Hasan Uğur Nayır - - Safkan Android tecrübesi sunan Nexus 5, ilk olarak Google'ın Android 4.4 KitKat için yayınladığı videoda ortaya çıkmıştı. Bir Google çalışanı tarafından kullanılan "Gizemli cihaz" olarak birçok yere haber oldu. Daha sonrasında ise hakkındaki iddialar arttı ve sızıntılarla birlikte Nexus 5 biraz daha gün yüzüne çıktı. Sonunda Nexus 5 resmi olarak tanıtıldı ve satışa sunuldu. Tabii ki inceleme merkezimize de geldi.
Video incelemenin yüksek çözünürlüklü versiyonunu izlemek için buraya tıklayın.
Tasarım
Açıkçası Nexus 4'ün tasarımı genel olarak hoşuma gitmişti. Yine benzer tasarımda plastik olarak gelebileceğine dair beklentilerim vardı. Ama bir yandan da belki alüminyum olarak belki çıkabilir diye tahmin yürütüyordum. Daha önceden de alüminyum olması konusunda ise bazı iddialar ve ileri sürülen tahminler de vardı. Sonuç olarak Nexus 5 plastik kasayla geldi. Cihazın tasarımı genel olarak hoş ve şık bir duruşu var. Plastik malzeme ucuz ve sağlam olmayan hissiyat sunmuyor. Aksine sağlam ve güçlü bir duruşu var. Hatta LG'nin amiral gemisi G2'nin kasasına dokununca ufaktan gıcır gıcır sesler çıkartabiliyordu. Nexus 5 de LG üretimi olmasına karşın bu duruma rastlamadım. Arkasındaki Nexus yazısı dikey olarak konumlandırılmış ve kasaya yapışkan veya renkli olarak yazılmış şekilde yer almıyor. Kasanın içine doğru hafif oyulmuş olarak yapılmış. LG logosu da aynı. Böylece yazı çıktı çıkacak gibi endişe yaşatmıyor. İnce çerçeveli ekranla birlikte ön taraf da gayet güzel. Kamera tasarım olarak farklı duruyor. Ses ve güç tuşunun tasarımı iyi oturtulmuş. Düğmelere basınca parmak da rahatsızlık hissi vermiyor tuşlar.
Tasarım rahat kullanım sunuyor. Şöyle ki, bazı telefonları elinizle kavradığınız zaman elinizde hafif bir rahatsızlık oluşturabilir, konuşurken arka tarafı elinizden kayabilir. Ama bu tür durumları ise Nexus 5'te yaşamadım. Hatta telefonla çok konuşan bir insan olmama rağmen cihaz elimden kayma gibi bir sorun çıkartmadı. 69.17x137.84x8.59 mm boyutlarında olan telefon 130 g ağırlığında. Açıkçası cebimde taşırken sorun çıkartmadı. Cebe rahatça sığıyor ve ağırlık da yapmıyor. 8,59 mm inceliği göz korkutmasın kalın değil açıkçası. Gayet normal diyebilirim.
#Sayfa#
Performans ve kullanım tecrübesi
Cihazda; 4.95 inç Full HD (1920x1080 çözünürlüğünde) IPS ekran, 2.26 GHz'de çalışan 4 çekirdekli Qualcomm Snapdragon 800 işlemci, 450 MHz'lik Adreno 330 GPU, 2 GB RAM, 16/32 GB dahili depolama alanı seçenekleri, 2300 mAh batarya, 1.3 megapiksel ön kamera ve 8 megapiksel OIS (Optical Image Stabilization) özelliğinde arka kamera bulunuyor. 8 megapiksel kamera ve 2300 mAh batarya değerlerinin daha yüksek olmasını bekliyordum, ama işlerini yapıyorlar. İlerleyen satırlarda daha detaylıca batarya ve kamera kullanımına gireceğim.
Nexus 5'in ekranını başarılı buldum. Renk, kontrast, parlaklık gibi konularda performansı iyi. Dokunmatik konusunda da tepkisi yüksek. Yaptığım çoklu dokunmatik testlerinde ve uygulamalardaki tepkimelerinde ne kadar hızlı ve tepkili olduğunu kaç kere gösterdi. Full HD çözünürlükteki videolarda da iyi iş çıkardı. Videoları kanlı canlı gösterdi. 445 ppi oranındaki ekranda Corning Gorilla Glass 3 kullanılmış. Bu da ekranın belli bir yere kadar düşme ve darbelere karşı dayanıklı olmasını sağlıyor.
Nexus 5'i klasik olarak benchmark'larla test ettik ve cihaz iyi puan almayı başardı. Ama sentetik testlerden daha çok günlük kullanım ve performansına değinmek istiyorum. Çünkü asıl performansı testlerle değil, tüketiciye sunduğu kullanımla oluyor. Snapdragon 800 işlemci sonuç olarak Qualcomm'un en üst seviye işlemcisi ve gayet yüksek performans sunuyor. Tabii telefonda herhangi bir arayüz veya ekstra yazılım özelliği olmadan safkan Android işletim sistemi olması da performansı uçuruyor açıkçası. Arayüz geçişleri, uygulama açılış hızları, oyunlar, işlemciye bindirme yapan uygulamalar veya ağır grafikli oyunlarda sorun çıkmadı. Oynadığım oyunlarda performans düşüşü veya yavaşlama yaşamadım. İşe gidip gelirken yolda oyun oynarım, videolar filan izlerim. Ama Nexus 5'i kullandığım zaman performans konusunda hayal kırıklığı yaşatmadı. Donanımsal olarak hakkını veriyor. Ama ısınıyor da, bunu da belirteyim.
Bize gelen model 32 GB'lık modeldi. Ama bunun yaklaşık 27 GB'ı kullanıcıya kalıyor. 16 GB'ta tabii ki biraz daha az kalıyor. Eğer benim gibi video veya müzik arşivinizi telefona atan biriyseniz 16 GB'lık model yetmeyebilir. Bu yüzden 32 GB'lık tavsiyem olacaktır. Ama normal bir kullanım için de 16 GB'lık model yeter. Yinede gönlümden microSD kart desteği olsaydı dedim. Nexus 4'te de microSD kart desteği yoktu, bu hayal kırıklığı yapmıştı bana. Bu yüzden Nexus 5'te genişletilebilir hafıza beklentim yoktu . hiç değilse Nexus 4 gibi 8/16 GB'lık sürümlerle gelmedi Nexus 5. Cidden tepki toplardı.
#Sayfa#
Batarya ve kamera nasıl?
Kullanıcıların en çok merak ettiği kısımlardan biri kamera performansı. Gönül aslında 13 megapiksellik kamera istiyordu, ama 8 megapiksel geldi. Buna da olsun diyerek kamerayı da test ettim. Açıkçası yüksek beklentiniz olmasın, kamera normal kullanım için işini fazlasıyla yapıyor. Deneme çekimleri yaptım, video kayıtları da aldım. Ama piyasadaki diğer üst düzey modellerdeki kamera performansını beklememek gerekiyor. Optical Image Stabilization özelliği net çekim yapılmasını sağlıyor, titremeyi engelliyor. 1.3 megapiksellik ön kamera da yeterli. iPhone 5S ile karşılaştırmalı testimize de galerimizden bakabilirsiniz.
Nexus 5 ve iPhıone 5S kamera karşılaştırması için buraya tıklayın.
2300 mAh batarya en başta tepki çekmişti, aslında değeri az gelebilir, ama günlük kullanımda 1 günü çıkartıyor. Eğer yoğun bir kullanımınız varsa işte bu birgünlük süre aşağılara çekiliyor. Normal kullanımla akşama kadar şarjı çok rahat bana yetti. Farklı etmenler de bataryaı etkiliyor, mesela mobil bağlantı bunlardan bir tanesi. Eğer sinyal düşük bir yerdeyseniz, 3G bağlantısı sinyali dengelemek için daha fazla enerji çekiyor ve bataryadan yiyebiliyor.
Sonuç
Nexus 5'in yurtdışı satış fiyatlarını ve performansını ele alırsak fiyat/performans konusunda gayet güzel. Ama ülkemizde resmi olarak daha yer almadığından Türkiye satış fiyatını bilemiyoruz. En güncel Android sürümü, güncellemeleri hemen alması, genel olarak yağ gibi akan performansıyla kullanıcıları oldukça memnun eden bir telefon. Eğer telefon düşünüyorsanız ve alma imkanınız olabilirse Nexus 5'i tavsiye edebilirim.
Hasan Uğur Nayır - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Son Dakika › Teknoloji › Nexus 5 İncelemesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?