Mahmut Saral - - Asus'un son yıllarda dikkat çeken ürünlerinden bir tanesi de PadFone'du. Özel olarak geliştirilen tabletin arkasında takılabilen bu ürün, o andan itibaren tablet işlevi de görebiliyordu. Aynı zamanda, tablete takılmasının haricinde, tek başına telefon olarak da kullanılabiliyordu. Bu seriye dair yeni üyeler duyuruluyor ve devamı da gelecektir. Şimdi bahsedeceğimiz cihaz ise, Pad ile Fone ibarelerinin yerlerini değiştiriyor. Asus FonePad, tek başına çalışan 7 inçlik bir tablet. Ancak bunun yanında dikkat çeken özellikleri ise, microSim kart girişi sayesinde 3G hızla internete bağlanabiliyor ve tabletle telefon edebiliyor oluşunuz. Ayrıca Asus, FonePad'de Intel'in Atom serisine mensup işlemciler kullanmış.
Yüksek çözünürlüklü video inceleme için buraya tıklayın.
Şimdi detaylarından bahsedelim...
Asus FonePad'in 7 inç değerde ekranı bulunuyor. 1280x800 çözünürlük sunan bu ekran, 216ppi değerinde. Bu oranın iPad Mini'den daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. IPS ekran teknolojisi kullanıldığı için her açıdan net ve keskin görüntüler elde edebiliyorsunuz. Ayrıca dokunmatik ekran, hassas olduğu kadar çizilmelere karşı duyarlı da.
Kısaca tasarımından söz edecek olursak, ön kısımda herhangi bir fiziksel tuş yer almıyor, ancak siyah çerçeve tasarımı biraz fazla kalın geliyor göze. Siyah çerçeve genişliği biraz inceltilebilirdi doğrusu. 10.4mm kalınlığında ve 340 gram ağırlığında olan cihaz; hafifliğini, arka kısımda plastik madde kullanmasına da borçlu. FonePad'in arka kısmı gümüş renkle kaplanmış plastik tasarımdan oluşuyor. Görüntü olarak göze hoş gelse de, kısa süre sonra kılcal çiziklerle başlayan deformasyonlar, koruyucu kılıf almazsanız daha da belirgin sonuçlar doğurabiliyor.
FonePad'in ön üst kısmında hoparlör ile birlikte 1.2MP değerde ön kamera yer alıyor. 3.5mm'lik kulaklık girişi ve şarj için microUSB girişi alt kısımda yer alırken, ses açma kapama ve uyku tuşu da sol yan tarafta yer alıyor. Yanlardan oval bir yapısı bulunan tablet, kullanılabilirlik konusunda sıkıntı yaratmıyor. Sizi biraz zorlayacak konu olarak, arka üst kısımdaki ufak kapağın açılma aşamasını gösterebiliriz. microSD kart ve microSim kart girişlerine ulaşmak için, 3MP değerdeki kameranın üzerindeki bölmeyi parmaklarınızla üste doğru iterek açmalısınız. Ancak bu çoğu zaman pek kolay olmuyor, uğraştırıyor. Gerçi, çok sık açmayacaksınız zaten. Son olarak, arka alt kısımda da Intel logosuyla birlikte hoparlör kanalını görüyoruz.
#Sayfa#
Asus soslu Android 4.1.2
İşletim sistemi olarak Android 4.1.2 kullanılıyor. Asus'un kendi özel birkaç yazılımı olduğu gibi, arayüze de ufak tefek dokunuşlar yaptığına tanıklık ediyoruz. Asus'un belki de en işe yarar katkısı, ekranın alt kısmında yer alan uygulama kısayolları oluyor (kısayol tuşlarından en sağdaki ok işaretine bir dokunun). İkincil pencera olarak nitelendirebileceğimiz şekilde açabildiğimiz bu uygulamalar sayesinde o anda başka bir uygulama açık olsa bile not defteri, hesap makinesi gibi mini uygulamalara da erişebiliyoruz. Dikkatimi çeken bir diğer yazılım da, Asus'un ses profillerini değiştirebildiğimiz uygulaması oldu. Oyun, film, telefon görüşmesi sesi gibi modları bulunan bu uygulamada, o an ihtiyacınız hangisiyse, ona göre seçim yapabilmemiz sağlanmış. Yine de önemli bir fark hissetmedim ben.
Menüler arası geçişler ve uygulamaların çalışma performansları genel olarak iyi. Birçok güncel uygulamayı kullanabiliyorsunuz, ancak bazı güncel üç boyutlu oyunlarda ufak tefek performans kayıpları yaşayabiliyorsunuz.
Intel Atom ile güçlendirilmiş
FonePad, işlemci olarak Intel'in 1.6GHz değerindeki Atom Z2460 işlemcisini kullanıyor. Bunun haricinde, 1.2GHz değerde çalışan Intel Atom Z2420 işlemcili bir model de var. 1GB RAM'i bulunan tablet, PowerVR SGX540 GPU'suna sahip. Az evvel de belirttiğim gibi, tabletin çalışma performansı genel olarak iyi ve size önemli bir sorun çıkarmıyor. İncelediğimiz ürünün kullanılabilir olarak yaklaşık 26GB'lık dahili hafıza sunduğunu ve microSD kart sayesinde hafızayı artırabildiğimiz de ekleyelim.
3G var ve telefon edebiliyorsunuz
İşte FonePad'in "Fone" kısmını oluşturan unsur. Birincil amaç bu değil belki, ama yine de FonePad ile telefon görüşmeleri yapabiliyorsunuz. İsterseniz direkt kulağınıza götürün, ki bunu yaptığınızda suratınızın büyük kısmı kapanacak ve garip bir görüntü oluşacaktır, isterseniz de headset, yani kulaklık yardımıyla görüşmelerinizi gerçekleştirin. Yaptığımız denemelerde, telefon görüşmelerindeki ses kalitesinin akıllı telefonlara nazaran biraz düşük olduğunu gördük. Ayrıca ortam seslerinin yalıtımı konusunda da pek başarılı değil. ve gelelim simkart takmamızın asıl amacına, yani 3G bağlantı hızına...
7 inçlik bir tablet, bir şeyler izlemek ve bir şeyler okumak için ideal bir cihaz olabilir. Buna bir de 3G bağlantı özelliği eklerseniz, özellikle internette sürekli gezinen ve araştırma yapmayı seven kullanıcıların dikkatini çekebilirsiniz. Yaptığımız testlerde, internet bağlantı hızının ve sayfa gösterim performanslarının iyi olduğunu gördük. Burada iş, biraz da 3G altyapıya düşüyor tabii.
#Sayfa#
Kamera performansı ve batarya
FonePad'in iki tane kamerası bulunuyor. Öndeki kamera, görüntülü görüşmeler yapabilmeniz için yerleştirilmiş ve 1.2MP değerinde. Zaten bu kamerayla fotoğraf veya video çekmeyi düşünmezsiniz bile. Arka kısımda ye alan kamera ise, 3MP değerde ve 720P video kayıtları yapabiliyor. Fotoğraf kalitesi de gün ışığında fena değil. Kısacası, kameralar konusunda yüksek beklentileriniz varsa, aradığınız tablet bu değil. Yine de, ön kameranın biraz daha iyi olması gerekirdi diye düşünüyorum.
Batarya performansına gelecek olur isek, 4270 mAh değerde bataryası bulunuyor Asus FonePad'in. Bu batarya, size bir gün boyunca yeterli oluyor.
Nexus 7 vs FonePad - Mini karşılaştırma:
İnternette Nexus 7 ile karşılaştırılan cihaz, ekran çözünürlüğünden ppi değerine kadar birçok konuda onunla aynı. Ancak tabii ki artı ve eksi yönleri de var.
Mesela, Nexus 7'de artırılabilir hafıza seçeneği bulunmazken, Asus FonePad'te bu seçenek var.
FonePad'te telefon edebiliyorsunuz. Nexus 7'de böyle bir özellik bulunmuyor.
İşlemci konusuna geldiğimizde ise, Nexus 7'nin dört çekirdekli Tegra 3 çipli işlemcisi bulunuyor. FonePad ise, Intel'in Atom işlemcisiyle geliyor ve tek çekirdek.
Kamera konusunda ise, Nexus 7'nin bir tane kamerası bulunuyor. FonePad'in hem önde hem de arkada kameraları var.
Batarya ömrü olarak Nexus 7'nin biraz daha önde olduğunu söyleyebiliriz. Nexus 7'nin 4325 mAh bataryası bulunurken FonePad'de bu oran, 4270mAh.
Son olarak cihazların tasarımlarının, ağırlıklarının ve boyutlarının da benzer olduğunu belirtelim.
Tabii iki cihazın farklı tarihlerde piyasaya sürüldüğünü belirtmek gerekiyor.
Sonuca gelirken...
Asus FonePad, 7 inç ekrana sahip, 340 gram ağırlığında, rahat kullanılabilir bir tablet. Intel işlemci kullanıyor olması, microSim kart girişi sayesinde 3G internet hızı ve telefon görüşmeleri yapılabilmesi gibi özellikleriyle ön plana çıkıyor. Genel olarak yüksek olmasa da iyi bir performans sunduğunu ve ülkemizde 700TL civarında bir fiyata bulunabildiğini söyleyebiliriz.
Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Son Dakika › Teknoloji › Asus Fonepad - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?