4 Şubat Dünya Kanser Günü - Son Dakika
Yerel

4 Şubat Dünya Kanser Günü

4 Şubat Dünya Kanser Günü

Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kanser hastalığıyla ilgili bilinen yanlışları anlattı.

04.02.2013 10:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kanser hastalığıyla ilgili bilinen yanlışları anlattı.

Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, kanser hastalığının dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada geldiğini belirterek, önemli bir toplum sağlığı problemi olduğunu dile getirdi.

Kanserden korunmanın büyük önem arz ettiğine dikkat çeken Kutlu, "Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmekte, bölge veya şehirlerimiz arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar bulunmamaktadır. Bununla birlikte, ülkemizdeki kanser vakalarının önemli bir kısmı sigara ve obeziteyle ilişkilidir. Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir" dedi.

Kutlu, kanser hastalığıyla ilgili bilinen doğru ve yanlışları ise şöyle sıraladı:

"Yanlış 1; kanser bir sağlık sorunudur. Doğru; kanser sadece bir sağlık sorunu değildir. Sosyal ve ekonomik yönleri de olan insan haklarını etkileyebilen bir sorundur. Yanlış 2; kanser, gelişmiş ülkelerde, yaşlı ve refah düzeyi yüksek insanlarda görülen bir hastalıktır. Doğru; kanser küresel bir sorundur, her yaşta görülebilir. Özellikle gelişmekte olan ülkeleri etkilemektedir. Yanlış 3; kanser ölüm demektir. Doğru; günümüzde yeni tedavi yöntemleriyle pek çok kanser türünde uzun yaşam sürelerine ulaşılmıştır. Ülkemizde tüm kanser tedavileri ücretsiz yapılmakta ve modern tıptaki standart bütün tedavilere ulaşılabilmektedir. Yanlış 4; kanser benim kaderim, ondan kaçamam. Doğru; kanser önlenebilir bir hastalıktır. Doğru stratejiler ile her üç kanserden birisi önlenebilmektedir." - ADIYAMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 4 Şubat Dünya Kanser Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement