Burhaniye'den Kısa Kısa - Son Dakika
Yerel

Burhaniye'den Kısa Kısa

67. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası.

09.01.2014 14:20

67. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla Burhaniye Toplum Sağlığı Merkezi sorumlu doktoru Faruk Gürkan Kendigelen, verem hastalığıyla ilgili açıklama yaptı.

Genelikle insan vücuduna solunu yoluyla geçen verem mikrobunun, en çok akciğere yerleşerek insanlara zarar verdiğini belirten Kendigelen, solunum yolu dışında, pastörize edilmemiş ve kaynatılmamış süt veya süt ürünleriyle insan vücuduna geçen mikrobun lenf bezi, kemik ve sindiririm sistemi veremine neden olduğunu söyledi.

Toplum sağlığını korumakla yükümlü olduklarını ifade eden Kendigelen, şunları kaydetti:

"Dünyada hiçbir hastalık verem (tüberküloz) kadar insan ölümüne neden olmamıştır. Her yıl ortalama 8-10 milyon yeni hastalık ortaya çıkmakta ve yine dünyada yılda 3 milyon kişi bu hastalıktan ölmektedir. Verem genellikle az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde daha sık görülmektedir. Nedenleri beslenme dengesizliği, yaşam koşulları, sigara, kötü hava koşulları gibi etkenlerdir. Verem ihbarı mecbur olan bir hastalıktır. Fakat halkımızın bu hususta ihmali bulunmaktadır. Verem, hastaların öksürmesi veya hapşırması sırasında havaya yayılan damlacıklarla bulaşır. Havada yüzen bu damlacıklar solunum yoluyla akciğerlere girer ve yerleşir. Veremde bulaşma riski kişiye ve çevresel faktörlere göre değişir."

Veremin bulaşması için mikroplu havanın uzun süre solunması gerektiğini belirten Kendigelen, "Bu nedenle en çok bulaşma riski taşıyan kişiler balgamında mikrop olan hastaların ev içi temaslarıdır. Tedaviye alınan hastalarda ortalama iki hafta içinde bulaşıcılık özelliği çok azalır. Hastaların öksürürken ağızlarını kapatmaları veya maske takmaları bulaşma riskini azaltır. Mikroplar güneş ışığında 5 dakikada öldüğünden, hastanın odasının güneşli ve havadar olması en önemli husustur" dedi.

-Burhaniye'de doğalgaz başvuruları 29 Nisan'a kadar uzatıldı

Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova, BOTAŞ Genel Müdürlüğünün abonelik müracaatı için verdiği sürenin dolması ve bunun üzerine Burhaniye için iptal edilen doğalgazın ilçeye tekrar kazandırılması için başvuruların 29 Nisan'a kadar uzatıldığını açıkladı.

Burhaniye'ye doğalgazın kazandırılması için Bakanlar Kurulu'na bir yazı gönderdiğini ve kurul kararıyla tarihin uzatıldığını ifade eden Akova, şunları kaydetti:

"BOTAŞ Genel Müdürlüğü Doğalgaz Pazarlama ve Satış Daire Başkanlığından gelen bilgiye göre doğalgaz dağıtım bölgeleri lisans kapsamı dışında kalan ilçelerin merkez nüfusunun 10 binin üzerinde olması gerekli. Merkez nüfusu 10 binin üzerinde olan ilçelerde ise toplam elektrik abonesinin en az yüzde 60'ı belirtilen banka hesabına abonelik istediğine dair abone bağlantı bedelini yatırması gerekiyor. Mevcut süre içerisinde yeterli abone sayısına ulaşılamadığı için normal işleyişte iptal edilmesi gündeme geldi. Bakanlar Kurulu ile görüşmeler neticesinde başvuruların 29 Nisan tarihine kadar uzatılma kararı alındı."

-Vali Turhan, Burhaniye zihinsel engelliler okulunun inşaatında inceleme yaptı

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Burhaniye'nin Pelitköy beldesinde yapımı devam eden Zihinsel Engelliler İş Eğitim Merkezi okulu inşaatında incelemelerde bulundu.

Haziran'da okulun tamamlanacağını ve gelecek sezona yetiştirileceğini belirten Turhan, "Burayı bir merkeze çevirmeliyiz. Böyle kalırsa yalnız kalır ve küçülür. Okula yürüyüş parkuru, spor salonu, yüzme havuzu gerekirse hayvanat bahçesiyle zenginleştirmeliyiz. Ayrıca engellilerin sportif faaliyetlerine önem verilmeli, başarılı olanların yurt içi ve yurt dışı müsabakalara katılmaları konusunda destek olunmalı" diye konuştu. - Balıkesir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Burhaniye'den Kısa Kısa - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement