"Açık kaynak kodlu yazılım" terimini sıkça duyuyoruz. Android, Linux gibi yazılımların açık kaynak kodlu olduğunu biliyoruz. Peki açık kaynak kodlu tam olarak ne demek ve açık kaynaklı yazılımlar sizi gerçekten de ilgilendiriyor mu?
Açık kaynak kodlu yazılım nedir?
Programlar, yani .exe dosyaları, binlerce "kaynak kodu" satırından derlenmiştir. Programlama dilini bilmeyenler için fazlasıyla karışık görünebilecek bu kodlar, bir uygulama dosyası olarak "derlenir". Derleme işleminden sonra artık kaynak koduna ihtiyaç duyulmaz.
Dolayısıyla iTunes gibi bir yazılımı çalıştırırken kaynak kodunu görmez, sadece ürünün son halini görürsünüz. Çoğumuz için bu zaten olması gereken şeydir. Açık kaynak kodlu yazılımlar ise kaynak kodlarıyla beraber yayınlanırlar. Geliştirici, bazen onları derleyip, kaynak kodlarının yanında bir uygulama dosyası da sunabilir. Bazı durumlarda ise derleme işi kullanıcıya bırakılır.
Açık kaynak kodlu yazılım, kaynak kodları herkese açık olan yazılımdır. Bunun anlamı, onun üzerinde herhangi bir değişiklik yaparak kendi sürümünüzü meydana getirebileceğinizdir.
Son Dakika › Teknoloji › Nedir Bu Açık Kaynak? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?