Zengin bitki örtüsü bulunan sığ tatlı su gölleri ve sazlıkları yaşam alanı olarak belleyen Akkanatlı sumru (Chlidonias leucopterus), Karacadağ'ın güzelliğine güzellik katıyor.
Üç mevsim Karacadağ'da görülüyor
Henüz popülâsyonuyla ilgili net bir bilginin olmadığı Akkanatlı Sumrular, bölgemizde genellikle volkanik Karacadağ'ın zirvesine yakın göllerin üstünde görüşüyor. Göller üstünde yavaş uçarak sudaki balıkları gözlemleyen Akkanatlı Sumrular, ani bir dalışla sudaki avını alarak bunu bulunduğu yerde tüketiveriyor. Genellikle avını havada tüketen Akkanatlı Sumrular, büyük balıkları ise göl kenarındaki bir kayaya tüneyerek tüketiyor.
Karacadağ'da ürüyor mu?
Ülkemizde İlkbahar ve sonbahar göçünde rastlanan Akkanatlı Sumruların ülkemizde çok az sayıda ürediği düşünülmektedir. Ancak yılın 3 mensimi boyunca görüldükleri Karacadağ'ta üreyip üremedikleri henüz kanıtlanmış değil. Ancak uzmanlar, Akkanatlı Sumruların genelde sazlıklarda koloniyel üredikleri, yavrularının 24- 25 günde uçmaya başladığını belirtiyorlar.
Göç döneminde ülkenin hemen bütün bölgelerinde olduğu gibi Karacadağ'da sıkça görülen Akkanatlı Sumrular, genellikle suda yaşayan omurgalılar, balıklar ve amfibilerle besleniyor.
Uzman tanımı
Uzmanların Akkanatlı Sumru'ya ilişkin tanımları ise şöyle: "Üreme döneminde kanat üstleri, kuyruk sokumu ve kuyruğu beyazdır, kafa, göğüs ve karın siyahtır, kanat altında siyahlık dirseğe kadar ulaşır. Üreme dışı giysisinde tepenin gerisinde çok az siyahlık kalır, kanatlar beyaza yakın gri, karın ve göğüs beyazdır."
Kaynak: Özgür Haber Gazetesi
Son Dakika › Yerel › Akkanatlı Sumrunun Balık Keyfi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?