Baştan söyleyelim; Sony Xperia T3 büyük bir telefon. 5.3 inç ekranı ile, Sony'nin 5.2 inç'lik Xperia Z2'si ile aynı ekran boyutlarına sahip. Ancak T3'ün fiyatı, aynı şekilde yüksek değil. Bu modelin amacı, üst düzey bir telefon boyutunu size sunarken, özellikler düşürülerek daha uygun fiyatlı bir alternatif olabilmek.
Geçtiğimiz yıl, bu telefonun kardeşi Xperia T2 Ultra, benzer bir yöntem denemiş, ancak 6 inç ekranı ile ayarı bir miktar kaçırarak pek çok kişinin tutmak istemediği bir telefon olmuştu. Bu telefon ise, daha "normal" boyutlarda kalarak çok daha rahat bir cihaz.
Ancak buradaki en önemli soru, bu telefonun fiyatlandırmasının doğru yapılıp yapılmadığı. Xperia T3, üst seviye Sony telefonların süslerini taşımıyor ama fiyatı yine de biraz yüksek: 1.300 TL seviyesinde... Bu fiyat, benzer özellikli 4G Motorola Moto G'nin fiyatının iki katı olmasının yanı sıra, tanıtılan yenilenmiş Moto G2nin de fiyatının oldukça üstünde. Dahası, geçtiğimiz yılın pek çok üst seviye telefonundan bile daha pahalı.
Yüksek Fiyat?
Google Nexus 5 ve LG G2 gibi daha güçlü telefonların fiyatlarının da aynı seviyede olduğu düşünülürse, Sony Xperia T3'ün fiyatının yüksek olduğu düşünülebilir. Ama eğer bir Xperia T3 alırsanız, bu telefonda beğenilmeyecek pek fazla özellik bulunmadığını da göreceksiniz.
Xperia T3, Xperia Z2'nin fiyatı düşürülmüş bir hali. T3'ün kenarlarında bulunan metal parçalar, klasik Xperia görüntüsünün sağlanması adına koyulmuş ince kaplamalarken, Z2 çoğunlukla metal bir gövdeden oluşmakta. Bu telefon çoğunlukla plastik ve büyük kardeşinin cam arka yüzünden de yoksun. Ancak bu durum o kadar da kötü değil.
Xperia T3, iki tonlu gümüş ve siyah bir tasarıma sahip ve en önemli özelliklerinden biri, sahip olduğu muhteşem incelik. 7mm kalınlığı ile var olan en ince telefonlardan biri olan T3, aynı zamanda Sony içerisinde de sınıfının en incesi olma özelliğini taşıyor.
Klasik Xperia Görüntüsü
Xperia T3'ün kenarlarında bulunan plastik hafif şişlikler telefonun Z2'ye göre biraz daha geniş gözükmesine sebep oluyor ancak sahip olduğu incelik, tutumunu oldukça kolaylaştıracaktır. Ayrıca, T3'ün plastik arka yüzü, Z2'nin cam arka yüzüne göre çok daha sağlam bir izlenim bırakıyor.
Sony Xperia T3 de, diğer orta ve üst seviye Sony telefonlarda olduğu gibi içerisinin açılmaması adına adeta "mühürlenmiş" durumda. microSD ve microSIM slotlarına, telefonun yan tarafından ulaşılıyor ve telefonun diğer yanında da bir microUSB girişi bulunmakta. Bunlar da, Xperia T3'ün su geçirmez özelliğe sahip olmadığını açıkça gösteren ilk uyarılar olarak karşımıza çıkıyorlar. Ancak, Sony'nin normal Omnibalance tasarımının bazı diğer özellikleri T3'te de bulunmakta. Güç tuşu, kolay ulaşım için bir yanın tam ortasında bulunuyor. Ses düğmeleri ise daha küçük boyutlu bir telefonda olacağın aksine, bu tuşun hemen altında yer alıyorlar. Bütün tuşların kolay ulaşılabilir yerlerde bulunması, telefonun sahip olduğu büyük boyutu bir nebze daha kolay kullanılır hale getiriyor. Kısacası Sony, büyük boyutlarda bir telefon yapmayı, neredeyse hiçbir negatif etki olmadan başarmış.
Sony Xperia T3'ün 5.3 inç IPS LCD ekranı, 1.280 x 720 piksel çözünürlüğe sahip. Akıllı telefon hayranları şimdiden bu çözünürlüğün bu boyuttaki bir telefon için o kadar da yüksek olmadığını fark etmişlerdir. Bu çözünürlük, daha ucuz olan 4.5 inçlik Motorola Moto G'nin sahip olduğu çözünürlükle aynı. Aynı fiyat çerçevesindeki diğer telefonlar ile karşılaştırıldığında, bu ekranın keskinliği de çok farklı değil. Ancak, bir miktar düşük olan 227ppi piksel yoğunluğuna rağmen, yazıların köşelerinde ufak bir yumuşama görülse de, belirgin bir pikselleşme söz konusu değil.
Sony, belirgin bir şekilde ekranın düzgün gözükmesi için uğraşmış durumda. T3'ün renk kalibresi, Sony Xperia Z2'ninki ile oldukça benzer durumda. Bunun anlamı da, tam doğru olandan belki bir ton daha doğru olan, iyi ayarlanmış ve canlı renkler ile karşılaşmanız. Bu etkileyici ekran karakterini de, büyük olasılıkla Sony'nin Triluminous teknolojisine borcuyuz.
Zıtlık ve siyah seviyeleri de oldukça iyi, çözünürlükten dolayı yaşanan hayal kırıklığını onarmak adına yardımcı oluyorlar. Ekrana ne açıdan baktığınıza göre belirgin bir şekilde değişen arka ışık aydınlatması söz konusu ancak, bakış açısı ile beraber zıtlık değişmiyor ve görüntü mükemmel bir şekilde kalmaya devam ediyor.
Ekranın alt kısmında, standart Android sanal tuşları bulunuyor. Ekran üzerinde hiçbir fiziksel tuş yok. Bu durum daha küçük ekranlı bir telefonda ekranın sıkışık ve küçük gözükmesine sebep olabilirken, 5.3 ekran için sorun yaratmıyor.
Bu boyuttaki bir ekran ile mobil medya aktiviteleri de rahatlıkla gerçekleştirilebilmekte. Başarılı renk ve zıtlık da, oyunlar ve filmler için neredeyse çözünürlük kadar önemli olan şeyler. Tabi bu fiyat çerçevesinde daha üst seviye ekranlar olduğu gerçeğini de unutmamak lazım.
Düşük çözünürlüğün kendini en çok gösterdiği yer ise internet. Tam internet sayfaları, bu boyuttaki bir 1080p ekranda oldukça keskin gözüküyorlar ancak küçük yazılar Sony Xperia T3'te o kadar da belirgin olmayabiliyorlar. Daha ucuz bir telefonda böyle bir şeyden şikayet etmek neredeyse acımasızlık olurdu ancak telefonun fiyatı 1.300 TL olunca, bu şikayet de haklı gözükmeye başlıyor.
Açık Havada Ekran...
Ekranın dikat çekici özelliklerinden bir diğeri ise açık havada da görüntü kalitesinden pek bir şey yitirmiyor olması. Düzgün bir yansıma engelleyici kaplama, neredeyse hiç hava boşluğu olmayan bir ekran yapısı ve saygı duyulur seviyelere çıkabilen en üst parlaklık seviyesi ile beraber, Sony Xperia T3, dış mekanlarda kullanmak için oldukça uygun bir telefon. Ayrıca, böyle bir telefondan bekleyebileceğiniz gibi, ışık algılayıcıları ile ortam ışığı ölçülerek, parlaklık ayarı otomatik bir şekilde yapılıyor.
Gerçek ekran sevdalıları için bir miktar ekran özelleştirmesi de mümkün durumda. Galaxy S5'in aksine, renk doygunluğunu ciddi şekilde değişen modlara ulaşamıyorsunuz ancak Sony Xperia T3'ün beyaz dengesini, kırmızı, yeşil ve mavi kullanarak değiştirmeniz mümkün. Bu durum, telefonunuzun ne kadar "sıcak" ya da "soğuk" bir hisse sahip olduğunu doğrudan etkiliyor.
Sony Xperia T3, temel olarak Sony Xperia Z2'nin özellikleri kesilmiş hali olduğu için, bu telefonda tam olarak nelerin eksik olduğunu merak edebilirsiniz. Ancak öncelikli olarak neler kazandığınızla başlamakta fayda var.
Xperia T3, güzel gözüken çok renkli bir uyarı LED'ine sahip ve Xperia E1 gibi telefonlardaki temel sürümden daha kaliteli. Ayrıca, var olan bağlantı yöntemlerinin, yani Wi-Fi, Bluetooth 4.0 ve GPS'in yanına NFC de eklenmekte.
Daha önce de bahsedildiği gibi gibi, Xperia T3 ile beraber bir microSD kart girişi de kazanmaktayız. Bu kart girişine ucuz telefonlarda, pahalı telefonlara göre çok daha sık rastlıyoruz. Bunun sebebi ise tabii ki var olan düşük hafızanın bu kart girişlerini neredeyse "zorunlu" kılması.
Ancak en önemli özellik olarak karşımıza 4G çıkıyor. Her ne kadar orta seviye telefonlarda giderek daha sık bir şekilde karşımıza çıkıyor olsa da, 4G ile beraber Xperia T3, "gelecek desteğini" kazanmış bulunuyor. Cat4 LTE kullanımı ile beraber de, şu anda 4G ağlarının kullandığı hızlar ve çok daha fazlası rahatlıkla destekleniyor.
Sony Xperia T3'ün eksikler listesi, ne yazık ki artılar listesinden çok daha uzun. Öncelikli olarak, 8GB dahili hafıza böyle bir telefon için çok düşük. SD kart girişine rağmen, Sony bu telefonu 16 GB'a çıkartabilirdi. Sonuç olarak büyük programların SD karta yüklenmesi gibi bir şey her zaman geçerli olmayabiliyor.
Xperia T3'ün yazılımı bu 8 GB hafızadan ihtiyacı olanı aldıktan sonra, geriye sadece 4GB gibi bir boş alan kalıyor. Aynı fiyat çerçevesinde LG G2 size 32 GB depolama alanı sunuyor.
Sadece 1 GB RAM
Bir diğer eksik özellik ise RAM alanında geliyor. Xperia T3'ün sahip olduğu RAM miktarı sadece 1GB ile sınırlı. Yine, aynı fiyat çerçevesindeki telefonlar 2 GB RAM sunmaktalar ve Xperia Z2 3GB RAM'e sahip durumda. RAM'in önemini ise basit bir şekilde anlatmak çok mümkün değil. RAM, normal bir hafıza alanı gibi oyunlar ve benzerlerinin yüklenmesi ile doldurulmuyor ancak ne zaman telefonunuz bir uygulama çalıştırsa, belli bir miktar RAM kullanıyor. RAM belirli bir seviyenin altına düştüğü zaman telefonunuz aşırı yavaşlamaya başlıyor.
RAM'in düşük olmasının etkisi anında gözükmese de, uzun vadede, Xperia T3'ün sırtına ne kadar yük bindirebileceğinizi belirliyor. Bir süre sonra, var olan uygulama sayısı ile beraber telefonun hızı oldukça düşecektir.
Hoparlör kalitesi
T3'ün oyunu kaybettiği bir diğer detay ise, Xperia Z2'de bulunan stereo hoparlör. Bu muhteşem stereo hoparlör yerine daha standart bir mono ses çıkışı sunulmuş. Bu ses çıkışı size stereo sunmuyor ve tonu, ince telefonlarda alıştığımız bası düşük, ince bir ses. Ancak kendi sınıfına göre oldukça yüksek bir ses verebilmekte. Kısacası hoparlör kusursuz değil ama ortalamanın da altına düşmüyor.
Pek çok açıdan bakıldığında, Sony Xperia T3'ün oldukça basit bir telefon olduğunu söylemek mümkün. Ancak bu telefom, Xperia Z2 ile aynı güncel arayüzü kullanmakta.
Bunu Sony'nin Xperia E1 ve Xperi M2 de dahil olmak üzere diğer telefonları için söylemek mümkün değil. Burada, fazladan birkaç görsel öğe ile telefonun, Nexus 5'in Google Now/Experience arayüzü kadar temiz ve kesin gözükmesi sağlanmış durumda.
Arayüze hızlı bir bakış atıldığında eski Xperia UI'si ile hemen hemen aynıymış gibi gözükecektir. Ancak daha derin bir incelemede, arayüzün çok daha "taze" olduğu gerçeği ile karşılaşıyoruz. Sony, çok daha çekici ve temiz gözüken bir arayüz yaratmış durumda. Bu arayüz, standart Android arayüzünden çok sapmıyor gibi gözüküyor ve pek çok karmaşık kullanıcı arayüzünün arasında, böyle bir arayüz ile karşılaşmak oldukça güzel.
Uygulamalar, uygulamalar...
Xperia T3'ün mükemmele yakın olan arayüzü ile ilgili tek sıkıntı, beraberinde gelen geniş bir uygulama grubu. Bu alanda büyük bir yenilik bulunmamakta. Bu arayüzü paylaşan Z2 veya M2'de yüklü olarak sunulan uygulamaların aynıları, burada da sunulmakta ve pek çoğu, işinize yaramayacak.
Bu uygulamalar, Sony'nin müzik, film ve fotoğraf uygulamaları, Sony'nin uygulama mağazası ve gereksiz bir sosyal/ haber bildirim uygulaması Socialife News'ten oluşuyorlar. Walkman uygulaması tabii ki başarılı ama diğerleri için ücretsiz, çok daha iyi alternatifler bulmanız mümkün. Mevcut uygulamaların silinmeleri de mümkün değil; eğer telefonunuzu root'lamayı düşünmüyorsanız...
Sony, Shazam-a-like TrackID ve birkaç resim düzenleme uygulaması gibi bir grup uygulamayı daha telefona yüklemiş durumda ancak bu uygulamalar silinebiliyor. Sony'nin çok fazla ekstra eklediği doğru. Ancak birkaç standart Google uygulaması bulunduran, tamamlanmamış, kötü bir arayüz yerine, birkaç ekstra uygulama bulunduran ancak düzgün ve rahat bir kullanıma sahip bir uygulamaya sahip olmak çok daha tercih edilebilir bir seçenek.
Ortalama performans
Xperia T3, sadece 1GB RAM'e sahip olması ve giriş seviyesi denilebilecek Snapdragon 400 işlemciyi kullanıyor olmasına rağmen, arayüz telefon üzerinde çok büyük bir ağırlık oluşturmuyor. Telefonun "sadece" 720p görüntüler oluşturması gerekiyor olmasından kaynaklı, önemli bir gecikme söz konusu değil.
Tabii ki, 1 GB RAM ve işlemci bir süre sonra yükleyebileceğiniz uygulama miktarını sınırlayacaktır. Ayrıca, T3'ün kullandığı işlemcinin pek çok düşük bütçeli telefon ile neredeyse aynı olması ayrı bir soru işareti yaratıyor. Snapdragon 400 çipinin genel kullanımı Android 4.4.2'nin hızlı kalması için yeterli. Ancak 3D oyunlar gibi uygulamalar karşısında, Snapdragon 800 veya 801 ile elde edebileceğiniz performansın çok uzağında kalacaksınız.
Örneğin LG G2 ile Dead Trigger 2 oynadığınızda, parlak yüzeyler ve ışık etkileri hemen belli oluyor. Sony Xperia T3'te ise görseller daha düz gözüküyorlar.
Sony Xperia T3'ün bataryası da "mühürlü" arka kapağın gerisinde kalan parçalar arasında. Ancak bu bataryanın 2500 mAh kapasitesi olduğunu zaten biliyoruz. Telefonun düşük çözünürlüğü, batarya ömrünü olumlu yönde etkiliyor. Ama genele baktığımızda, Xperia T3'te mükemmel bir pil ömrü bulunduğunu söylemek pek mümkün değil.
90 dakikalık bir 720p video, en yüksek parlaklık ayarında oynatıldığı takdirde, telefonun şarjının %27'si azalıyor. Bunun anlamı da, eğer bu telefon ile video izlemek isterseniz, yaklaşık olarak beş buçuk saat boyunca telefonun açık kalabildiği. Günlük kullanımda da, Xperia T3'ün şarj seviyesinin düşmesi oldukça seri ve kolay.
Parlaklık konusunda oldukça cömert olunması ve Snapdragon 400'ün Snapdragon 800 kadar efektif olmamasının da, pil ömrünün sıradan olmasında büyük bir payı bulunduğunu söyleyebiliriz...
Enerji modları
Ancak Sony, her zamanki gibi güç tasarrufu adına da bazı özel modlar oluşturmuş durumda. "Stamina, low-battery ve location-based Wi-Fi" olarak isimlendirilmiş üç farklı mod bulunmakta. "Stamina" modunda, performans ve uygulamaların arka plan verilerine ulaşımı sınırlanarak, pil ömrü neredeyse iki katına çıkartılıyor.
"Low-Battery" modu, tam anlamıyla bir enerji tutucu olarak, özellikle şarjın azaldığı anlarda işinizi oldukça kolaylaştırıyor. "Location-based Wi-Fi" modunda ise, bulunduğunuz bölgede daha önce kaydedilmiş bir Wi-fi ağı olup olmaması durumuna göre kablosuz ağ bağlantısı açılıyor veya kapatılıyor.
Başka bir deyiş ile, en yüksek performanta Sony Xperia T3'ün pil ömrü çok uzun olmasa da, sunulan modlar ile beraber pil ömrünü uzatmanız mümkün.
Xperia T3'ün asıl kamerası 8 MPçözünürlük sunuyor. kamera arayüzü ise, diğer Xperia'larda kullanılan arayüzün aynısı. Fabrika ayarları, üst seviye bir otomatik algılama ayarına çekilmiş durumda. Bu ayardayken yapmanız gereken tek şey, neyin üzerine odaklanmak istediğinizi seçmek ve geri kalan her şey telefon tarafından halledilmekte. Bu çekim sırasında kullanılan seçenekler de ekranın köşesinde gösterilmekte ki bu da güzel bir ayrıntı olarak karşımıza çıkıyor.
HDR seçeneğini kullanmak için, manuel seçeneğe geçmeniz gerekiyor ve bu seçenek üzerinden kendiniz HDR seçimine geçebiliyorsunuz.
İyi bir ışıklandırmada, Xperia T3'ün fotoğrafları oldukça başarılı. Ancak, fotoğrafların doğallıktan bir miktar uzaklaşmasının önüne geçmek pek kolay değil. Gece çekimlerinde ise, kumlanma ve renklerin karışması rahatsız edici olabiliyor.
T3'ün kamerası yeterli bir kamera ama çok da iyi değil. Ayrıca, düşük ışık performansı, diğer bazı Xperia telefonlarına göre düşük kalıyor. Xperia Z2, parlaklığı inanılmaz bir şekilde arttırırken, T3, bu fotoğrafların karanlık kalmalarına izin veriyor.
Kamera arayüzünde pek çok farklı ve eğlenceli seçenek sunulmuş durumda. Güçlendirilmiş gerçekklik modu, fotoğraflarınızın içerisinde 3D dinozorlar veya balıklar yerleştirmekteyken, pek çok farklı filtreye ulaşmak da mümkün.
Video çekim kalitesi 1080p sınırına kadar çıkıyor. 4K kalitesine veya optik sabitleyicilere ulaşmak bu telefonda mümkün değil. Aynı fiyat çerçevesinde, hem Nexus 5 hem de LG G2, optik görüntü sabitleyicisi sunuyor.
Telefonun ön kamerası ise, 1.1 megapiksel çözünürlüğe sahip ve selfie fotoğraflar için yeterli performansı sunuyor.
Sony Xperia T3, orta seviye bir telefon için yeterli özelliklere ve performansa sahip; en azından ortalamanın altına düşmüyor. Ama 1.300 TL seviyesindeki fiyatı, onu piyasadaki güçlü rakiplerinden birkaç adım geriye götürüyor.
LG G3'ün piyasaya çıkmasıyla fiyatı aynı seviyeye gerileyen LG G2 hem daha güçlü, hem de daha fazla depolama alanına sahip. Google'ın Nexus 5'i için de aynı şeyleri söylemek mümkün.
Kısacası Xperia T3, şık tasarımı ve büyük ekranına rağmen, "kesinlikle alın" dedirten bir telefon değil. Ama konu üretim kalitesi olduğunda, hemen hiç birinin t^'ün eline su dökemediği gerçeğini de aklınızın bir köşesinde bulundurun...
Son Dakika › Teknoloji › Sony Xperia T3 Testte! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?