Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mevlüt Özben, "Endüstriyel tıp, biz tüketicilerini sağlık takıntılı tipler haline getirdi" dedi.
Sosyoloji program koordinatörü Özben, yaptığı açıklamada, endüstriyel tıbbın son yıllarda yaşamları tıbbileştirmekle kalmayıp söz konusu tıbbileştirmenin bir sonucu olarak pek çok kişiyi de sağlık takıntısı olan endişeli tipler haline getirdiğini söyledi.
Ölüm ve sağlık söz konusu olduğunda herkesin korktuğunu anlatan Özben, "Büyük korkularımız, yaşadığımız anda dahil olmak üzere yaşamlarımızın geri kalan kısmını başkalarının yönetimine-denetimine bırakmaya gönüllü hale getiriyor bizi. Küresel kapitalizmin gözde alanlarından biri olan endüstriyel tıp çok iyi kullanıyor bu zafiyetimizi" dedi.
Gündelik yaşamın tıbbileştirildiğini belirten Özben, şunları kaydetti:
"Doğum, ölüm, menopoz ve yaşlılık gibi doğal olaylardan, tüketim alanlarına, hatta gündelik konuşmalarımıza kadar pek çok şey gündelik yaşamın tıbbileştirilen alanlarıdır. Bizler gündelik yaşamlarımız içerisinde, sağlıklı-sağlıksız ikiliğini ne kadar sıklıkla kullanıyorsak yaşamlarımız da o oranda tıbbileştirilmiş demektir. Örnekler vermek gerekirse, kalorisi hesaplanmış yiyecek ve içecekler. Bitki çayları, hangi çayın neye iyi geldiğini artık hepimiz biliyoruz. Anti-oksidan içeren gıdalar. Lifli yiyecekler. Tedavi eden ayakkabılar, terapi sabunları."
Gündelik yaşamın tıbbileştirilmesinin bir eksen kaymasına sebebiyet verdiğini ifade eden Özben, "Endüstriyel tıp biz tüketicilerini sağlık takıntılı tipler haline getirdi. Hatta inancın ve ibadetin bile öncelikle bedenimize, ruhumuza kısacası sağlığımıza etkisini düşünecek kadar dinden uzaklaştık aslında" dedi. - Erzurum
Son Dakika › Yerel › Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özben Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?