Körlüğe Hücre Değişim Tedavisi - Son Dakika
Teknoloji

Körlüğe Hücre Değişim Tedavisi

Körlüğe Hücre Değişim Tedavisi

İngiliz bilim insanları gözün arka kısmındaki ölü hücrelerle ön tarafındaki sağlıklı hücrelerin yerini değiştirerek körlüğün giderilebileceğini keşfetti...

25.11.2012 05:30

- Southampton Üniversitesi uzmanlarından Andrew Lotery'nin yaptığı açıklama, görme engelliler için heyecan verici sonuçlar içeriyor. Araştırmaya katılan uzmanlar körlüğe neden olan, gözün arka katmanındaki ölü hücrelerin, gözün ön katmanında yer alan sağlıklı hücrelerle değiştirilebileceğini keşfetti.

Yaşlılığa bağlı bozulma...

Buluşun yaşlılığa bağlı olarak meydana gelen yaygın görme kayıplarından makula dejenerasyonu başta olmak üzere birçok tedavinin önünü açabileceği belirtiliyor. Southhampton Üniversitesi'ndeki araştırmacıların bir sonraki adımı, sağlıklı hücreleri gözün arkasındaki hastalıklı hücrelerle değiştirmeyi başarabilmek.

Deney için para lazım

Tıpta devrim niteliğindeki bu aşamada, gerekli deneyleri başarıyla tamamlayabilmek için araştırmacıların 1 milyon 250 bin euroya ihtiyaçları var. Araştırmayı yürüten uzmanlardan Prof. Andrew Lotery desteğe ihtiyaçları olduğunu, böylelikle sonuca daha hızlı ulaşacaklarını belirtti. SABAH Türk doktorlara araştırmanın önemi konusundaki görüşlerini sordu.

'Gelecek vaat eden çalışma, sarı noktayı bitirir'

Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu/ Florence Nightingale Göz Hastalıkları Bölüm Başkanı: Gelecek vaat eden bir çalışma. Uzmanlar gözün ön katmanından sağlıklı hücreleri alıp gözün arkasında bozuk olan hücre yerine koyup çoğalmasını sağlamışlar. Makula dejenerasyonunda bozulmuş olan retina hücreleri görmeyi tam merkezden azaltmaya başlar ve hastalığın ilerlemesiyle bu görmeyen bölge genişler. Bozulan retina hücreleri sağlıklı hücreler ile değiştirilebilirse görüntüyü bozan durum düzeltilmiş olur. Günümüzde sarı nokta hastalığının tedavisi için herhangi bir hücre tedavisi yoktur ve yapılan tedavilerin çoğu hastalığın ilerlediği seviyeyi durdurmak için kullanılır. Burada bahsedilen durum ise sarı nokta hastalığını durdurmaktan çok eski sağlıklı retina hücrelerine dönüş ve bir anlamda gözün yenilenmesidir.

'Başarılı olmak zor'

Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan/ Kudret Göz Hastanesi: Öğrencim Dr. Mehmet Bahadır sağlıklı dokuyu 'sağa kaydırıp total çevirme yaparak' hücrelerin yerini değiştiriyordu. Bu işlemden çok başarılı sonuçlar almıyoruz. Çünkü hücreler birbirinden farklı ve istenilen uyumu sağlamıyor. O yeteneği kazandırmak çok zor. Zayıf bir ihtimal de olsa ileride inşallah başarılı olabilirler.

Kaynak: Sabah

Teknokulis : http://www.teknokulis.com

Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Körlüğe Hücre Değişim Tedavisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement