Dubai'de gerçekleşen "ITU Telecom World 2012" konferansında konuşan Eugene Kaspersky, siber savaşın sadece devletleri ve işletmeleri değil, sokaktaki vatandaşı da tehdit ettiğini vurguladı. Kaspersky, bu gerçeğin uluslararası düzeyde tüm taraflar tarafından anlaşılması ve kabul edilmesi gerektiğini savundu.
Kaspersky Lab CEO'su ve Yardımcı Kurucusu Eugene Kaspersky, siber savaş çağında ayakta kalmanın iki önemli faktörünü, uluslararası işbirlikleri ve gelişmiş teknolojiler olarak tanımladı. Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai'de 14-18 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen "ITU Telecom World 2012" konferansında yaptığı açılış konuşmasında Kaspersky, siber silahlanma yarışının tehlikelerinin altını çizdi ve Kaspersky Lab'in hassas endüstriyel sistemleri korumak için verdiği mücadeleyi anlattı.
"Uzun vadede siber savaş, saldırganların, kurbanların ve olaya dahil olmayanların kaybettiği bir mücadele olacaktır" diyen Kaspersky, "Geleneksel silahların aksine, siber savaşta kullanılan araçların klonlanması ve yeniden programlanması oldukça kolay. Bu durumda ayakta kalmak için yapılacak en önemli hareket, altyapıları güçlendirmek için yepyeni ve gelişmiş bir güvenlik örneği kullanmaktır" diye vurguladı.
SİBER SAVAŞIN KIRILMA NOKTALARI
Eugene Kaspersky, yaptığı konuşmada geleneksel zararlı yazılımların önemli altyapılar üzerinde göze çarpan yan etkileri bulunduğunu da hatırlattı. ABD ve Kanada'da gerçekleşen 2003 kesintisi gibi olayların sebebinin de hem yazılım arızası hem de enerji sistemlerinin gerçek durumunun görüntülenememesinin sonucu olduğunu paylaştı.
Siber silah yarışının sürekli devam eden yükselişindeki kırılma noktaları ise hiç kuşku yok ki son iki yılda yaşandı. Bunlardan, Stuxnet ve Duqu, 2010 ve 2011 yıllarında ortaya çıkarıldı. 2012'de ise Gauss ve Flame ile birlikte, hedeflenmiş miniFlame aracı ortaya çıkarıldı.
"BU SAVAŞ İNSANLIK GELİŞİMİNİ YAVAŞLATIYOR"
Açılış konuşmasında Eugene Kaspersky, siber savaşın hiçbir sınır gözetmeksizin uluslararası bir tehdit olduğuna vurgu yaptı. En kritik endüstriyel sistemlere dahi büyük zararlar verebildiğini ekleyen Kaspersky, günümüzde kritik endüstriyel sistemlerin düzgün bir şekilde korunmasının en önemli öncelik olduğuna da dikkat çekti. Eugene Kaspersky, endüstriyel kontrol sistemlerini korumak için Kaspersky Lab tarafından yürütülen çalışmayı şu şekilde özetledi: "Siber silahlanmaya karşı alınacak tedbirlerin başında, yepyeni ve güvenli bir sistemin, güvenilir iş akışını kontrol edecek şekilde yapılanması geliyor. Kaspersky Lab, 'Endüstriyel Kontrol Sistemleri' için güvenilir bir ağ olarak hizmet verecek 'Güvenli Faaliyet Sistemi' (Secure Operating System) üzerinde çalışmaktadır".
Toplantıdan sonra yaptığı açıklamada Eugene Kaspersky, "Siber savaşın insan gelişimini yavaşlatmasına izin veremeyiz. Çünkü bu savaş, sadece devletleri ve işletmeleri değil, sokaktaki vatandaşı da tehdit etmektedir. Kaspersky Lab olarak önceliğimiz, siber tehditlerin kritik altyapıları etkilemesini engellemek. Bu amaç, uluslararası düzeyde tüm taraflar tarafından anlaşılmalı ve kabul edilmelidir" yorumunda bulundu.
Kaspersky Lab'in "Endüstriyel Kontrol Sistemleri" hakkındaki bakış açışı ve "Güvenli Faaliyet Sistemi" için önemli gereklilikler konusundaki görüşlerini öğrenmek için okumaya devam ediniz:
Eugene Kaspersky tarafından girilmiş blog gönderisi.
Securelist.com adresinde, Kaspersky Lab Endüstriyel Sistemleri Güvenlik Departmanı tarafından yazılmış makale.
Son Dakika › Teknoloji › Siber Savaşa Karşı Eylem Çağrısı! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?