Burdur'da Ustalar Çana Akort Yapıyor - Son Dakika
Yerel

Burdur'da Ustalar Çana Akort Yapıyor

Burdur'un Altınyayla ilçesinde el emeği ile ateşte hazırlanan çanlara, ustalar akort işlemi uyguluyor.

28.09.2013 11:47  Güncelleme: 11:51

GÖKMEN YÜCE - Altınyayla ilçesinde el emeği ile ateşte hazırlanan çanlara, ustalar tarafından yaklaşık 5 dakika süren akort işlemi uygulanıyor.

Eski adı Dirmil olan Burdur'un Altınyayla ilçesinde yaklaşık 150 yıldır sürdürülen çancılık mesleği yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. 15-20 yıl öncesine kadar 30-40 dükkanda çan üretiminin yapıldığı ilçede, şimdi sadece 3 işyeri bulunuyor.

Kalıp şeklinde kesilen saclar ateşte şişirildikten sonra tesviye işlemi yapılıyor ve daha sonra tezgahta çekiçle uzun süre dövülüyor. Son şeklini alan çana, sesinin iyi çıkması için akort işlemi uygulanıyor. Her usta ürettiği çanın üzerine kendi ismini yazıyor.

"Fazla döverseniz sesi bozulur"

Çan ustası Durali Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 40 yıldır bu işi yaptığını ve kulaklarının bu işte uzmanlaştığını söyledi. Büyüklüğüne göre yaklaşık 15-20 dakikada üretilen bir çana 5 dakika süren akort işlemi uyguladığını anlatan Oğuz, "Çanın sesinin güzel çıkması lazım. Bunun için çanı ocakta güzel kaynatacaksınız. Kaynağını iyi yapacaksınız. Çekiçle fazla döverseniz sesi bozulur. Biz yıllarca akort yaptığımız için çan sese geldiği zaman hemen anlıyoruz" dedi.

Ebatlarına göre 8 ile 40 lira arasında satılıyor

Durali Oğuz'un kardeşi Adnan Oğuz ise büyüklüğüne göre günde 20-30 çan üretebildiklerini anlattı. Ürettikleri çanları bölgedeki çobanlara ve toptancılara 8 ile 40 lira arasında değişen fiyatlarla sattıklarını ifade eden Oğuz, "Biz çanları el emeğimizle bin bir güçlükle üretiyoruz. Çobanlar zaten el yapımı çanları tercih ediyorlar. Fabrikalarda preste basılan çanlarda şişirme işlemi yapılmadığı için sesi çok iyi olmuyor" diye konuştu.

Adnan Oğuz, yaptıkları işin çok zahmetli olduğunu, yaz kış çekicle ateşin yanında çalıştıklarını vurguladı. İki kardeş mesleği yaşatmak için ellerinden geleni yaptıklarını anlatan Oğuz, "Benim dedelerim zamanında bu iş yapılıyormuş. O zaman ilçede çekiç sesleri yükselirmiş. Şimdi çok az sayıda kaldık. Çok fazla para kazanamamıza rağmen mesleği şimdilik sürdürüyoruz" dedi. - Burdur

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Burdur'da Ustalar Çana Akort Yapıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement