Astım Vakaları Her Geçen Gün Artıyor - Son Dakika
Yerel

Astım Vakaları Her Geçen Gün Artıyor

Astım Vakaları Her Geçen Gün Artıyor

Özel Aydın Medline Hastanesi Acil Sağlık Operasyonları Sorumlusu Dr.

17.07.2013 11:28

Özel Aydın Medline Hastanesi Acil Sağlık Operasyonları Sorumlusu Dr. Barış Mutluer, Astım hastalığının belirtileri, dikkat edilmesi gereken hususlar ve hastalara uygulanacak ilk yardım konularında uyarılarda bulundu.

Astımın dış ortamda bulunan çeşitli alerjenlere karşı havayollarının daralması ile kendisini gösteren ve ataklarla seyreden kronik bir akciğer hastalığı olduğuna işaret eden Dr. Barış Mutluer, bu alerjenlerin genel olarak sigara dumanı, duygusal faktörler, egzersiz, soğuk havaya maruz kalma gibi tetikleyici sebeplerden oluştuğunu söyledi. Astımın en önemli belirtisinin nefes darlığı olduğunu belirten Mutluer, "Nefes darlığının yanında kuru ve inatçı bir öksürük, göğüste tıkanma, yapışkan, saydam ve miktarı az bir balgam, hışırtılı nefes alma da görülür. Yaşanan astım krizlerinde hastada morarma görülebilir. Hastaların atakları ile ilgili özellikler sorgulandığında, bunların çoğu kez gecenin ilerleyen saatlerinde ve sabaha karşı ortaya çıktıkları veya tetikleyen faktörlerle karşılaşma durumunda geliştikleri anlaşılır" dedi.

Dr. Mutluer, Astım hastalığında dikkat edilmesi gereken unsurları şu şekilde sıraladı; "Sigara içmeyin, içilen ortamlardan uzak durun. Alerjiniz olduğunu bildiğiniz alerjenlerden uzak durun. Evinize özel düzenlemeler yapın, toz tutacak halı ve kilimleri kaldırın. Tüylü koltukları, minderleri ve fazla yastıkları kaldırın. Tütsü gibi güçlü kokuları evden uzak tutun. İlaçlarınızı kullanmayı ihmal etmeyin. Klimanızın filtresini sık sık değiştirin. Evinizi süpürmeyin, silin. Battaniye gibi tüylü örtülen tercih etmeyin. Yatak takımlarınızı nevresim ile kaplayın. Polenlerin yoğun olduğu mevsimlerde camları kapatın, mümkün olduğunca evde ya da kapalı alanlarda olmaya özen gösterin"

ASTIM HASTALIĞININ İLK YARDIMI NASIL OLMALI

Astım krizlerinin bazı durumlarda çok ileri derecede nefes darlığı yapabileceğinin altını çizen Mutluer, şu uyarılarda bulundu: "Hasta kaygılı, zor ve hırıltılı nefes alan, morarmış, öksüren, soğuk terleyen, çarpıntılı bir haldedir. Ağır astım krizleri bazen öldürücü boyutta olabilir. Bu durumdaki hastaya ilk olarak ilacı verilmeli ve hastanın göğsünü sıkıştıran kravat, sıkı gömlek gibi giysiler varsa gevşetilmelidir. Hasta bol temiz havalı bir yere alınarak, kolay solunum sağlayacağı bir konuma getirilmelidir. Hastayı bir masa başına hafifçe öne eğik biçimde oturtmakta yarar vardır" - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Astım Vakaları Her Geçen Gün Artıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement