Samsung Galaxy Note Edge - Son Dakika
Teknoloji

Samsung Galaxy Note Edge

Samsung Galaxy Note Edge

Samsung'un kavisli ekranıyla dikkat çeken yeni Note modeli test merkezimizde.

07.01.2015 19:14
Mahmut Saral - -

Samsung'un IFA 2014 öncesinde gerçekleştirdiği basın toplantısında resmen duyurduğu kavisli ekranlı Note modeli Galaxy Note Edge, geçtiğimiz günlerde ülkemizde de satışa sunuldu. Sınırlı sayıda üretilen ve yalnızca 20 ülkede satışta bulunan Edge, özellikle sağ yan tarafında konumlandırılan kavisli ekranıyla dikkat çekiyor. Yıllardır internette yayınlanan birçok konsept modelde gördüğümüz bu tasarım, nihayet Note Edge ile gerçeklik kazandı. Peki bu unsur bizlere neler sunuyor, gelin birlikte bakalım...


Konsept değil, gerçek: Galaxy Note Edge


Biraz geriye gittiğimizde LG'nin G Flex, Samsung'un da Galaxy Round ile kavisli ekranlı telefon denemelerinde bulunduğunu görmüştük. Note Edge ise, bunlarla kıyaslandığında daha şık ve onlara nazaran daha kullanışlı olarak nitelendirilebilir.


Yüksek çözünürlüklü inceleme videosu için tıklayın.



8.3mm kalınlığı bulunan cihaz, 174 gram ağırlığında. 8.5mm kalınlığı ve 176 gram ağırlığı bulunan Note 4 ile kıyasladığımızda Note Edge'in biraz daha ince ve hafif olduğunu söyleyebiliriz. Telefonu elinize aldığınızda ilk dikkatinizi çeken, tabii ki sağ taraftaki kavisli ekran paneli oluyor. Samsung, Note Edge'te 5.6 inç büyüklüğünde, 524ppi değerinde ve 1600 x 2560 çözünürlük sunan Super Amoled ekran teknolojisine yer veriyor. Elimizde bir ana ekran + bir de yan taraftaki kavisli ekran olmak üzere 2 ekran var aslında. Çünkü bu ekranlar ayrı ayrı çalışıyor.


Samsung, kavisli ekranın da sebebiyle üründe farklı bir tasarım çizgisi tercih etmiş. Ürünün sol yan tarafı çerçeve ile kaplıyken sağ yan tarafında çerçeve yerine ekran bulunuyor. Bu sebeple de ekranın alt kısmında tamamlayıcı bir çerçeve kullanılmış. Sağ yan tarafın büyük oranda ekrana ayrılması, fiziksel ses tuşlarının sol tarafta konumlandırılmasına sebep olmuş.



Telefonun arka kısmında yine bildiğimiz deri kaplı ajanda hissiyatı uyandıran mat bir plastik kapak yer alıyor. Böylece terleme ve kaymalara yol açmıyor. Kamera dışa doğru çıkık tasarlandığı için masa gibi sert zeminlere cihazı bırakırken dikkatli olmanızda fayda var. Arka kapağı çıkarabiliyoruz ve 3000mAh batarya, microSD kart girişi ve Micro Sim kart girişlerine ulaşabiliyoruz. 32GB dahili hafızası bulunan ürün, microSD ile 128GB'a kadar gidebiliyor.


Cihazda bir diğer dikkat çeken nokta ise, sağ alt tarafta konumlandırılan S-PEN. Note 4'te de yer verilen bu kalem sayesinde dokunuşlarınızın ötesine geçerek daha profesyonel hareket edebilirsiniz.


#Sayfa#


Edge ekranının getirdikleri


Galaxy Note Edge'in yüksek çözünürlüklü bir ana ekranı bulunuyor. İç ve dış mekanlarda, farklı açılardan bakıldığında net görüntü kalitesi sunan bu ekran, parlaklık seviyesini kendiniz ayarladığınızda görüntü performansını da artırabiliyor. Ekranın dokunuşlara verdiği tepkiler de başarılı. Ayrıca Corning Gorilla Glass 3 teknolojisi sayesinde hafif darbelere ve çizilmelere karşı dayanıklı bir ekranımız var. Ve gelelim kavisli ekrana...


Samsung, yan taraftaki kavisli ekranıyla hem yeni bir kullanım deneyimi sunmak hem de cihazın ana ekranından daha fazla yararlanmamızı istemiş. Bazı durumlarda batarya performansına olumlu yönde katkılar sağlamayı da düşünmüş.



Telefon uyku modundayken home - ana ekran tuşuna bastığınızda, hem ana ekranın hem de yan taraftaki ekranın aktifleştiğini görüyorsunuz. Yan taraftaki ekran panelini ana ekran kilitliyken de kullanabiliyorsunuz. Burada size çeşitli uygulama kısayolları, bildirimler ve işinize yarayabilecek el feneri, ses kaydedici, cetvel gibi ufak uygulamalar sunuluyor. Ayrıca kavisli ekran panelinin üst ve alt tarafında yer alan ibareler de size bu ekranı geliştirme imkanı sunuyor.


Ekranın alt tarafında ayarlar simgesi yer alıyor. Buraya dokunarak Edge ekranı yönetim ekranına ulaşıyorsunuz. Hangi panellerin olacağını seçebiliyor, yazı ve temalar gibi ayarlamaları yapabiliyorsunuz. Gece saati uygulaması ve ekranı 180 derece döndürerek Edge panelini sol elli kullanıcılara uygun hale getirme seçeneği de bulunuyor.



Edge ekranının üst tarafında yer alan yıldız simgesi ise, favori uygulamalarınız anlamına geliyor ve buraya dokunduktan sonra istediğiniz uygulamaları yan tarafta da kısayol olarak kaydırabiliyorsunuz. Böylece daha hızlı kullanabiliyorsunuz. Hatta Edge ekranında Memory Match isimli ufak bir oyun da var. İnternet aracılığıyla Edge ekranı için yeni paneller indirebilirsiniz.


Elde tutuş ve Edge ekranının kullanımı


Öncelikle bu telefon, sağ elini kullanan teknolojiseverler için daha ideal. Çünkü kavisli ekran sağ tarafta yer alıyor ve telefonu tek elle tutarak bile buradaki panelleri yönetebiliyorsunuz. Cihazın köşelerinin oval olarak tasarlanması da tek elle kullanımda avuçlarınızı rahatsız etmiyor. Eğer sol elinizi kullanıyorsanız ise, 180 derecelik dönüş özelliği aktif ettiğinizde ekranı döndürerek panelleri de sol elinize uygun hale getirebiliyorsunuz. Böylece fiziksel home tuşu ve beraberindekiler üst tarafta kalıyor, ama pek dert etmeyin. Ekranın alt tarafında da bu tuşların yardımcıları mevcut.


#Sayfa#


Note Edge, tek elle kullanım için ekran boyutunu küçültme, tek elle giriş, yan tuş paneli gibi seçenekler de sunuyor.


Ana ekranın olduğu gibi kavisli ekranın da dokunuşlara verdiği tepkiler güzel. Kullanımı zor değil ve hatta eğlenceli bile olabiliyor. Tabii bu ekranda yalnızca favori uygulamalarınızla ilgilenmiyorsunuz. Facebook ve Twitter başta olmak üzere çeşitli hesaplardan bildirimler geldiğinde bunları görebiliyorsunuz ve eğer isterseniz bu bildirimlere dokunarak kaynağına ulaşabiliyorsunuz. Aramaları cevaplama veya kabul etmeme seçenekleriniz de yine burada görünüyor.



Az evvel cihaz hakkında bahsederken, kavisli ekranın bir amacının da ana ekran kullanımını geliştirmek olduğundan söz etmiştik. Telefonunuzun ekranı ne kadar büyük olursa olsun, bir bildirim geldiğinde bu bildirimler ekranınızda belli bir alanı kaplar ve kısa süreli de olsa görsel kayıplar yaşatır. İyi grafiklere sahip bir oyun oynadığınızı düşünün. Bazı oyunlarda her detay önemlidir. Veya bir film izlediğinizi düşünün. Açılan bildirim paneli sebebiyle görüntünün bir kısmı engelleneceği için canınız sıkılabilir. Note Edge'te ise bu bildirimler yan taraftaki ekranda göründüğü için ana ekranın bütünlüğü bozulmuyor ve en iyi deneyimi yaşayabiliyorsunuz.


Ek olarak, bazı uygulamaların yönetim panelleri de yine kavisli ekrana kaydırılmış durumda. Örneğin kamera uygulamasını açtığınızda, çekim tuşundan diğer ayarlara kadar hemen her seçeneğin buraya yerleştirildiğini görüyorsunuz. Böylece fotoğraf çekmeden önce ekrandaki detayları daha iyi görebiliyorsunuz.


Edge ekranı, kolay kullanım sunmayı amaçlarken enerjiden de tasarruf ettirmeyi amaçlıyor. "Peki bunu nasıl yapıyor?" derseniz, ana ekrandan bağımsız çalışma prensibini tekrarlayabiliriz. Telefonunuz uyku modundayken kavisli ekrana parmağınızı ileri geri sürterseniz yalnızca bu ekranın açıldığını göreceksiniz. Böylece bildirimler ve uygulamalarınıza ana ekranı açmadan, daha az güç tüketerek ulaşabiliyorsunuz.



Peki Edge ekranının sorunları yok mu?


Deneyimlediğim yaklaşık 10 günlük süreçte Edge ekranının önemli bir sıkıntısıyla karşılaşmadım. Tabii ki ilerleyen zamanlarda daha da geliştirilebilir bir teknoloji bu. Ne var ki elimizdeki ürünün de bir ilk olduğunu tekrarlamak gerekiyor. Ancak ara ara kavisli ekran ve ana ekran arası geçişler yaptığınızda kasılmalarla karşılaşabiliyorsunuz. Ve dediğimiz gibi sol elini kullanan teknolojiseverler, sağ elini kullananlarla mukayese edildiğinde biraz sıkıntı çekebilir.


#Sayfa#


Güçlü özellikler


Galaxy Note Edge, tıpkı Galaxy Note 4 gibi güçlü özelliklere sahip. Telefon, Qualcomm'un Snapdragon 805 çipsetiyle geliyor. 4 çekirdekli 2.7 GHz Krait 450 işlemcisi, Adreno 420 GPU'su ve 3GB RAM'i, 3 boyutlu güçlü oyunlar ve uygulamalar için yüksek performans vadediyor.


Yaptığımız oyun testlerinde, Dead Trigger 2, Asphalt 8, Modern Combat 4 gibi iyi grafiklere sahip 3 boyutlu oyunları oynadık. Dikkate değer bir ısınma seviyesiyle karşılaşmadığımız gibi oyunlarda detay kaybı ve kasılmalar da olmadı. Oyunlarda genel olarak akıcı performans sunan cihaz, AnTuTu testimizde 44 bin puanın üzerine çıkarak liderlik koltuğuna oturmasını bildi, ancak tabii ki performans konusunda kullanım deneyiminin önemi de büyük.



Android 4.4.4 KitKat işletim sisteminin bulunduğu Note Edge, Samsung'un kendi arayüzüyle geliyor. Genel olarak ekranlar arası geçişlerde sıkıntılarla karşılaşmasanız da bazen uygulamalardan çıktıkta sonra veya Edge ekranıyla biraz ilgilendikten sonra ana ekranda kasılmaların yaşandığına tanıklık edebiliyorsunuz.


Bu arada, bir süre önce Samsung Türkiye'den aldığımız bilgide, Android 5.0 Lollipop güncellemesinin geleceği ilk Samsung modellerinden birinin de Note Edge olacağını öğrenmiştik. Lollipop'un gelmesiyle birlikte Note Edge'in performansında artışlar yaşanabilir.


Parmak izi okuyucu ve S-PEN burada da var


Samsung'un yeni üst seviye modellerinde güvenli kullanım ve internet üzerinden güvenli alışverişler için hazırlanan parmak izi okuyucusu sistemi Note Edge'te de karşımıza çıkıyor. Ek olarak, tek seferde birçok fotoğraf seçip paylaşabileceğiniz, fotoğraflarda ve metin dosyalarında çeşitli düzenlemeler yapabileceğiniz ve adeta bir PC mouse'u gibi kullanabileceğiniz S-PEN kalem de cihazın sağ alt köşesinde sizi bekliyor.



Kameralar


Telefonun arka tarafında flash ışığıyla birlikte 16 MP kamera, ön tarafında da 3.7 MP kamera yer alıyor. Arka kameranın ekrana dokunarak çekme, HDR çekim, Panorama ve optik görüntü sabitleme sistemi gibi özellikleri bulunuyor. 4K, QHD ve 1080p videolar çekebilmenize olanak sunuyor. Ana kameranın fotoğraf ve video performansları başarılı. Özellikle fotoğraf çekim hızının gayet iyi düzeyde olması, kısa zamanda net fotoğraflar çekmeyi seven kullanıcıların yüzünü güldürecektir.


#Sayfa#


Ön tarafta yer alan 3.7 MP F1.9 lensli selfie öz çekim kamerası ise, iyi ışık düzeyi olduğunda geniç açılı selfie - öz çekimler ve internet üzerinden gerçekleştirilecek görüntülü görüşmeler için işinize yarayacaktır. Ayrıca ön kamera, FHD ve QHD video çekim seçenekleri de sunuyor.


Arka kameranın sınıfında en iyilerden biri olduğunu, ön kameranın da ortalamanın üzerinde bir performans sunduğunu söyleyebiliriz. Ancak ön kamerada QHD video çekim seçeneğinin bulunduğunu ve geniş açılı selfie öz çekim özellklerini de tekrarlayalım.


Örnek fotoğraflar için tıklayın.



Batarya performansı


Note Edge'te 3000 mAh batarya yer alıyor. Baktığımızda, Note 4'te 3220mAh bataryaya yer verilmişti. Note Edge'te ana ekran + kavisli ekranın olduğunu ve teknik özelliklerinin Note 4 ile hemen hemen aynı olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, haliyle şarj performansı Note 4 kadar uzun olmuyor. Yaptığımız denemelerde, Note Edge'in tek şarj ile bir günün üzerinde kullanım sunduğunu gördük. Note 4 gibi ikinci güne ulaşmak ise pek kolay değil. Öte yandan güç tasarruf modu ve cihazın fonksiyonlarını kısıtlayarak siyah beyaz bir ekranda deneyim sunan Ultra Güç Tasarruf modunu kullanarak kullanım süresini artırabiliyorsunuz. Bu esnalarda Note Edge'ten istediğiniz gibi yararlanamıyorsunuz tabii.


Şarj tarafına ekleyeceğimiz bir diğer detay ise, kutuda gelen şarj cihazı. Kutuda gelen hızlı şarj adaptörü (Quick Charge 2.0), telefonu %60 seviyesine kadar yarım saat gibi bir sürede getirebiliyor. Böylelikle özellikle aceleyle çıkmanız gereken durumlarda hatrı sayılır bir şarj seviyesi elde edebilirsiniz.



Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, ANT+, indirme hızlandırıcı, Bluetooth 4.1, NFC, IR LED (uzaktan kumanda), LTE 4G, GPS, Glonass, Beidou gibi özelliklerin bulunduğu telefon, Dropbox'ta 50GB ücretsiz bulut depolama imkanını da sunuyor.


#Sayfa#


Note ile ne farkları var, Note Edge'i almalı mıyız?


İki cihaz arasında şüphesiz en önemli fark, Note Edge'in sağ yan tarafında yer alan kavisli ekranı. Böylece ana ekrandan bağımsız olarak bu ufak ekranda hızlı yol alabiliyor, bildirimleri takip ederek favori uygulamalarımıza erişebiliyoruz.


Baktığımızda iki modelin de işlemci, RAM ve GPU değerleri aynı. İkisinde de Android 4.4.4 işletim sistemi versiyonu bulunuyor ve ikisinin de kameraları aynı. Ek olarak iki modelde de S-PEN ve parmak izi okuyucu sensör yer alıyor.



Note 4'ten biraz daha hafif ve ince olan Note Edge, batarya performansıyla Note 4'ün biraz gerisinde kalıyor. Note 4'te 3220mAh batarya bulunurken Note Edge'te ise 3000mAh batarya var.


Bir diğer önemli fark da fiyatlar. Galaxy Note 4, şu an 2.299 TL fiyat etiketine sahip. Note Edge ise, 2.799 TL fiyat etiketine sahip. Dolayısıyla birçok kullanıcı için arada ciddi bir fiyat farkı var. Öte yandan, Note Edge'in sınırlı sayıda üretildiğini ve kavisli ekran deneyimini yaşamak isteyen kullanıcılara yönelik olarak pazara sunulduğunu da belirtelim.


Son sözlere gelecek olursak...


Samsung Galaxy Note Edge, tasarımı, güçlü özellikleri ve tabii ki sağ yan tarafta konumlandırılan kavisli ekranıyla dikkat çekiyor. Tıpkı Note 4'te olduğu gibi S-PEN, parmak izi okuyucu sensör ve hızlı şarj özelliği de sunan telefon, siyah ve beyaz renk seçenekleriyle ülkemizde 2.799TL fiyat etiketiyle satılıyor.



Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Samsung Galaxy Note Edge - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement