Bursa Kent Konseyi (BKK) Gençlik Meclisi tarafından gençlerin doğru kariyer planlaması yapabilmeleri için bu yıl ikincisi düzenlenen 'İşini Şansa Bırakma Kariyer Zirvesi' yüzlerce genci alanında uzman isimlerle buluşturdu.
BKK Gençlik Meclisi İstihdam ve Kariyer Çalışma Grubu tarafından organize edilen '2. İşini Şansa Bırakma Kariyer Zirvesi' Merinos AKKM Hüdavendigar Salonu'nda yapıldı. Birçok firmanın stant açarak destek verdiği zirvede gençlere tavsiyelerde bulunan Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, gençlerin 'bir yerde nasıl çalışırım' sorusundan önce bu ülkenin büyümesi için 'Kendi işimi nasıl açarım' sorusunu cevaplamasını istedi. Nüfusun sürekli arttığını, bu yüzden yeni istihdam alanlarının açılması gerektiğini dile getiren Semih Pala, mevcut iş alanlarının Türkiye'nin büyümesine ve nüfusuna yetmediğini kaydetti. İş hayatındaki aktörlerin çoğalması gerektiğini söyleyen Pala, işyeri açanların devletten maaş istemeyerek en büyük katkıyı verdiğini hatırlattı.
Zirvede ID Danışmanlık tarafından 'Yönetici koçluğu' semineri verildi. Ardından Hastavuk Genel Müdürü Şahin Aydemir, 'Genel müdürlüğe çıkarken kariler basamakları' başlıklı sunum yaptı. Geleceği planlama konusunda gençlere fikirler veren Şahin Aydemir, zamanın hızlı aktığını ve gençlik döneminde insanın kendisini geliştirmesi gerektiğini söyledi. Bir düşünürün 'Geleceğin cahil insanları okumayı bilmeyenler değil, öğrenmeyi bilmeyenler olacaktır' dediğini hatırlatan Aydemir, bilgiye ulaşmanın ve öğrenmenin kolay olduğunu, bilgiyi uygulayabilmenin zor olduğunu ifade etti. Gençlerin iş hayatında mazeretlere değil, marifetlerine sığınmalarını tavsiye eden Aydemir, herşeyin iş hayatına endekslenmemesi, işin eğlenceye çevrilmesi ve zevk alınması gerektiğini vurguladı.
Uzman Psikolog Kazım Yurdakul ise 'Hedef belirleme ve fırsatları değerlendirme' konulu seminer verildi. Her ferdin hayatında kariyer ve hedefler belirlediğini hatırlatan Yurdakul, bunları yapabilmek için kendini tanımlayabilmesi ve donatması gerektiğini dile getirdi. Türkiye'deki eğitim sisteminde insana 'ben' ve 'biz' kavramının öğretilmediğini anlatan Yurdakul, bu yüzden kurumların takım çalışması eğitimleri yapmak zorunda kaldığını söyledi. İnsanların içinde bulundukları her şeyi kendilerinin seçtiğini, tüm sorumluluğun da kendilerine ait olduğunu vurgulayan Yurdakul, gençlerin konu hakkında görüşlerini aldı. Yurdakul, bir insanın onurunu başkalarının yaptıkları değil, kendi yaptıklarının belirlediğini söyledi.
Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Hakan Darılmazlar'ın oturum başkanlığını yaptığı 'İnsan kaynakları ne ister?' konulu panele ise Kaledonya'dan Murat Bayizit, Hastavuk'tan Müfit Yavuz, Binted Genel Müdürü Birgül Yıldız Günay ve Uludağ İçecek'tan Mümtaz Uslu konuşmacı olarak katıldı. Şirketleri hakkında bilgiler veren konuşmacılar, daha sonra gençlerin insan kaynakları konusu hakkındaki sorularını cevapladı. Binted'in 1991 yılından bu yana insan kaynakları konusunda kamu kurum ve kuruluşlara personel temin ettiğini anlatan Birgül Yıldız Günay, 2010 yılında işletmeciliğe başladıklarını ve Merinos AKKM'yi başarıyla işlettiklerini kaydetti. Gençlerin öncelikle ne yapmak istediklerine karar vermesini isteyen Günay, birlikte çalıştıkları kişilerin öncelikle insan olmasına önem verdiklerini kaydetti. Kendisini çok iyi geliştirmiş ancak kişiliğinde bozukluk olan insandan hayır gelmeyeceğini söyleyen Günay, kurum olarak insan odaklı çalıştıklarını belirtti. Belirli alanların dışında işe alırken tecrübe aramadıklarını, bizzat kendilerinin yetiştirdiğini dile getiren Günay, gençlerin mülakat sırasında yaşadıkları heyecanı da yitirmemelerini, samimi olmalarını tavsiye etti. Gençlerin dost biriktirmelerini isteyen Günay, sosyal hayatta aktif olanların her zaman bir adım önde olacağını belirtti.
Kaledonya Dış Ticaret Genel Müdürü Murat Bayizit, yarınların şikayet edenlerin değil, rahatından vazgeçenlerin olacağını hatırlattı. Bu zamana kadar tecrübeli eleman almadıklarını, sıfırdan yetiştirdiklerini kaydeden Bayizit, gençlere hayatlarında insan koleksiyonu yapmalarını tavsiye etti. Ne kadar çok insanla tanışılırsa o kadar önlerinin açılacağını anlatan Bayizit, iş başvurusunda bir tanıdık olmasının insanı bir sıfır öne geçireceğini ifade etti. Gençlerin kendilerine ve ülkelerine güvenlerini öneren Bayizit, dünyanın gölgesinde kalmamalarını, dünyaya gölge olmalarını tavsiye etti.
Hastavuk İnsan Kaynakları Müdürü Müfit Yavuz, gençlerin iş başvurusu yapmadan önce şirket hakkında araştırma yapmalarını istedi. Son 20 yılda insan kaynakları bölümlerinde ciddi değişikliklerin yaşandığını anlatan Yavuz, işe alımlarda artık daha şeffaf davranıldığını ifade etti. İşe alırken işletmeye kan uyumu sağlayacak ve fayda sağlayacak insanları değerlendirdiklerini dile getiren Yavuz, bazı birimlerde tecrübenin önemli olduğunu, tecrübesiz gençlerin de mutlaka hedef belirleyerek bu yolda yürümelerini tavsiye etti.
Uludağ İçecek İnsan Kaynakları Müdürü Mümtaz Uslu, şirketlerin karlarını sürdürebilmek için doğru insan kaynakları planlaması yapmak zorunda olduğuna değindi. İş pozisyonunun gerekliliğine göre tecrübenin önemli olduğunu anlatan Uslu, gençleri de uygun birimlerde istihdam ettiklerini anlattı. Donanımlı gençlerin şirket seçme hürriyeti olduğu gibi şirketlerin de en donanımlı gençleri seçme hakkı olduğunu söyleyen Uslu, insanın gençlik döneminde faal bir şekilde yaşayarak kendini geliştirmesi gerektiğini belirtti.
(MŞ)
01.04.2013 13: 53: 07
TSI
NNNN - BURSA
Son Dakika › Yerel › Bursada 'İşini Şansa Bırakma Zirvesi' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?