Apple Bu Akşam Netflix'e Rakip Olacak: İşte Bilmeniz Gerelen Her Şey - Son Dakika
Teknoloji

Apple Bu Akşam Netflix'e Rakip Olacak: İşte Bilmeniz Gerelen Her Şey

Apple Bu Akşam Netflix\'e Rakip Olacak: İşte Bilmeniz Gerelen Her Şey

Apple, yeni ofisindeki Steve Jobs Theatre'da Netflix ve benzeri platformlara rakip olacağı yeni ücretli içerik platformunu tanıtacak. TSİ ile bugün 19.00'da gerçekleşecek lansman öncesinde, Apple'ın medya devi olma çabasına yakından bakıyoruz.

25.03.2019 11:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yıllar önce Steve Jobs Apple'dan kovulduğunda, iki şirket kurmuştu. Bunlardan birisi NeXT adında bir bilgisayar üreticisiydi. Başarılı olunce NeXT Apple'a satıldı, Steve Jobs eski koltuğuna geri döndü. Jobs'ın kurduğu diğer şirket ise bugün bir medya devi olarak tanıdığımız, animasyon filmlerinin vazgeçilmezi Pixar'dı.

Apple ile Pixar birer medya şirketiydi. Aslında Jobs'ın yayıncılık hizmetleri üzerine planları daha genişti. Bu nedenle Apple'dan iPod isimli cihazlarla karşımıza çıktılar. Daha sonra müzik yayıncılığı üzerine çağın gerekliliklerine ayak uydurdular ve iTunes ile Apple Music bizleri karşıladı. Son olarak Apple TV ile firmanın yayıncılık konusundaki çıkış noktası yaşanmış oldu.

Apple Bu Akşam Netflix'e Rakip Olacak: İşte Bilmeniz Gerelen Her Şey

Apple iPhone, Mac ve benzeri ürünlerine odaklanırken dünyanın en değerli şirketi oldu. Nitekim süreklilik için sadece donanım üretmek yeterli değildi. O donanımların içerisinde bir ekonomi kuran Apple, Netflix gibi rakiplerinin karşısında sadece iTunes'a özel yayınladığı, çoğunluğun adını bile duymadığı filmler yayınlamakla kaldı.

Bugün, Apple'ın medya devi olma yolunda bir dönüm noktası olacak. Onun bu vizyonunu ortaya koyan Steve Jobs'ın adını taşıyan salonda, firmanın ücretli içerik servisini göreceğiz. Peki bu servisin özellikleri ne olacak? Gelin yakından bakalım.

Apple kendi sinema filmlerini ve dizilerini çekmeye çoktan başladı:

Apple Bu Akşam Netflix'e Rakip Olacak: İşte Bilmeniz Gerelen Her Şey

Firmanın bir süredir iTunes'da yayınlamak üzere finanse ettiği butik belgeseller ve filmleri biliyoruz. Netflix'in orijinal içerikleriyle sinema salonlarını tehdit ettiğini, Oscar'a aday olmaya çalıştığını düşünürsek, Apple'dan da aynısını bekleyebiliriz.

Firmanın son derece iyi prodüksüyona sahip içerikler ürettiği bir süredir biliniyor. Netflix'in son yıllarda Holywood ünlülerine para saçıp orijinal içerikler üretme formülü çok işe yaradı. Apple ise bunu daha işin en başındayken yapmak istiyor.

Apple'ın platformu ücretsiz olmayacak, ancaaak...

Apple Bu Akşam Netflix'e Rakip Olacak: İşte Bilmeniz Gerelen Her Şey

Apple'ın medya servislerinin her zaman ücretli olduğunu biliyoruz. Yayın platformu konusunda da ücretsiz içerik politikasına sahip olmayacak, ancak Apple Music ya da iCloud üyeliği ile paket halinde de satılabilir. Bir küçük ihtimal, iPhone, iPad veya Mac gibi ürünleri satın alanlar, bir süreliğine yayınlara sınırsız olarak ulaşabilecekler.

Apple, diğer şirketlere de müşteri kazandıracak:

Apple Bu Akşam Netflix'e Rakip Olacak: İşte Bilmeniz Gerelen Her Şey

Görsel temsilidir.

Firma kendi içeriklerini üretiyor, ancak Disney veya Hulu gibi platformlarla ortaklık kurup yayın haklarını satın aldığı içerikleri kendi platformunda sunacak. Apple'a abone olup bu içerikleri izlerseniz, asıl üreticinin platformuna da yönlendirme alacaksınız. Bir nevi Apple, içerik sayısını arttırmak için diğer firmalara abone kazandırma yoluna gidebilir.

Bu durum rekabet açısından biraz tuhaf bir yaklaşım gibi görünebilir. Biraz uzak ancak benzer bir örnek olacak; iPhone X'un ekranını da Samsung üretiyordu. Yayıncılıkta ise fiziksel bir ortaklık söz konusu değil, Apple daha esnek davranabilir.

Tıpkı Netflix gibi, her cihazda bulunacak. Apple müşterisi olmayan da abone olabilecek:

Apple Bu Akşam Netflix'e Rakip Olacak: İşte Bilmeniz Gerelen Her Şey

Apple'ın iTunes ile denediği ancak başarılı olamadığı, Apple Music ile Spotify'ı bir türlü alt edemediği serbest abonelik sistemi Netflix'e rakip olacağı yayıncılık platformunda da olacak. Normalde kapalı bir sisteme sahip Apple'a oldukça ters gelen bu strateji, bakalım bu kez başarıya ulaşacak mı?

Son olarak, Apple'ın yapım aşamasındaki bazı dizi, film ve belgeselleri:

Apple Bu Akşam Netflix'e Rakip Olacak: İşte Bilmeniz Gerelen Her Şey

Calls: Apple'ın Fransa'da yapıp iTunes'da yayınladığı Calls isimli dizisinin İngilizce ve uluslararası versiyonu olacak. Arama kayıtlarının minimal animasyonlarla anlatıldığı tuhaf bir yapım bizi bekliyor.

See: Bir çift ikiz kardeş dışında dünyadaki herkesin kör olduğu bilim kurgu draması olacak See, Game of Thrones ve Aquaman ile tanıdığımız Jason Mamoa'nın başrolünde olacağı bir dizi. Yönetmen ise Açlık Oyunları serisinden tanıdığımız Francis Lawrance.

Time Bandits (Zaman Haydutları): 1981 yılında yapılan Time Bandits filminin yeniden çekildiği ve sadece Apple'un platformunda yayınlanacağı söyleniyor. Thor: Ragranok ile tanıdığımız Taika Waititi'nin yönetmenlik koltuğunda oturması bekleniyor.

Oprah: Dünyanın en çok tanınan sunucularından Oprah Winfrey, Apple'ın platformuna özel bir program hazırlıyor.

Songwriter: Ünlü şarkıcı ve besteci Ed Sheeran, kendi yazıp yönettiği Songwriter (Besteci) belgeseliyle karşımıza çıkacak.

Apple Bu Akşam Netflix'e Rakip Olacak: İşte Bilmeniz Gerelen Her Şey

Sesame Workshop (Susam Atölyesi): Bir zamanların efsane kukla şovu Susam Sokağı'nın yeni versiyonu Susam Atölyesi (Türkçe adı henüz net değil) gelecek.

Shantaram: Gregory David Roberts'ın 2003 yılında çıkan aynı isimli suç romanının bir uyarlaması olacak.

M. Night Shyamalan tarafından yönetilecek bir gerilim dizisi: Son olarak Glass filmiyle beyaz perdede boy gösteren efsane yönetmen, senarist ve yapımcı M. Night Shyamalan Apple için bir diziyi yönetiyor. Adı henüz net değil.

Foundation (Vakıf): Isaac Asimov'un ölümsüz bilim kurgu eseri Vakıf, dizi olarak Apple tarafından finanse edilerek çekiliyor. Platformun en iddialı yapımlarından birisi olacağı şimdiden kesin gibi görünüyor.

Apple Bu Akşam Netflix'e Rakip Olacak: İşte Bilmeniz Gerelen Her Şey

Apple'ın daha pek çok sayıda proje üzerinde çalıştığını biliyoruz. Her şey bu akşam TSİ ile 19.00'da gerçekleşecek lansmanla kesinleşecek. Tüm detayları sizlere eş zamanlı olarak aktarıyor olacağız.

Kaynak: WebTekno

Son Dakika Teknoloji Apple Bu Akşam Netflix'e Rakip Olacak: İşte Bilmeniz Gerelen Her Şey - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement