Saruhanoğulları döneminde yaptırılan ve Anadolu Türk Mimarisi'nde benzer bir örneği daha bulunmayan yaklaşık 700 yıllık Darphane binası, evsiz barksızların mekanı haline geldi. 700 yıllık tarihi binanın evsiz barksızların mekanı haline gelmesi çevre sakinlerinin de tepkisini çekiyor.
İshak Çelebi Mahallesi'nde bulunan ve Ulu Cami'nin hemen yanı başında bulunan darphane binası Saruhanoğlulları tarafından yaptırılan ve günümüze kadar ulaşan ender eserlerden birisi olarak dikkat çekiyor. Yıllarca virane halde kalan ve daha sonra restorasyonu yapılan tarihi bina bu sefer de sahip çıkılmadığı için evsiz barksızların mekanı haline geldi.
Spil Dağı'nın kuzey eteklerinde, Ulu Camii'nin batısında yer alan kare planlı, iki katlı, üzeri kubbe ile örtülü olan bina kesme ve moloz taştan yapılmış. Alt katı sivri tonozlarla örtülü yan yana iki mekan halinde düzenlenmiş olan binanın üst katın ön cephesinde sivri kemerli sağır nişler içine yerleştirilmiş pencere bulunmakta. Binanın niteliği ile ilgili kesin bir bilgi olmamakla birlikte, Saruhanoğulları'ndan İlyas Bey'e ait 1362 tarihli bir sikkeyle birlikte bulunan bir miktar sikke sebebiyle bina "Darphane" olarak adlandırılıyor.
Benzer bir örneği ile karşılaşılmayan darphane binası, plan türü bakımından bilinen ilk ve türünün tek örneği olması açısından da Türk mimarlık tarihi açısından büyük önem taşıyor.
Restore edildikten sonra adeta kaderine terk edilen darphane binasının çevresinde oturan vatandaşlar ise binaya tanımadıkları kişilerin girip çıktığını içine yorgan döşek atarak burada kalmaya başladıklarını söyleyerek, duruma bir çözüm bulunmasını istediler. Tarihi binanın değerine yakışır bir şekilde yeniden kullanılmasını isteyen vatandaşlar yetkililerin bu konuda daha duyarlı olmalarını istediler. - MANİSA
Son Dakika › Yerel › 700 Yıllık Darphane, Darp Edildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?