Kara delikler çok büyük kütle çekimine sahiptir. Öyle bir güçten bahsediyoruz ki ışık dahil hiçbir şey bu yapıdan kaçamıyor. V404 Cyngi'den ise titreşimli parçacıklar savruluyor.
Bu ilginç durumun bir bilimsel açıklaması ise elbette var. Bilim insanlarının düşüncesine göre, kara deliğin güçlü kütlesel çekimi nedeniyle gök cisminin etrafındaki uzay zaman bükülüyor. Bu bükülme öyle bir noktaya varıyor ki bazı parçalar çok yüksek hızda titreşmeye başlayarak savruluyorlar.
NRAO (Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi) tarafından yapılan açıklamaya göre, 8.000 ışık yılı mesafedeki gök cismi Güneş'ten 9 kat daha büyük. Güneş boyundaki bir yıldızla ikili sistem oluşturan gök cismi, bu yıldızdan parçacık çekerek bir hızlanma diski oluşturuyor.
Vurtin Üniversitesi'nden James Miller-Jones, bu etkinin bu kadar kısa sürede ortaya çıkmasına daha önce tanık olmadıklarını söyledi. Bu ilginç fenomende bazı parçacıklar kara deliğin içine düşmelerine rağmen merkezkaç kuvvetlerinin etkisiyle bükülen uzay zamanda kara delikten kaçmayı başarıyorlar. Bu parçacıkların hızı, ışık hızının yüzde 60'ına kadar ulaşabiliyor. Göreceli parçacık jetleri, kara deliğin yatay ekseninden savruluyor.
Bu titreşen parçacık yapıları daha önce benzer bir sistemde hiç gözlemlenememişti. Gizemli olayı açıklamak için Einstein'in genel görelilik teorisinin kullanılması gerekti. Teoriye göre etrafındaki uzay zamanı büken kara delik gibi yapılar döndükçe, etraflarındaki zaman ve uzayı da döndürüyorlar.
V404 Cyngi'deki sapmanın sebebi ise kara deliğin yörünge ekseninin bükülmesi. Araştırmacılar ellerindeki tek tutarlı teorinin bu olduğunu söylüyorlar.
Astronomların yaptığı incelemenin sonuçları 29 Nisan'da Nature dergisinde yayınlandı.
Son Dakika › Teknoloji › Bir Kara Delikten Dağılan Parçacıkların Sebebi Ortaya Çıktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?