Hayatımız boyunca milyarlarca kez atarak bizi yaşama bağlayan kalbimiz, bazı durumlar karşısında yaşadığı krizlerle başa çıkamıyor. Kalp pompaları; kalp atışı sırasında kanın, kalbin farklı odacıkları içerisinde hareket etmesini sağlıyor. Bu pompalar, boyutlarına göre o kadar kuvvetli ki milisaniyeler içerisinde kan sıvısını vücudun her köşesine gönderebiliyorlar.
Nitekim bazen sıkışıyor, tempo kaybediyor ve duruyorlar. Kalp krizi denen bu yaygın durum nedeniyle her yıl milyonlarca insan ve canlı yaşamını yitiriyor. Bilim insanları, durumu kökten çözmek için sorunlu kalp pompaları yerine yapay kalp pompaları üretmek için çalışıyorlar. Yapay olan bir materyalin insan vücuduna uyum sağlaması için kilit bir nokta var; Kök hücreler aracılığıyla istenilen şekillerde ve işlevde üretilen, doğalından farksız yapay dokular, büyük önem taşıyorlar.
Araştırmacıları 3 x 2 santimetre ölçülerinde ürettikleri bu yapay kalp pompası ise çalışmaların son ürünü oldu:
Kalbe dikilen bu pompayı üretmek için sorun yaşayan hastanın kendi hücreleri kullanılıyor. Hücreler laboratuvar ortamında yetiştiriliyor, sağlıklı ve çalışan bir kas dokusu haline geliyorlar. Bu doku, aynı zamanda mevcut kalp hücrelerini tamir eden veya yeniden üretilmeleri için gereken kimyasalları da salgılıyor.
Londra'daki Imperial Collage çatısı altında yürütülen çalışmalarda uzmanlar, tavşanlar üzerinde bazı testler de gerçekleştirdiler. Açıklamalara göre, önümüzdeki 2 yıl içinde insanlar da bu yapay kalp pompalarını kullanabilecekler.
Genelde tıkanan bir arterin, kalp kasına giden kan akışını kestiği anda gerçekleşen kalp krizleri; hem hayvanlarda hem de insanlarda bu yapay pompalar sayesinde en aza indirgenebilecek.
Son Dakika › Teknoloji › İnsanlar İçin 'Yapay Kalp Pompası' Üretildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?