Çaycuma'da Sera Üzerine Kurs Alan Kursiyerlere Uygulamalı Eğitim - Son Dakika
Yerel

Çaycuma'da Sera Üzerine Kurs Alan Kursiyerlere Uygulamalı Eğitim

Çaycuma\'da Sera Üzerine Kurs Alan Kursiyerlere Uygulamalı Eğitim

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde, Devrek İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün ortaklaşa başlattığı kurs çerçevesinde, sera üzerine teorik olarak bilgi alan 20 kursiyere uygulamalı olarak eğitim verildi.

29.05.2014 09:58

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde, Devrek İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün ortaklaşa başlattığı kurs çerçevesinde, sera üzerine teorik olarak bilgi alan 20 kursiyere uygulamalı olarak eğitim verildi.

Kayıkçılar Köyü'nde Zahide Günay'ın serasında uygulamalı olarak verilen eğitimde 20 kursiyere bilgiler anlatıldı. Verilen uygulamalı eğitime, Çaycuma İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendislerinden Suna Güncan, Asiye Şenbaş, Neslihan Avcı, Didem Tombul, Nurşen Durak, Devrek İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden Ziraat Mühendisi Ender Boncukoğlu, Sınırlı Sorumlu Merkez Dedeoğlu ve Çolakpehlivan Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Saniye Uysal, Başkan Yardımcısı Melahat Çataklı ile kursiyerler katıldı.

Burada kursiyerlere Ziraat Mühendisleri Suna Güncan ve Neslihan Avcı tarafından serada üretilen domates, biber, patlıcan ve salatalık yetiştiriciliği hakkına bilgiler verilerek sebzelerde oluşan hastalıklar ile yine sebzelerde olan zararlı böcekler hakkında uygulamalı eğitim verildi. Ziraat Mühendisi Suna Güncan burada yaptığı açıklamada, Devrek Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün ortaklaşa acıktıkları kurs çerçevesinde 20 kursiyere sebze üretimi hakkında bilgiler verdiklerini kaydetti.

Güncan, "Kayıkçılar Köyü'nde üretim yapan Zahide Günay'ın seralarındayız. Devrek İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Devrek Halk Eğitim Merkezi tarafından ortaklaşa düzenlenen seracılık, sebzecilik üzerine kurs alan kursiyerlerimiz gördükleri teorik bilgileri Kayıkçılar Köyü'nde uygulamalı olarak görmek istediler. Bizlerde kendilerini ağırladık. Kendilerinin domates, biber ve hıyar türü sebzeler hakkında sorular yöneltildi. Sebzelerin ayrıntılarını seralarda tek tek gördüler. Onlara uygulamalı olarak toprak hazırlığından ekim ve dikimi, sebzedeki hastalık ile zararlıları hepsini anlattık. Memnun kaldıklarını düşünüyorum. 20 tane kursiyerimiz Devrek'ten geldiler. Sebzelerde budamayı, mücadeleyi yerinde gördüler. Sordukları soruları cevaplandırdık" dedi.

Devrek İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Ender Boncukoğlu ise, "Devrek Halk Eğitim ve Müdürlüğü'müzce ortaklaşa 1 ay kadar bir kurs başlattık. Çaycuma Kayıkçılar Köyü'nde profesyonel seracılık yapıldığından dolayı bizimde seralarımız var ama bu kadar profesyonel değil. Burada olan profesyonel seralarda yerinde teknik inceleme yapmak istedik. Bu konuda bize yardımcı olan Çaycuma İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elamanlarına çok teşekkür ediyoruz. Kursiyerlerimiz çok memnun kaldılar. Yerinde yetişen sebzelerin zararlılarını ve hastalıklarını gördük." diye konuştu.

Sınırlı Sorumlu Devrek Merkez Dedeoğlu ve Çolakpehlivan Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Saniye Uysal'ın da kursiyer olarak katıldığı eğitimde açıklama yapan Başkan Uysal, seracılık konusunda eksikliklerin olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Seracılık konusunda eksiğimiz var. Bizim Devrek ilçesinde Tarımsal Kooperatifimiz var. Ben o kooperatifin başkanıyım. Seralarımız var. Seralarda yetişen sebzelerin zararlıları ve hastalıkları konusunda kurs alıyoruz. Burada da uygulamalı gördük. Kursta dördüncü günümüz. Bu bizim son aşamamız artık. Eksiğimiz olduğunu fark etik ve bundan sonra Devrek de olan seralarımızı ona göre düzenleyeceğiz. Ben emeği geçen mühendis arkadaşlara teşekkür ediyorum."

Verilen uygulamalı eğitiminin ardından Kayıkçılar Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifine giden kursiyerler Başkan Bayram Cura tarafından karşılanarak burada da teknik bilgiler ile kooperatif hakkında bilgiler kursiyerlere verildi. Eğitimin ardından kursiyerler ve ziraat mühendisleri hatıra fotoğrafı çektirdi. - ZONGULDAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çaycuma'da Sera Üzerine Kurs Alan Kursiyerlere Uygulamalı Eğitim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement