları bir sonraki jenerasyona daha iyi bir lig bırakmak.

Röportaj - Aslı Pelit

Kaynak: TotemSpor.Com

Son Dakika Spor Futbolda Grev Var! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement