Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Komisyon toplantısında, SAMULAŞ A.Ş.'nin 3 milyon lira olan sermayesinin 20 milyon liraya çıkartılması maddesini oy birliği ile kabul ederek meclise havale etti.
Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak Ayı Komisyon Toplantısı Samsun Büyükşehir Belediye binasındaki Meclis Toplantı Salonu'nda Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Turan Çakır başkanlığında gerçekleşti. Komisyon toplantısının ilk oturumunda 30 gündem maddesi ve 1 gündem dışı madde görüşüldü.
Toplam görüşülen 31 gündem maddesinden 28'i oy birliği ile komisyonlardan geçerek meclise havale edilirken, Yabancılar Pazarı'nda bulunan dükkanların 10 yıl süreyle kiralanması ve İlkadım ilçesi sınırlarında bulunan bir alanın meydan alanı olarak kullanılmasına dair görüşülen uygulama imar planı maddesi detaylı görüşülmek üzere bir sonraki ayın meclis gündemine bırakıldı. Canik ilçesinde bulunan Balıkçı Barınağı'nın alanının yeniden düzenlenmesi maddesi de oy çokluğu ile komisyondan geçerek meclise havale edildi.
SAMULAŞ'IN SERMAYESİ 20 MİLYON LİRAYA ÇIKARTILDI
SAMULAŞ A.Ş.'nin yetkililerinin geçen günlerde yaptığı toplantı neticesinde mevcut olan 16 tane hafif raylı sistem aracının ağır bakımlarının başlaması, bunların yedek parçalarının tedariklerinin yapılması, mevcut güzergahtaki istasyonların gerekli bakımlarının yapılması, enerji ve bakım hatlarında devam eden onarım çalışmaları, yeni alınacak olan 8 adet hafif raylı sistem araçlarına yapılacak ödemeler dolayısıyla mevcut olan sermayenin yetersiz olduğu belirlendi. Konu, ileride bir aksamanın yaşanmaması için gündem dışı olarak meclis gündemine taşındı. SAMULAŞ A.Ş. yetkilileri şu andaki 3 milyon liralık sermayenin 20 milyon liraya çıkartılması maddesini gündem dışı olarak komisyon üyelerine sunuldu.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Turan Çakır, "SAMULAŞ A.Ş. Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bir şirket. Şehrimizin algısını da en üst seviyeye çıkartan şirketlerden de birisidir. Yaklaşık 5 yıldır Samsun halkına hizmet ediyor. Şu anki hattımız 14 km. Gar Kavşağı'ndan üniversiteye kadar devam ediyor. Günlük ortalama 50 bin vatandaşımız bu hizmetten yararlanıyor. Bu raylı sistem düzeneğini bir sacayağı gibi görürsek, sacayağının bir tarafı eksik gibi Tekkeköy istikameti. 10 Ekim 2016 tarihinde müteahhit firma burayı bize teslim edecek. Bundan dolayı ilave bir takım şeyler almamız gerekiyordu. Tramvaylar almak gerekti. 8 tane yerli üretim tramvay alındı. Bunların imalatlarına başlandı. Bunların bir tanesi yaklaşık 1 milyon 530 bin euro civarında. Durum böyle olunca bu şirketin de sermaye artımına ihtiyacı oldu. İnşallah 10 Ekim 2016 tarihi itibariyle kesintisiz 30 km tramvayla ulaşma imkanı olacak. Şehrimizin böyle bir konforu kazanması Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi olarak hepimizi onurlandıracaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" dedi. Gündem maddesi meclis üyeleri tarafından oy birliği ile komisyondan geçerek meclise havale edildi.
RENTACARLARA YENİ DÜZENLEME
Meclis maddelerinden 10.su olan Samsun Büyükşehir Belediyesi oto kiralama, iş yeri açma ve çalıştırma yönetmeliğinde değişikliğe gidilmesi maddesi komisyondaki gündemi belli bir süre meşgul etti. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Turan Çakır, "Şehirde ara sokaklarda 2. el otomobil satışlarını engellemeye çalışıyoruz. Engelleyebildiğimiz kadar da engelledik. Ama bu rentacar(oto kiralama) adı altında 2. el otomobil satış işleri yapıyorlar. ya da rentacar ruhsatı alıp, kiralayacakları araçları dükkanının önüne boydan boya çekerek caddeleri kapatıyorlar. Buradan kiralanan araçlar farklı amaçlarla da kullanılabiliyor. Dolayısıyla bu emniyet açısından da güvenlik açısından sorunlar ortaya çıkartıyor. Bu rentacar işi daha öncelerden bu kadar yaygın değildi. Bu konudaki yönetmelik değişimi Büyükşehir Belediyesi, Emniyet Müdürlüğü ve diğer ilçe belediyeleri ile ortaklaşa hazırlandı. Bundan sonra bu yerler araçlarını park ettikleri yerleri ve araçları nereden kiraladıklarını, her şeyi emniyete bildirmek zorundalar. Bu zorunlulukları yerine getirmeyenlere çalışma ruhsatı verilmeyecek" diye konuştu. Yönetmelik değişikliğini kapsayan madde oy birliği ile komisyondan geçere meclise havale edildi.
CANİK BALIKÇI BARINAĞININ YÖNETİMİ BÜYÜKŞEHİR'E GEÇTİ
Canik Balıkçı Barınağı'nda yönetim sorunun giderilmesi için hazırlanan gündem maddesi bu ay ki komisyondan oy çokluğu ile meclise havale edilen tek madde oldu. Belediyenin yönetimi ele alması için plan değişikliğine gidilmesi gereken barınağın adının "yanaşma yeri ve rıhtım" olarak değişmesi maddesi bazı meclis üyeleri tarafından kabul edilmedi. Konuyla alakalı konuşan Başkan Vekili Turan Çakır, "Burada yönetim anlamında bir sıkıntı var. Biz orada çok güzel balık lokantası ve tesisler yaptık. Yeni haliyle eski halini kıyaslamak mümkün değildir. Daha önce buranın ihale sürecinde de yaşadık. Orada hiç istenmeyen şeyler oldu. Biz bu anlamda oranın yönetiminin Büyükşehir Belediyesi'ne geçmesini istiyoruz. Oraya da yatırım yapalım istiyoruz. Burada plan değişikliği yaparak 'balıkçı barınağı' tanımını değiştirmemiz lazım. Orayı 'yanaşma yeri ve rıhtım' olarak plana işlersek yönetimi alabiliriz. Bu gündem maddemizin hedefi ve amacı budur" şeklinde konuştu.
Maddeye bazı meclis üyelerinin itiraz etmesi üzerine gündem maddesi oy çokluğu ile komisyondan meclise havale edildi.
30 gündem maddesinin görüşüldüğü komisyon toplantısından geri kalan maddeler yarın saat 13.00'de görüşülecek. - SAMSUN
Son Dakika › Yerel › Büyükşehir Komisyon Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?