Bingöl'de Fidan Dağıtımı Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Bingöl'de Fidan Dağıtımı Yapıldı

Bingöl\'de Fidan Dağıtımı Yapıldı

Bingöl Valisi, Bingöl'ün ekonomisinin istenilen seviyeyi yakalamasının mümkün olmayacağını söyledi.

19.03.2013 13:53  Güncelleme: 13:55

Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, sadece hayvancılık ve arıcılık faaliyetleriyle Bingöl'ün ekonomisinin istenilen seviyeyi yakalamasının mümkün olmayacağını söyledi.

Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılı Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ceviz fidanı dağıtım töreninde Güvençer, "2011 yılında ilgili birimlerle yaptığımız ortak çalışmalar neticesinde Bingöl ekonomisinde kapama meyve bahçeciliğinin çok önemli bir unsur olabileceği kanaatine vardık, sonrasında hep birlikte mesaimizi ve ilgimizi dağıtmak yerine kapama ve meyve bahçeciliği projesi çerçevesinde seçilmiş bir ürüne yönelme kararı aldık" dedi.

Bingöl'ün geçmişte ceviziyle ünlü bir kent olduğunu kaydeden Güvençer, şöyle dedi:

"Bu geleneksel Bingöl'e özgü ürünü canlandırmak adına 2011 yılında el birliğiyle bir kampanya başlattık. Hedefimizi 5 yılda 500 bin ceviz fidanı olarak koyduk. Bu hedefe ulaşabilmemiz için yılda 100 bin fidan dikmemiz gerekiyor, zira kampanyamız 5 yıl ile sınırlıydı. Biz bir yandan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzle sertifikalı aşılı ve daha ziyade kapama meyve bahçesi yapacak çiftçimize ceviz dağıtmayı hedeflemişken öte yandan Orman Bakanlığımızın, Orman İşletmemizin desteğiyle büyük sahalarda ceviz ormanları oluşturmayı hedeflemiştik. 2012 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığımız da bizim kampanyamıza tam anlamıyla destek teşkil edebilecek bir ceviz eylem planı açıkladı. Bizim kampanyamızı esas alarak Bingöl'ü de pilot illerden biri olarak seçti. 2011- 2012 yıllarında toplam 51 bin aşılı ceviz fidanı çiftçilere dağıtıldı. Bu fidanların çok büyük bir bölümüyle, en az 4 dekardan 10-15 dekara uzanan kapama ceviz bahçeleri yapıldı. Bu senede 42 bin 500 ceviz fidanı temin ettik, dağıtacağız. İl Özel İdaremizin desteği, fidan parasının yarısını ödüyor ve fidan dikilen en az dört dekarlık tarlanında çevresinin çevrilmesi için gereken telleri, demir direkleri, imalatına ilişkin malzemeyi temin ediyor, destek veriyor. Gerçekten çiftçilerimiz ilgi odağı haline gelirse cevizcilik Bingöl ekonomisi için çok ciddi bir katma değer yaratacak. Eğer beklediğimiz gibi 500 bin ceviz fidanı 5 yılın sonunda toprakla buluşmuş olursa bununda 250 bin 300 bini aşılı fidan olursa bugünden itibaren 5-6 yıl sonra bu fidanlar meyve durduğunda Bingöl ekonomisine sağlayacağı safi katma değer 2 milyon 500 bin ile 3 milyon civarında olacak. Başarılı olursa Bingöl için çok önemli bir proje."

Bingöl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sedat Ildız ise, 5 yılda 500 bin ceviz fidanı kampanyası çerçevesinde 2013 için getirdikleri 42 bin 500 adet cevizin dağıtımını yapacaklarını ve fidanların bölgeye uygun çeşitler olduğunu kaydetti.

Kahramanmaraş'ta ceviz konusunda ciddi çalışması olan hocaları kente getirdiklerini anlatan Ildız, "Araziyi gezdirdik ona göre çeşitler belirledik. Çiftçilerin arazilerinin durumuna göre, rakımına göre çeşitler veriyoruz. 10 bin tanesi mavi sertifikalı 32 bin 500 tanesi standart sertifikalıdır. Bu fidanların proje kapsamında yüzde 50'si İl Özel İdaresinde karşıladığımız bütçeden yüzde 50'si çiftçi kaTkısI şeklindedir. Bu sene ilk defa mavi sertifikalı ceviz getirdik. İnşallah Bingöl'ün gelecek yıllarda eskiden olduğu gibi ceviz potansiyeline ulaşmasını hedefliyoruz" diye konuştu.

Muhabir: Naim Boşkut - Abdullah Çelik/Nail Kadırhan

Yayıncı: Necdet Doğruyol - BİNGÖL

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bingöl'de Fidan Dağıtımı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement