Kullanımdan memnun olduğumuz çoğu malzemeyi atma zamanı geldiğinde önemli bir geri dönüşüm problemi ile karşılaşıyoruz. Münih Teknik Üniversitesi (TUM) araştırmacıları, biyolojik süreçlerden esinlenerek enerjisi tükendiğinde "ölecek" materyaller geliştiriyor. Böylelikle ambalajlar, Artık malzemelerin de ömrü var
Hayvanlar ve bitkiler, kendi enerjisini yenilemek için güneş enerjisi altında durmadığında ve beslenmediğinde yaşam faaliyetleri duruyor. Ancak yapay bir madde, çevreyle bu tür bir enerji alışverişi yapmadığı için uzun süre formunu koruyabiliyor. Sonunda onu elden çıkarmak istediğimizde,gibi süreçler yoluyla daha fazla enerji tüketimine ihtiyaç duyuyoruz.
Şimdiye dek insan yapımı maddelerin çoğu kimyasal olarak çok kararlı ve onları bileşenlerine geri döndürmek için çok fazla enerji harcanıyor. Araştırma ekibi doğal sistemleri taklit eden, serbestçe hareket edebilen ancak yakıt eklendiğinde hidrojenle birleşen malzeme geliştirdi. Bu yakıt, karbodimidler adı verilen yüksek enerjili moleküller biçiminde ve kimyasal reaksiyonlar, enerji arzı sürdüğü sürece malzemenin istikrarlı kalmasını sağlayacaktır. Kullanım ömrü bittiğinde ise malzeme basit moleküllere parçalanabilir.
Ekip, laboratuvar testlerinde birkaç dakika veya saatlik ömrü olan ve ömrünü tamamladıktan sonra parçalanabilen malzemeler üretmeyi başardı. Araştırmacılar bu tekniğin, vücut içinde ilaç taşıyabilecek kısa ömürlü dağıtım sistemlerinde kullanılabileceğini ve ilacı hedef bölgeye bıraktıktan sonra çözünebilen bir malzeme oluşturulabileceğini belirtiyor.
Son Dakika › Teknoloji › Ömrü Olan Malzeme Geliştirildi! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?