Bilim insanları, 2017'de gerçekleştirilen "truncal vagotomy" isimli prosedürü geçirmiş düşük seviyede hastalığı bulunan hastalarla, Parkinson'un beyne sıçramadan önce bağırsakta başladığını buldu.
Beş yıl boyunca süren çalışmada araştırmacılar, hastalardaki "vagus" siniri adı verilen, sindirim sistemiyle beyni birbirine bağlayan bölgeyi aldılar. Bu bağlantı kısmı alınan hastalar, alınmayanlara göre yüzde 40 daha az Parkinson hastalığı geliştirdi.
Karolinska Enstitüsü'nden Bojing Liu'nun önderliğini yaptığı takıma göre, bunlar oldukça belirgin farklar ve beyindeki hastalıkların karın bölgesiyle bağlantılı olduğunu söyleyen önceki araştırmaları da destekliyor.
"Sonuçlar, Parkinson hastalığının bağırsaktan başladığının bir ön kanıtı" diyen Liu "Bu hipotezi destekleyen diğer kanıt ise Parkinson hastalığı olanların sıklıkla mide-bağırsak sorunlarının olması, bu da Parkinson'dan onlarca yıl önce başlayabiliyor" dedi.
Peki nasıl oluyor? Bilim insanlarının ortaya attığı bir hipoteze göre, bağırsaktaki proteinler yanlış bir yola sapıyor ve bu genetik "hata" bir şekilde beyne kadar ulaşıyor ve bu hata hücreden hücreye yayılıyor.
İsveçli ekip buldukları bu bulgularda da yalnız değiller. 2016'da fareler üzerinde yapılan bir araştırma ve 2017'de ABD'de yapılan bir araştırma da benzer bulguları elde etmişti. Tüm bu bulgular da oldukça önemli çünkü hastalığın tam olarak nerede başladığı bulunursa engellenmesi de o kadar muhtemel olur.
Son Dakika › Teknoloji › Bilim İnsanları, Parkinson Hastalığının Nerede Başladığını Keşfetti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?