Pakistan'daki Deprem - Son Dakika
Teknoloji

Pakistan'daki Deprem

Pakistan\'daki Deprem

YTÜ Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof.Dr. Ersoy: "Pakistan depreminden sonra Umman Denizi içinde ortaya çıkan küçük ada 'Zelzele' ya da deprem adası (Zalzala Jazera) adıyla anılmaktadır. 18 metre yükseklikte, 30 metre uzunlukta ve 76 metre genişlikte olan bu ada kıyıdan 350 1000 metre uzaklıkta"

26.09.2013 12:13

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Pakistan'daki depremin ardından Umman Denizi'nde ortaya çıkan küçük adanın 18 metre yükseklikte, 30 metre uzunlukta ve 76 metre genişlikte olduğunu, kıyıdan 350-1000 metre uzaklıkta bulunduğunu bildirdi.

Ersoy, yaptığı yazılı açıklamada, Pakistan'da depremin ardından denizde küçük bir adanın ortaya çıktığını ifade ederek, benzer olayların aynı bölgede 1945, 1999, 2001 ve 2010 yıllarında meydana gelen depremlerde de görüldüğünü kaydetti.

YTÜ Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi'nin, 2004'te Endonezya'da meydana gelen deprem ve tsunamiden hemen sonra yaptığı araştırmalarda, sarsıntıdan sonra bazı adaların yükseldiğinin, bazılarının ise denizin içine doğru çöktüğünün saptandığını belirten Prof. Dr Ersoy, şu bilgileri verdi:

"Pakistan depreminden sonra Umman Denizi içinde ortaya çıkan küçük ada 'Zelzele' ya da deprem adası (Zalzala Jazera) adıyla anılmaktadır. 18 metre yükseklikte, 30 metre uzunlukta ve 76 metre genişlikte olan bu ada kıyıdan 350-1000 metre uzaklıktadır. Ada kısmen sert kaya içermekle birlikte genelde çamur ve kumlardan oluşmaktadır."

Adanın bir çamur volkanı olduğunu tahmin ettiklerini ifade eden Ersoy, şunları kaydetti:

"Bu bölgede geleceğin enerji kaynaklarından olan donmuş gaz hidrat kaynakları bulunmaktadır. Burası yerin 300-800 metre altında tortul tabakaların arasında sıkışmış durumda büyük miktarda metan içermektedir. Depremden sonra gaz hidratlar buz halinden gaz haline geçmiştir. Sürtünme ısısı ve basınçla gazlar üzerindeki tortul tabakaları itmiş ve çamur, kum ve kayaların su yüzeyine çıkmasına neden olmuştur. Adanın oluşmasında diğer bir katkıda deniz tabanındaki sıvılaşma olayı olmuştur. Suya doygun, çok gevşek, ince taneli kumlar bir sıvı gibi hareket ederek üsteki tortuların arasına fissür denilen çatlakların arasına sokulmuştur. Görgü tanıkları depremin hemen ardından bir sesle birlikte adanın ortaya çıktığını ve yangın başladığını söylemişler. Bu küçük adanın yanında daha küçük birkaç çamur volkanı daha var. Benzer olaylar bu bölgede 1945, 1999, 2001 ve 2010 depremlerinden sonra da ortaya çıkmıştır." - İstanbul

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement