YILMAZ ORUÇ - Aile büyüklerinden öğrendikleri zanaati yaşatan baston ustaları, gelişen teknolojinin el yapımı ürünlere talebi azaltması nedeniyle tecrübelerini aktaracak çırak bulamıyor.
Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesindeki eskiden kalma klasik yöntemlerle baston üretimini sürdüren zanaatkarlar, makineleşmenin artması ve çırak bulamadıkları için zor günler geçiriyor.
Baston ustası Mümin Şah (85), AA muhabirine yaptığı açıklamada, tek geçim kaynağının baston olduğunu, 52 yıldır el emeği göz nuru bastonlar yaptığını belirtti
Yılların verdiği yorgunluk ve mesleğin zorluğu yüzünden artık eskisi gibi çalışamadığını, mesleğini öğretecek ve kendisine yardımcı olacak çırakta bulamadığını anlatan Şah, şöyle konuştu:
"Eskiden bir bastonu istenen özeliklere ve işlemelere göre, 3 ile 7 gün içinde yapardım. Ama artık yaşlandığım için elim ayağım tutmaz oldu. Eskiden severek ve büyük bir zevkle yaptığım baston ve tarım aletleri malzemelerini şimdi yapamıyorum. Bana işlerimde yardımcı olacak ve mesleği öğreteceğim çırakta bulamıyorum. Bu nedenle artık mesleği bırakmaya karar verdim. yerime yeni çırakların yetişmemesi beni çok üzüyor. Kimse artık bu mesleği yapmak istemiyor."
-"Gelişen teknoloji meslekleri yok ediyor"
Şah, baston yapmanın sabır ve özen gereken bir iş olduğunu, el emeği ve alın teri verilerek yapılan işlerin eskisi gibi rağbet görmediğini belirtti.
Gelişen teknoloji ve makineleşme sonucu, süpürgecilik, ayakkabıcılık gibi baston ustalığı mesleğinin de yok olduğunu vurgulayan Şah, "Eskiden biz bir bastonu 3 ile 7 gün içinde yapıp teslim ederken şimdi makinede günde binlercesi üretiliyor. Üretilen bastonlar bizimkisi kadar güzel ve kaliteli olmasa da fiyatı ucuz oluyor. Vatandaşta fiyatı düşük olması nedeniyle onları tercih ediyor" diye konuştu. - Kırklareli
Son Dakika › Yerel › Baston Ustalarının Çırak Sıkıntısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?