, yeni özellikleriyle işletim sisteminin kalıcı hale gelen sorunlarını çözüp, başlat menüsü gibi yeni işlevlerle kullanıcıların işini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Şanslıyız ki Microsoft, arayüz konusunda tekerleği baştan icat edip, kullanıcılara ve güvenlik profesyonellerine yeni sorunlar getirmek istemiyor.
Tabi mi her şey kullanım kolaylığı ve başlat menüsünden ibaret değil. Windows 10'da hacker'lara yeni açıklar sunmak istemeyen Microsoft'un yeni platformunda yaptığı güvenlik geliştirmeleri de var.
Webroot tehdit-güvenlik araştırmacısı Brenden Vaughan, Windows 10'un tehditleri azaltmakta büyük bir adım attığını söylüyor. Vaughan'a göre Microsoft, Windows 10'da yaptığı güvenlik geliştirmeleriyle hacker'lara kullanabilecekleri daha az güvenlik zaafiyeti bırakıyor. İşte Windows 10'da yapılan, hacker'ların canını sıkacak en önemli 3 geliştirme.
1. Çoklu-faktör oturum açma
Microsoft'un Windows 10'a oturum açma için yeni yöntemler ekleyeceği biliniyor. Örneğin bir Windows Phone'unuz varsa, PC'nizi kullanabilmek için Bluetooth veya Wi-Fi bağlantısını şart koşabileceksiniz.
IT analisti Charles King, parola gibi bir korumanın yanında ikincil olarak örneğin bir parmak izi okuyucusunun kullanılmasının şart olabileceğini söylüyor. Bu tür özelliklerin işletim sistemiyle birlikte gelmesi, onların kullanımını ve yönetimini çok daha kolay bir hale getirebilir.
2. Kişisel ve kurumsal verilerin ayrılması
Bu tür bir işlevi BlackBerry Bold ve Samsung Galaxy S5 gibi telefonlarda görmüştük. King, böyle bir işlevin Windows 10'a ekleneceğini ve kullanıcı hiç fark etmeden çalışacağını iddia ediyor.
King'e göre "'kurumsal' sayılan tüm uygulamalar, veriler, epostalar, web site içerikleri vs. kullanıcı müdahalesine gerek kalmadan otomatik olarak şifrelenecek. Aynı teknolojiyi Windows Phone'da destekleyecek, bu sayede korumalı belgelere telefondan erişilebilecek."
3.Güvenilir uygulamalar
IT profesyonellerinin başını en çok ağrıtan bir konu da, son kullanıcı bilgisayarlarına yüklenen üçüncü parti uygulamalardır. Kurumsal anlamda kullanım onayı olmayan yazılımlar, sorun teşkil edebilir.
Microsoft, Windows 10 ile bu soruna da bir çözüm getiriyor. Yeni işletim sistemiyle birlikte IT tarafından "güvenilen" ve onaylanan uygulamaların öncelikle oturum açması gerekiyor. "Güvenilir uygulamaların Microsoft'un yetkilendiriği imza hizmetleri tarafından imzalanması gerektiğinden kurumlar, hangi uygulamaların güvenilir olduğuna karar vermekte tam bir esnekliğe sahip oluyorlar."
Vormetric ürün yönetimi başkan yardımıcısı Derek Tumulak, işletim sisteminin özellikle izin verilmemiş yazılımları yüklemesine engel olarak, son zamanlarda gerçekleşen POS saldırılarının çoğunun engellenebileceğini söylüyor.
Son Dakika › Teknoloji › Windows 10'a 3 Önemli Yenilik - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?