Ayçiçeğinde Verim Endişesi - Son Dakika
Yerel

Ayçiçeğinde Verim Endişesi

Ayçiçeğinde Verim Endişesi

NKÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esendal, "Bu sene ayçiçeği ekimi nispeten geç kalmıştır" dedi.

29.05.2014 11:42  Güncelleme: 11:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Esendal, bu yıl yağışların toprağın ekime hazır olmasını engellemesi nedeniyle ayçiçeği ekiminin nispeten geç kaldığını söyledi. 

Esendal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yağ bitkilerine özellikle de ayçiçeğine  ihtiyacının fazla olduğunu belirtti.

Türkiye'de mutfaklarda tüketilen yağın 3'te ikisinin ithal edildiğini ifade eden Esendal, şöyle konuştu:

"Yağ bitkisi olarak ürettiğimiz en önemli kaynak ayçiçeği. Özellikle Trakya ve Marmara bölgesinde ayçiçeği tarımı buğdayla nöbetleşe yetiştirilmekte. Memleketimizde en fazla ayçiçeği tarımının yapıldığı yer de Tekirdağ ve çevre illerdir. Bu yıl ayçiçeği üretimi açısından iyi bir yıl yaşanmıyor. Bölgede ayçiçeği, mart ayının ortasından itibaren nisan ayı içerisinde yoğunluklu olarak ekiliyor. Mevsimin biraz sürpriz yapması, normal ekim zamanında yağışların, toprağın ekime hazır olmasını engellemesi nedeniyle ayçiçeği ekimi nispeten geçen kalmıştır."

Esendal, ayçiçeğinin şimdiye kadar ekilmiş olması gerektiğini dile getirdi. Bu tarihten sonra ekimi yapılan ayçiçeğinden verim almak ya da başarılı olmanın yağışların devamına bağlı olduğunu aktaran Esendal, şöyle devam etti:

"Bölgemizde ayçiçeği sulanmadan yetiştiriliyor. Ayçiçeği, doğrudan doğruya yağışa bağlı olarak yetiştirilen bir tarım ürünüdür. Yağışlar da maalesef mayıs ayından sonra bölgemizde sona ermiş durumda. Dolayısıyla bu tarihten sonra ekilecek ayçiçeğinin iyi verim vermesi, tatmin edici bir verim elde etmek tamamen tesadüflere bağlıdır. Yağışların nasıl devam edeceğini bilemiyoruz. Bu bakımdan çiftçinin endişesi haklıdır."

Hayrabolu Önder Çiftçi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çıkrıkçılı da, yağışlar nedeniyle ayçiçeği ekiminin mevsim normallerine göre geç döneme kaldığını, bunun da bölge çiftçisini tedirgin ettiğini belirterek, "Yağışlar, Türkiye'nin yağlık ayçiçeği üretiminin yüzde 10'unu karşılayan Hayrabolu ve yöresinde, ayçiçeği ekimlerini geciktirdi" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ayçiçeğinde Verim Endişesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement