Çetkoder'den Ramazan Alış Verişi Uyarısı - Son Dakika
Yerel

Çetkoder'den Ramazan Alış Verişi Uyarısı

Çetkoder\'den Ramazan Alış Verişi Uyarısı

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, 11 ayın sultanı Ramazan ayında tüketicileri yapacakları alış veriş konusunda uyardı.'Yiyin için ama israf etmeyin' hadisi şerifinden hareketle vatandaşları israfa...

09.07.2013 10:42

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, 11 ayın sultanı Ramazan ayında tüketicileri yapacakları alış veriş konusunda uyardı.

'Yiyin için ama israf etmeyin' hadisi şerifinden hareketle vatandaşları israfa kaçmamaları konusunda uyaran Göktaş, bu mübarek ayda gösteri, şaşa ve lüks harcamalardan uzak durulmasını isteyerek, "İsrafın her türlüsü haramdır" dedi.

Vatandaşlardan Ramazan dolayısıyla piyasalardaki sahte indirimlere kanmamalarını da isteyen Göktaş, "İndirimin yasal boyutu var. İzin gerektirir. Aldığınız her tür yiyecek ve içeceğin ambalajına bakın, etiketini okuyun, üretim ve son kullanım tarihlerine bakın, fiyatlarına bakın. Etiketlerin çıkarılıp üzerine yeni etiket yapıştırılıp yapıştırılmadığını, oynama olup olmadığına bakın. Piyasada her tür hile ve desiseye kaçan art niyetliler var. Unutmayın, özellikle et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, şeker ve glikoz ürünlerine çok dikkat edin. Reçel, bal gibi gıdalara da çok dikkat edin" diye konuştu.

Aç iken alış veriş yapılmaması gerektiğini de belirten Göktaş, şöyle devam etti; "Açlık hissi sizi yanlış alış verişe ve tüketime sevk edecektir. Tok karnına alışverişlerinizi yapmaya özen gösterin. Önceden ihtiyaçlarınızı belirleyin, buna göre alışverişe çıkın. Lüzumsuz alışveriş yapmayın. Tüketeceğiniz kadar yiyecek ve içecek alın. Özellikle ekmeği tüketeceğiniz kadar alın, israfa yönelmeyin. Ekmeğin ambalajda olup olmadığına dikkat edin. Katkı maddeli ekmeği tüketmeyin. Bu konuda zaten yasal düzenleme hayata geçti, ama halen uymayanlar var. Sağlığınızla oynatmayın. Plastik, ped poşet ambalajlı içecek ürünlerini almayınız. Çarşıda pazarda naylon poşet kullanmamaya özen gösteriniz. Fakir ve fukara ihtiyacı olup alamayan vatandaşlarımızı da düşünerek aldığınız yiyecek ve içecek maddelerini lütfen kapalı bir şekilde taşıyınız."

Göktaş, Ramazan ayında kamu kurum ve kuruluşlarının mensuplarına verecekleri her tür iftar yemeğinin aşırıya, lükse, şaşaya kaçmamasına özen gösterilmesi gerektiğini de vurgulayarak, "Devlet kesesinden, mesleki oda veya sendika kesesinden harcanan paralar ile lüks otellerde, şaşalı, gösterişli iftar yemeklerinin verilmesi dinende caiz değildir. İsrafın her türlüsü haramdır. Ayrıca bir iftar yemeği verilecekse kişinin kendi cebinden harcayacağı para ile vermesi makbuldür. El kesesinden iyilik geçmek, hayır yapmak doğru ve ahlaki bir iş değildir. Hayır, hasenatın reklamı da olmaz. Sessiz sedasız yapılır. Yoksa riya olur" ifadelerini kullandı.

Göktaş, ÇETKODER Genel Merkezi olarak Ramazan ayı boyunca 64 ilde gönüllü denetçiler oluşturduklarını da belirterek, bu konuda denetimler yapacaklarını sözlerine ekledi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çetkoder'den Ramazan Alış Verişi Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement