Arı Üreticilerine Bakım Önerisi - Son Dakika
Yerel

Arı Üreticilerine Bakım Önerisi

Arı Üreticilerine Bakım Önerisi

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Arıcılık Bölüm Başkanı Öztürk, arı üreticilerinin kovanları 11.00 ve 14.00 saatleri arasında, rüzgarsız havalarda kontrol etmesi gerektiğini bildirdi.

10.02.2014 13:15

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Arıcılık Bölüm Başkanı ziraat yüksek mühendisi Cahit Öztürk, arı üreticilerine uygun bakım teknikleri hakkında önerilerde bulundu.

Öztürk, yaptığı açıklamada, kış aylarında doğu ve güneydoğu illerinden arıların iklim olarak daha uygun olduğu için Mersin'e getirildiğini belirterek, özellikle şubat ayının arı yetiştiriciliği için çok önemli olduğunu söyledi.

Arıların bu ayda biriktirdikleri besin kırıntılarını tükettiğini anlatan Öztürk, şöyle devam etti:

"Arılar ellerindeki besin kırıntılarını kullandıkları şubat ayında gerekli kontrolleri yapılmaz ise o döneme kadar sağlıklı gelen kolonilerin ölmesi söz konusu olabilir. Arı kovanlarının kontrolünde hava sıcaklığının 15 derecenin üzerinde olduğu rüzgarsız havalarda, genellikle öğle saatlerinin tercih edilmesi gerekir. 11.00 ve 14.00 saatleri arasında kovanlar hızlı bir dönemde kontrole tabi tutulmalı. Bu kontrollerde yeterli besin stokları, ana arı ve yumurta, arı mevcudunun azalıp azalmadığı, varsa bir hastalık olup olmadığına bakılmalı."

Kontrollerde ana arısı olmayan kolonileri belirleyip bir başka ana arısı olan koloni ile birleştirerek güçlerini birleştirmek gerektiğini belirten Öztürk, bu sayede kolonilerin bahara kadar rahat yaşamlarını sürdürebileceğini ifade etti.

Öztürk, kontroller sırasında besinlerin azaldığının belirlenmesi halinde takviye yapılması gerektiğini anlatarak, şöyle konuştu:

"Kuluçka faaliyeti Akdeniz Bölgesi'nde genellikle ocak ve şubat aylarında başlamış oluyor ki bu da arıların hızlı bal tüketmesi anlamına geliyor. Bu daha fazla besin tüketimine ihtiyaç duyduğu anlamına geliyor. Arılar bu dönemde besin sıkıntısı yaşayabilirler. Burada dikkat edeceğimiz en önemli husus, kek yerine bal şerbeti, ya da koyu şeker şerbeti veya arı yemi verilmeli. Kek kesinlikle tercih edilmemeli çünkü kek arıları su içmeye teşvik ettiği için arı su aramaya çıkar ve soğuk nedeni ile enerji kaybı yaşayan arı olumsuz etkilenir ve kovana gelemeden ölür." - Mersin

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Arı Üreticilerine Bakım Önerisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement